Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Αντιφατικές όψεις της σύχρονης Ελλάδας: Μια διδακτική παρέμβαση και τα αποτελέσματα της


Στα πλαίσια της παρακολούθησης του σεμιναρίου Β επιπέδου από τους φιλολόγους ετοιμάσαμε με τη συνάδελφο Μαρία Ευστρατιάδου - φιλόλογο στο Γυμνάσιο Αντιμάχειας- μια διδακτική παρέμβαση στη Νεοελληνική Γλώσσα της Γ Γυμνασίου. Τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης σας παρουσιάζουμε σήμερα με τους μαθητές του Γ6. Την επόμενη εβδομάδα θα φιλοξενήσουμε τα κείμενα και τις παρουσιάσεις των μαθητών του Γυμνασίου Αντιμάχειας.
Οι μαθητές, αφού χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες , μελέτησαν κείμενα που σχετίζονται με την ελληνική πραγματικότητα και αφορούν και τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της Ελλάδας και των Ελλήνων.Στη συνέχεια κατέγραψαν σε σύντομα κείμενα τις απόψεις τους και δημιούργησαν δυο παρουσιάσεις για την Ελλάδα οι οποίες περιλαμβάνουν και τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της.





Ακολουθούν τα κείμενα των ομάδων και οι δυο παρουσιάσεις. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που δούλεψαν φιλότιμα και μπόρεσαν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν!!!


ΟΜΑΔΑ Α


Συμφωνά με το κείμενο και το τραγούδι τα αρνητικά που εντοπίσαμε είναι τα παρακάτω.
 Καταρχάς ένα κύριο μειονέκτημα του Έλληνα είναι η υπερκατανάλωση και η συνεχής σπάταλη χρημάτων σε άχρηστα αντικείμενα . Επίσης ένα ακόμα πρόβλημα είναι η εξάρτηση του Έλληνα  από την τηλεόραση . Οι Έλληνες καταστρέφουν το περιβάλλον για να το δικό τους όφελος  όπως το κτίσιμο πολυτελών κτηρίων. Κάτι ακόμα που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα είναι η αύξηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Επίσης ο εξαναγκασμός που που δέχονται οι νέοι .Έλληνες στον να εγκαταλείψουν την χώρα τους για ένα καλύτερο στο αύριο. Τέλος μια αδυναμία των Ελλήνων και της Ελλάδας είναι το γεγονός που ξεχνάμε τα παραδοσιακά τραγούδια και τον παραδοσιακό πολιτισμό του τόπου μας.
(Καλλιόπη Χατζηπυλιώτη, Δημήτρης Φρούντζας, Γιώργος Χατζηγιαννίδης, Γαλήνη Χόνδρου, Χρυσάνθη Χατζηχριστοφή)


ΟΜΑΔΑ Β


Στην σημερινή Ελλάδα, υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως τα υπερμεγέθη χρέη, χρωστάμε πολλά χρήματα σε άλλες χώρες (π.χ Γερμανία). Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι και η φιλοξενία που χαρακτηρίζει τους Έλληνες της σύγχρονης Ελλάδας. Βέβαια δεν μπορούμε να παραλείψουμε το άθλιο πολιτικό πρόγραμμα το οποίο οδηγεί στην μετανάστευση νέων ανθρώπων στο εξωτερικό με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Εδώ και χρόνια η χώρα μας, στηρίζεται στον δήθεν τουρισμό, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να έρχεται και να μας αφήνει τα απορρίμματα του πράγμα που οδηγεί στην μόλυνση της ξηράς αλλά και της θάλασσας. Άλλα μια κακιά συνήθεια των Ελλήνων είναι η επιδειξιομανία,  αφού ο πιο οικονομημένος Έλληνας προσπαθεί να πουλήσει μούρη με ακριβά αμάξια αλλά και σπίτια.
(Ανδρονίκη Χατζηβασιλείου, Φατμά Χατζησουλειμάν, Κων/να Χαδούλη, Δημήτρης Χατζηπυλιώτης, Καλομοίρα Φιλίππου )


 ΟΜΑΔΑ Γ
Θετικά στοιχεία της Ελλάδας και των Ελλήνων
Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα σε πολιτισμό. Τα λαμπρά και αξιοθαύμαστα έργα της όπως ναοί, αγάλματα και εικόνες που έχουν καταπλήξει όλο τον κόσμο δείχνουν αυτόν τον υπέροχο πολιτισμό που διαθέτει. Ένα άλλο προτέρημα της χώρα μας είναι οι ατελείωτες φυσικές ομορφιές που έχει (ο ήλιος, η θάλασσα, οι ακρογιαλιές). Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, τα έργα των αρχαίων Ελλήνων είναι κλασικά και αξεπέραστα και κυρίαρχα σε όλο το Αιγαίο. Εκτός από όλα αυτά η Ελλάδα έχει αναδείξει μεγάλους δημιουργούς και γενικότερα ανθρώπους που αγαπούν την ομορφιά και τα έργα του πνεύματος. Η ανάπτυξη της επιστήμης αρκετές φορές οφείλεται στις θεωρίες , στις ανακαλύψεις και στις επιστημονικές μελέτες των Ελλήνων. Επίσης τα μαθηματικά, η ιατρική και η αστρονομία οφείλουν πολλά στους αρχαίους Έλληνες  και έτσι προχώρησε η ανθρώπινοι εξέλιξη. Γενικότερα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το ελληνικό πνεύμα είναι αυτό που έκανε τους Έλληνες να ξεχωρίσουν στο παγκόσμιο πολιτιστικό στερέωμα. 
(Λευτέρης Χατζηνικολάου, Νικολέτα Χρηστοφή, Κώστας Τυρινόπουλος, Χάρης Φρατζής)


 ΟΜΑΔΑ Δ
Η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς ανθρώπους λόγω των θετικών χαρακτηριστικών της.
Κάποια από αυτά τα γνωρίσματα είναι η φυσική ομορφιά και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της χώρας όπως: ο Παρθενώνας, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και το ανάκτορο της Κνωσού. Άλλος ένας παράγοντας που κάνει τη χώρα μας ξεχωριστή είναι οι Έλληνες οι οποίοι φημίζονται για τη φιλοξενία τους, την δημιουργικότητα τους, και την εξωστρέφεια του. Τέλος, ένα σημαντικό γνώρισμα των Ελλήνων είναι το πάθος τους για την ελευθερία και την ελευθερία του λόγου και η αξία που δίνουν στους οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς.
(Γκιουλσεβήμ Χατζησουλειμάν, Γιώργος Χόνδρος, Σεμπάστιαν Χοτζαλλάρι, Έννυ Χίντα, Γιάννης Χατζηπυλιώτης)


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: