Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Συνάντηση με το συγγραφέα Μάνο Κοντολέων

Την Παρασκευή βρέθηκε στο νησί μας καλεσμένος του δημοτικού Ζιπαρίου ο Μάνος Κοντολέων. Στα πλαίσια της επίσκεψης αυτής ο συγγραφέας συναντήθηκε με τη Λέσχη ανάγνωσης Κω και τη Λέσχη Ανάγνωσης του 1ου Γυμνασίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου Αλεξάνδρα , την οποία ευγενικά μας παραχώρησε η κ.Σούλη – Μπακάλογλου.




Ο συγγραφέας μας μίλησε για το έργο του γενικά αλλά και για τον Ανίσχυρο Άγγελο , βιβλίο που είχαν διαβάσει οι μαθητές της Λέσχης Ανάγνωσης.Ο κ. Κοντολέων αναφέρθηκε στη λογοτεχνία γενικά λέγοντας πως δεν έπρεπε να διαχωρίζεται σε παιδική , εφηβική και λογοτεχνία για ενήλικες, αλλά ότι η λογοτεχνία απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και αυτό που παίζει ρόλο είναι η αξία του λογοτεχνικού έργου. Ένα άρτιο λογοτεχνικό έργο κερδίζει τους αναγνώστες κάθε ηλικίας.



Παράλληλα, μας μίλησε για τον Ανίσχυρο Άγγελο και μας αποκάλυψε ότι ο άγγελος αυτός είναι ο ίδιος ο συγγραφέας, που αδυνατεί να επηρεάσει την ζωή όλων των ηρώων του. Ο κάθε ήρωας στο έργο αυτό έχει προσωπική ευθύνη για τις πράξεις του. Ο κεντρικός ήρωας, η Αγγέλα, ο πατέρας της έχουν την επιλογή να φερθούν κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Το έργο γράφτηκε εν θερμώ και ενώ είχε συμβεί το δραματικό γεγονός της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου Αλέξη. Ο κ.Κοντολέων μας είπε ότι τον ενδιέφερε να δείξει τι συνέβαινε στη σκιά των βασικών γεγονότων. Επίσης μας ανάλυσε τη θέση του για την ύπαρξη και καλών αστυνομικών, που δεν επιλέγουν τη δουλειά τους αλλά έτυχε να βρεθούν στο επάγγελμα αυτό και δεν παύουν να είναι καλοί άνθρωποι με συναισθήματα, γνώσεις και συνείδηση του ρόλου τους (επιλογή ή αποποίηση της αναίτιας βίας).



Μιλώντας για τα βιβλία του «Γεύση πικραμύγδαλου» και «οι Δυο τους κι άλλοι δυο» και παίρνοντας αφορμή από το ρόλο που παίζει η πεθαμένη μητέρα στη Γεύση πικραμύγδαλου, αναφέρθηκε στην σχέση της ζωής και του θανάτου και πως αυτά τα δύο γεγονότα αποτελούν τις πιο σημαντικές στιγμές που έζησε και ό ίδιος στη ζωή του –τη γέννηση των παιδιών του και το θάνατο της μητέρας του. Και τα δυο γεγονότα αν και διαφέρουν έχουν ως κέντρο τη ζωή : το άτομο που μας έδωσε ζωή και τα πλάσματα που θα συνεχίσουν τη δική μας ζωή. Οι άνθρωποι που φεύγουν από κοντά μας δεν παύουν να υπάρχουν στη ζωή μας και να συνομιλούμε μαζί τους, αφού γνωρίζουμε καλά πως σκέπτονταν και πως δρούσαν όταν βρίσκονταν εν ζωή.

Ο κ. Κοντολέων μας μίλησε και για την επιλογή ενός μέρους του αναγνωστικού κοινού να διαβάζει τη λεγόμενη ροζ λογοτεχνία, λέγοντας ότι δεν ακυρώνει τις επιλογές αυτές, αν ικανοποιούν τον αναγνώστη. Αποτελεί, εξάλλου, ευθύνη του κάθε αναγνώστη το τι θα διαβάσει και πόσο θέλει να προχωρήσει τις αναγνώσεις του. Και αναφερόμενος σε περιστατικά από τις επισκέψεις του σε σχολεία τόνισε ότι αποτελεί δικαίωμα του ανθρώπου να μην διαβάζει, αν η εμπειρική σχέση του με τη ζωή είναι τόσο δυνατή που τον καλύπτει.

Τέλος μας μίλησε για τη σχέση λογοτεχνίας και ζωής και κατά πόσο η μια μιμείται την άλλη ενώ αναφέρθηκε στην τεχνική που ακολουθεί ένας συγγραφέας και πόσο αυτή επηρεάζει τη λογοτεχνική αξία του έργου.

 Η ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε βοήθησε ώστε η συνάντηση να κρατήσει κοντά τρεις ώρες!Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς το συγγραφέα για τη συνάντηση αυτή και να του ευχηθούμε πάντα λογοτεχνικές επιτυχίες!Και φυσικά τον περιμένουμε ξανά στην Κω!



11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συναντηθηκατε με έναν συγγραφέα,μιλήσατε για βιβλία,φάγατε καλά έμαθα,φοβάμαι ότι μας ξεπερνάτε!!Αλλά εμείς πάντα κρύβουμε άσσους στα μανίκια μας!!!Χα χα χα χα χα χα χα χα!!!!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Δε σας ξεπερνάμε εμείς Νίκο!Οι περιστασεις μας ξεπερνούν!Και πράγματι όπως σου είπαν οι κατάσκοποι σου περάσαμε πολύ καλά!

Ανώνυμος είπε...

Μην ορκίζεστε!!!!Κατάσκοποί τώρα σιγά!!!!Το "πληροφοριοδότες" ακούγεται καλύτερο!!!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Πολύ εξασκημένο σε βρίσκω στην ορολογία!Κάτι ξέρεις εσύ που θες να σπουδάσεις την τέχνη του ιστορικού!

Ανώνυμος είπε...

Είμαι άπαικτος!!!!Χα χα χα!!!!Τα πάντα είναι θέμα ορολογίας.Οι τύποι εντέλει πάντα κερδίζουν!!!!Και πράγματι όχι να το παινευτώ αλλά αυτό είναι χαρακτηρηστικό μας και εννοώ των ιστορικών!!!

Μιρέλλα Κ. είπε...

Εγώ πληροφοριοδότης-κατάσκοπος;; Ανοησίες! Πάντως πράγματι, τα λουκανοπιτάκια τα τσακίσαμε. Χαχαχα..

Ανώνυμος είπε...

Προδώθηκες!!!!!!!!!!!!!!!!!!Τώρα πια είσαι καμμένο χαρτί!!!!Που να ψάξω για νέους πληροφοριοδότες τώρα!!!Με βασανίζεις το ξέρεις!!!!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

ωραίους πληροφοριοδότες έχεις!μόνοι τους φανερώνονται!χαχα!

Μιρέλλα Κ. είπε...

Χαχαχα.. Αποφασίστε!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Να αποφασίσουμε τι?

Emily Lyroni είπε...

Μπράβο σας!!Μου αρέσει που είστε ακούραστοι και δε σταματάτε τις δράσεις...