Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

«Ό,τι μας στοιχειώνει» - μια συνάντηση με τον ποιητή Γιώργο Καββαδία.


Μεγάλη Πέμπτη απόγευμα και η βιβλιοθήκη του σχολείου μας είναι ανοιχτή για να υποδεχτεί τον νέο ποιητή Γιώργο Καββαδία. Ο Γιώργος Καββαδίας γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα αλλά  έλκει την καταγωγή του από την Κω. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει τρεις ποιητικές συλλογές :»Περπάτησα στο δρόμο που σκέπασε η στάχτη» (2007), «Από τις Ερινύες στις Κήρες»(2009) και «Ό,τι μας στοιχειώνει»(2012).


 Η συνάντηση με τη λέσχη ανάγνωσης και άλλους φίλους της ποίησης του Γιώργου Καββαδία κανονίστηκε να γίνει μέσα στις διακοπές του Πάσχα μιας και ο ίδιος  θα βρισκόταν για λίγες μέρες στο νησί. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ.Καββαδία που δέχτηκε να μας συναντήσει χαρίζοντας μας ένα μέρος του ελεύθερου χρόνου του.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ποίηση αλλά και άλλα θέματα που έθιξαν οι παριστάμενοι. Ο ποιητής μας είπε ότι ξεκίνησε να γράφει όντας γυμνασιόπαιδο για τα μάτια μιας Μαρίας, αλλά τελικά η ποίηση έγινε τρόπος ζωής για τον ίδιο.  Η ποίηση είναι έμπνευση, είναι ζωή, είναι τρόπος να ξεσπάσει κανείς και να καταγράψει όλα όσα έχει μέσα του. Έτσι, αν και ξεκίνησε με ερωτικά ποιήματα, στη συνέχεια την ποίηση του απασχόλησαν και άλλα θέματα: κοινωνικά, πολιτικά, φιλοσοφικά. Όσο για το θέμα της έμπνευσης μας είπε ότι έμπνευση μπορεί να αποτελέσει ένα τραγούδι που θα ακούσει, μια εικόνα που θα δει, ένα πρόσωπο που θα τον εντυπωσιάσει. Όταν οι εικόνες αποτυπώνονται στο χαρτί γίνονται κάτι όμορφο, κάτι που ξεπερνά τον εγωκεντρισμό . Πολλά από τα ποιήματα του  αναφέρονται στη βροχή που αποτελεί πηγή έμπνευσης μιας και είναι μελαγχολική. Και όπως έχει γράψει και ο Μάνος Ξυδούς « …από θλίψη βγαίνει και το πιο μικρό τραγούδι. …» Ο ίδιος μας είπε ότι η ποίηση γράφεται εξαιτίας της θλίψης και της μελαγχολίας, η χαρά δεν σε βοηθά να γράψεις ποίηση. Οι αγαπημένοι του ποιητές είναι ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Κων/νος Καρυωτάκης, ο Κ.Π.Καβάφης, η Κ.Δημουλά, ενώ ξεχωρίζει την ποίηση της Κατερίνας Γώγου.

Στην ερώτηση μας για το αν ασκεί και άλλο επάγγελμα μας είπε ότι σπούδασε πληροφορική και εργάζεται στον τομέα αυτό, γιατί με την ποίηση δεν μπορεί κανείς να επιβιώσει. Παράλληλα δουλεύει ως ραδιοφωνικός παραγωγός (και σε διαδικτυακά ραδιόφωνα και στον Ατλαντίς) , αν και όπως μας είπε η λογοκρισία ζει και βασιλεύει και στο χώρο αυτό, αφού πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί παίζουν συγκεκριμένη μουσική και απαγορεύουν στους παραγωγούς να μιλήσουν για την επικαιρότητα, την πολιτική ή την κοινωνική πραγματικότητα εστιάζοντας μόνο σε θέματα κουτσομπολίστικα .

Ο κ.Καββαδίας προέτρεψε τα παιδιά να διαβάσουν ποίηση και λογοτεχνία μιας και το διάβασμα βοηθά την ανάπτυξη της φαντασίας, την κρίση,  αλλά και γενικότερα  βοηθά να εντοπίσει και να φέρει στην επιφάνεια ταλέντα που δεν γνωρίζει κάποιος ότι διαθέτει: να μορφοποιήσει μια εικόνα , να καταγράψει τα δικά του συναισθήματα, να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο. Όσο για το αν η σημερινή εποχή μπορεί να εμπνεύσει τους νέους ποιητές, η άποψη του είναι ότι οι ποιητές οφείλουν να εμπνευστούν από το κοινωνικό γίγνεσθαι και να γράψουν ποίηση για τους ανθρώπους που πορεύονται  χωρίς να έχουν μορφοποιήσει τα θέλω τους. Οφείλουν να εμπνεύσουν τον κόσμο προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση, να συντελεστεί η αλλαγή. Αν και αναφέρθηκε στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι νέοι ποιητές να τυπώσουν και να κυκλοφορήσουν την ποίηση που γράφουν, μιας και οι εκδοτικοί οίκοι σπανίως ενδιαφέρονται για τα ποιητικά έργα.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για το διαδίκτυο και την επιρροή που ασκεί στους νέους –κυρίως. Συμφωνήσαμε πως το διαδίκτυο είναι πηγή πληροφόρησης και ενημέρωσης, αρκεί να ελέγχεις την πληροφορία και να μην εμπιστεύεσαι ό,τι διαβάζεις. Ο κ.Καββαδίας επισήμανε τα προβλήματα από τη χρήση των greeklish, και μίλησε στα παιδιά για τη δική του εμπειρία από τη χρήση των αγγλικών χαρακτήρων στο διαδίκτυο. Τα συμβούλεψε να χρησιμοποιούν ελληνικά, για να μην ξεχάσουν τη γλώσσα τους.

Ο κ.Καββαδίας κλείνοντας τη συνάντηση μας διάβασε ένα άρθρο του Πιτσιρίκου, το οποίο τον εκφράζει σε μεγάλο βαθμό και έκανε δώρο σε όλα τα παιδιά την τελευταία του ποιητική συλλογή «Ό,τι μας στοιχειώνει».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ.Καββαδία που μας χάρισε την ωραία συνάντηση και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο του!Για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για το έργο του κ.Καββαδία ας επισκεφτεί την προσωπική του ιστοσελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: