Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ποιο το νόημα της ζωής;

Ο Κ.Π.Καβάφης στο ποίημα του "Όσο μπορείς" (Κ.Ν.Λ. Γ Γυμνασίου) υπαγορεύει μια στάση ζωής. Μετά την ανάλυση του ποιήματος και τη συζήτηση που ακολούθησε, η εργασία που δόθηκε για το σπίτι αφορούσε το νόημα της ζωής.Υπάρχει νόημα στη ζωή του καθενός, κι αν ναι, ποιο είναι αυτό;Ταυτιζόμαστε στους στόχους και στις επιδιώξεις μας; Τι είναι αυτό που μας δίνει δύναμη να ζούμε με πάθος τη ζωή μας; Αρκεί να είμαστε ζωντανοί, για να πούμε ότι ζούμε;





Τα παιδιά έγραψαν κείμενα για το νόημα της ζωής, όπως το αντιλαμβάνονται τα ίδια, αλλά επειδή ήταν αδύνατον να δημοσιευτούν όλα, διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά μόνο.Στα κείμενα που ακολουθούν οι μαθητές έδωσαν την προσωπική τους απάντηση ποιητική ή όχι στο ερώτημα που έχει απασχολήσει τόσες γενιές ανθρώπων. Απολαύστε τη δική τους προσέγγιση!



Αυτό που εγώ πιστεύω
αξίζει στη ζωή,
είναι η αίσθηση του εμείς
και η αδιάκοπη αλλαγή.

Είναι η πνοή μιας ευτυχίας
και η απορία σου γι' αυτή,
η έννοια της ύπαρξης
και του θανάτου μαζί.

Το να θέλω να συνεχίσω
με κάθε αποτυχία,
να προσπερνώ κάθε εμπόδιο
που μου φέρνει δυστυχία.

Κάθε βήμα που θα κάνω
να έχει σημασία,
της ζωής μου να ΄ναι μέρος
με κάθε του αξία.

Αυτό που εγώ πιστεύω
αξίζει στη ζωή,
είναι να ζεις για το απίστευτο
που μπορεί να σου συμβεί.
Βέρα Γιαννάκου






Η προσωπική μου απάντηση θα είχε να κάνει με καθετί που με κάνει ευτυχισμένη και ικανοποιημένη.Να αγαπώ και να αγαπιέμαι. Να σκέφτομαι με την καρδιά μου. Να ακούω περισσότερο απ' το να μιλάω. Να σκέφτομαι αισιόδοξα. Να διεκδικώ τα όνειρα μου. Να θέτω στόχους και να ικανοποιούμαι με την επίτευξη τους. Να βλέπω αυτό που δε φαίνεται.Να εκτιμώ τα καθημερινά και να παλεύω για τα άπιαστα.Να μη ζω στην άγνοια.Να φροντίζω το περιβάλλον.Να δώσω σε αυτόν που δεν έχει.Πάνω απ' όλα να παραμείνω άνθρωπος.
Ειρήνη Τσίπα




Μες την πορεία της ζωής μας
Σειρήνες ακούγονται πολλές.
Ηχούν γλυκά στ΄αυτιά μας
μα πόσο ύπουλα κινούνται..
Σ' αυτές θα πρέπει να κλείσουμε
τ' αυτιά και να προσπεράσουμε.
Να φανούμε δυνατοί
να διαφυλάξουμε την τιμή μας,
την αξιοπρέπεια κια την ατομικότητα μας.
Βοηθοί μας η αυτογνωσία
και η αυτοεκτίμηση μέσα μας.
Η αξία της ζωής μεγάλη
και πολύτιμη.
Ας μην την υποτιμάμε.
Διαφυλάττοντας την
θα βγούμε νικητές.
Μάριος Σπύρου




Ζωή είναι να ζεις ελεύθερα, να νιώθεις ελεύθερα, να σκέφτεσαι ελεύθερα και να εκφράζεσαι ελεύθερα όμως σωστά. Να έχεις πίστη, θάρρος και αυτοπεποίθηση για οποιαδήποτε κίνηση της ζωής σου. Και το πιο σημαντικό είναι να μην τα παρατάς ποτέ μέχρι να καταφέρεις αυτό που θες. Η ζωή είναι σαν μια πλαστελίνη που την βαστάς στα χέρια σου και την δημιουργείς και την κάνεις όπως θέλεις. Μπορείς να την αλλάξεις. Αρκεί να κάνεις πάντα το σωστό, διότι άμα κάνεις λάθος θα το μετανιώσεις και ίσως να είναι αργά.
Μπριτζίλντα Ντέντα




Τι κι αν λένε πως η ζωή
είναι ένα μάτσο δυστυχία,
εγώ θα ζήσω , θα επιμείνω,
να γεμίσει με ευτυχία.

Τι κι αν λένε πως η ζωή
είναι όλη μες στο ψέμα,
με ειλικρίνεια και με πείσμα
θα την κάνω αληθινή.

Τι κι αν λένε πως η ζωή
έχει στόχο τα λεφτά,
εγώ στοχεύω στην αγάπη,
που αξίζει πιο πολλά.

Τι κι αν λένε πως η ζωή
παίζεται σε σφαίρες ,
εγώ κρατιέμαι απ την ειρήνη
κι ελπίζω για άσπρες μέρες.

Τι κι αν λένε πως η ζωή
κάποτε τελειώνει,
εγώ πιστεύω ότι αυτή
με το θάνατο στεριώνει.
Αναστασία Μαρία Κιαπόκα





Η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι μοναδική και ανεπανάληπτη. Ζεις σε μια κοινωνία και πρέπει να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους γύρω σου και προπαντός τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Προσπαθείς να πραγματοποιήσεις τα όνειρα και τις επιθυμίες σου, πάντα με τη βοήθεια του Θεού. όταν δίνεις αγάπη, παίρνεις αγάπη και αλληλοβοήθεια. Μην κατακρίνεις τους άλλους, πριν τον εαυτό σου, και να ζεις τίμια και δίκαια. Η ζωή είναι ωραία, όταν ζεις το κάθε της λεπτό με χαρά, αγάπη, συμπόνοια και όχι με διχόνοια, μίσος και ζήλια.
Κοραλλία Τρύπα.



2 σχόλια:

kon είπε...

ποιο το νόημα της ζωής;

Θα έλεγα ο θάνατος. Αλλά μην ανησυχείτε δεν τελείωσα ακόμη...
Μπορεί ο θάνατος να μας περιμένει αλλά δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Σημασία έχει το τι κάνεις ΜΕΧΡΙ να έρθει ο θάνατος. "Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι". Συγχαρητήρια σε όλους σας αλλά πιο πολύ στις καλλιτεχνικές φύσεις που δημιούργησαν αυτά τα υπέροχα ποιήματα.

Ανώνυμος είπε...

Ναι φυσικα....Η ζωη ειναι ενας κυκλος... Και εαν καποτε αυτος τελειωσει και σβησει, ειτε ειναι μικρος ειτε μεγαλος, θα χαθει το αγαπημενο μας προσωπο... Ομως παρολο που μπορει να μας ποναει εμεις πρεπει να προχωρησουμε μπροστα γιατι αλλιως η λυπη και η στεναχωρια θα κυριαρχουν και αν δεν κανουν περα το μελλον δεν θα παει παραπερα!

Υ. Γ. Παντα μου αρεσε να γραφω για το νοημα της ζωης αλλα καταλαβα οτι το βασικο νοημα της ζωης ειναι :Ζησε το τωρα, ξεχνα το αυριο!
Με αγαπη,
Ενα μικρο κοριτσι με φιλοδοξιες και ονειρα:)