Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

"Κρατήστε την επαναστατική φλόγα αναμμένη", Μιχαήλ Μπακούνιν


Ραδιοφωνικός σταθμός «Αντίδραση»
Έξι λεπτά πριν βγούμε στον αέρα. Όλα είναι στη θέση τους. Τα χέρια μου τρέμουν, νιώθω κάτι να διαπερνά το στομάχι μου  -μάλλον θα είναι ο θαυμασμός  που κρύβω γι αυτόν. Δυο λεπτά ακόμα. Μια τελευταία γουλιά από τον καφέ και …. Η σύνδεση με το παρελθόν ολοκληρώθηκε. Ο Μιχαήλ Μπακούνιν  μας περιμένει κάπου στο παρελθόν.1872, Ελβετία.

 

-Κύριες  και κύριοι , σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στον σταθμό μας την πασίγνωστη επαναστατική μορφή του αναρχικού χώρου του 19ου αιώνα, Μιχαήλ Μπακούνιν.

Καλησπέρα σας κ.Μπακούνιν.

-Καλησπέρα και σε σας! Χαρά μου που βρίσκομαι μαζί σας!

-Η χαρά είναι όλη δική μας. Λοιπόν ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Προερχόμενος από αριστοκρατική , ρωσική οικογένεια, προοριστήκατε για στρατιωτική καριέρα και καταλήξατε να είστε ανώτατος αξιωματικός του ρωσικού στρατού. Παρόλα αυτά , παρατήσατε απότομα την στρατιωτική καριέρα. Γιατί έγινε αυτό;

-=Από τα πρώτα χρόνια της στρατιωτικής μου θητείας πίστευα ότι οι στρατιώτες είναι δουλοπάροικοι που δωροδοκούνται με αμοιβές, για να καταστείλουν τον υπόλοιπο λαό. Μετά από αρκετά χρόνια αυτή η άποψη εδραιώθηκε και σε συνδυασμό με το ότι κουράστηκα από την στρατιωτική ζωή με έκαναν να τα παρατήσω όλα.

-Αχα. Τι σας κίνησε το ενδιαφέρον για να ασχοληθείτε με τον αναρχισμό;

-Επηρεάστηκα από την Εγελιανή φιλοσοφία και ανέμειξα τις απόψεις μου με την διαλεκτική. Βέβαια είχα έρθει σε επαφή με τον Μάρξ, τον Ένγκελς και τον Προυντόν, τις θέσεις του οποίου για τον αναρχισμό ασπάσθηκα.

-Μάλιστα. Όπως γνωρίζουμε απευθύνατε κάλεσμα σε Πολωνούς και Ρώσους για ένωση σε μια πανσλαβική επαναστατική συνομοσπονδία. Οι αρχές σας συνέλαβαν στην Αυστρία και καταδικαστήκατε σε θάνατο, αλλά τελικά εκδοθήκατε στη Ρωσία και εξοριστήκατε στη Σιβηρία. Τι ακολούθησε μετά από αυτό το χρονικό σημείο;

-Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα δραπέτευσα και περπατώντας έφτασα στη θάλασσα απ όπου πέρασα απέναντι στην Ιαπωνία. Από κει έφτασα στην Καλιφόρνια και μετά στη Νέα Υόρκη. Και τέλος στο Λονδίνο, όπου και συνειδητοποίησα ότι κάθε κυβέρνηση ήταν τυραννία.
 
-Αληθεύει ότι συγκρουστήκατε με τις απόψεις του Καρλ Μάρξ;

-Ναι. Εγώ υποστήριζα την άμεση επαναστατική δράση και την οργάνωση των εργαζόμενων προκειμένου να καταργηθούν το κράτος και η κεφαλαιοκρατία..Εκείνος είχε αναπτύξει συμμαχία με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα , τα οποία υποστήριζαν την κατάκτηση της πολιτικής δύναμης από την εργατική τάξη και την ύπαρξη μιας μεταβατικής μορφής κράτους μετά την επανάσταση .

-Πολύ ωραία!κ. Μπακούνιν σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε το χρόνο σας μαζί μας.

-Δική μου η ευχαρίστηση για τη ραδιοφωνική αυτή συνάντηση!

-Κυρίες και κύριοι ο ραδιοφωνικός μας χρόνος τελειώνει κάπου εδώ. Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τον κ.Μπακούνιν να κλείσει εκείνος την εκπομπή. Ο λόγος σε σας κ.Μπακούνιν!

-Φίλοι και φίλες ακροατές,μην ξεχνάτε:  κρατήστε την επαναστατική σας  φλόγα αναμμένη!

 

Γιώργος Αλεξογιαννόπουλος, Γ1

 

 

 

 

 

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυρία από από βλέπω και θυμάμαι έχετε βάλει νέες προσωπικότητες πάνω στους οποίους τα παιδιά μπορούν να κάνουν την εργασία ακόμα και για Τσε έμαθα! Τι γίνεται να νιώθω αδικημένος;

Μπράβο στον Γιώργο πολύ ωραία!
Θα σου πω κάτι που μου είπαν και εμένα (αν και εγώ προτιμώ Μαρξ ,και ο Μπακούνιν όμως δεν τα έγραψε καθόλου λάθος) αλλά με δικά μου λόγια!
Υποστηρίζε τις ιδέες σου ακόμα και με την ζωή σου μην αφήσεις κανέναν να στις ποδοπατήσει.
Και τέλος μην ξεχνάς η αναρχία είναι δημιουργία όχι μόνο μολότοφ και ξύλο με την αστυνομία!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Έντι, να μην αισθάνεσαι αδικημένος, γιατι αποτελείς πρότυπο για πολλούς μαθητές!Φέτος μερικοί θέλησαν ν α εντάξουν κι άλλα νέα πρόσωπα στην εργασία και το επέτρεψα ως ένα σημειο΄.Ο Μπακούνι ανήκει χρονικά στην ενότητα και επιπλέον αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη !
Η συνέντευξη σου με το Μάρξ ήταν εκπληκτική και την έδειξα στους φετινούς!

Ανώνυμος είπε...

Α εντάξει τότε δεν νιώθω αδικημένος χαίρομαι βέβαια που τα παιδιά ζήτησαν κάτι περισσότερο κάπως έτσι ξεκινάει :)!

Unknown είπε...

Ευχαριστώ Εντι!!και σχετικά με το τελευταίο που είπες,αυτό προσπαθώ να μεταδώσω μέσα από αυτή την εργασία.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Υπήρχε μεγάλη κινητικότητα ιδεών εκείνη την εποχή. Να μην αρχίσουμε τις συγκρίσεις, ε;..

( Γιώργο, μου έκλεψες την αποκλειστικότητα, πολύ θα ἠθελα να την είχα πάρει εγώ αυτή τη συνέντευξη!)

Φιλιά σε όλους σας.

Unknown είπε...

Ε ναι,αυτό εξυπακούεται!!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Διονύση!!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Διονύση, καλέ μας φίλε, καλησπέρα!Όπως βλέπεις έχουμε και νέους που σκέπτονται και ανακαλύπτουν τη γνώση!
Σε ευχαριστούμε για τις επισκέψεις σου και τα καλα σου λόγια!