Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του Παιδιού



Στις 20 Νοεμβρίου του 1989 υπογράφηκε η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Σε αυτή τη σύμβαση συμμετείχαν 191 κράτη εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτειες και τη Σομαλία.
Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τότε που οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών έσκυψαν με ανησυχία, φροντίδα και ευθύνη πάνω στα προβλήματα του παιδιού, ψηφίζοντας την Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του. Όμως, χρειάστηκαν τα 30 απ' αυτά να διαβούν μέχρι να υπογραφεί και να ψηφιστεί, μόλις το 1990, η σχετική Σύμβαση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, ακόμα και σήμερα υπάρχουν χώρες που δεν έχουν επικυρώσει την Σύμβαση, λες και τα παιδιά των φαναριών, τα παιδιά του αναλφαβητισμού και της πείνας, τα παιδιά που γεννιούνται μόνο για λίγες μέρες ζωής ή "δουλεύουν" - αλυσοδεμένοι σκλάβοι στην πιο τρυφερή ηλικία τους είναι μέρος ενός εφιαλτικού κόσμου που δεν αφορά και δεν ντροπιάζει όλους μας.


" ......Ο Συνήγορος του Παιδιού, σε συνεργασία με την Ένωση Γραφιστών Ελλάδας, κάλεσε σχεδιαστές να δημιουργήσουν αφίσες με θέμα «Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού», στο πλαίσιο της δράσης «Δημιουργικά κύματα».

Οι επιλεγμένες αφίσες θα εκτεθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνηγόρου του Πολίτη και στην Ένωση Γραφιστών. Επίσης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θα αναρτηθούν σε σταθμούς και οχήματα μέσων μεταφοράς της Αθήνας. Ορισμένες από αυτές, στην επιλογή των οποίων συμμετείχαν και παιδιά της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, θα σταλούν σε σχολεία όλης της χώρας....."
(αντιγράφουμε από το site του Συνήγορου του Παιδιού http://www.0-18.gr/gia-paidia )








Δεν υπάρχουν σχόλια: