Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

The first grader

Πρώτη ταινία για το 2014 ήταν η ταινία The first grader. Η υπόθεση της ταινίας είναι η ακόλουθη :
Ένας ηλικιωμένος χωρικός στην Κένυα, επιμένει να γραφτεί στην Α Δημοτικού για να να μάθει να διαβάζει, αποδεικνύοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά για να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου. Η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία.





Η ταινία άρεσε πολύ στους μαθητές. Συζητώντας, καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:
1.       Η ταινία δείχνει πόσο βασανίστηκε ο ηλικιωμένος Μαρούγκε ως κρατούμενος στα στρατόπεδα των Βρετανών,  αλλά δεν παρουσιάζει τη ζωή του από μια απαισιόδοξη οπτική γωνία. Αντιθέτως , άφησε τους μαθητές με ελπίδα και αισιοδοξία για τις δυνατότητες  που έχουμε ως άνθρωποι.
2.       Οι μαθητές θαύμασαν την επιμονή του ηλικιωμένου και συμφώνησαν ότι η επιθυμία του για μόρφωση εμπνέει τους νέους ανθρώπους να κυνηγούν τα όνειρα τους παρά τις αντιξοότητες.
3.       Ο Μαρούγκε διδάσκει με το παράδειγμα του πρώτα τους μαθητές και ύστερα την τοπική κοινωνία ότι μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή ανεξάρτητα από την ηλικία μας και παρά τα στερεότυπα.
4.       Η λύση επομένως βρίσκεται στη μόρφωση και τη διαρκή προσπάθεια για αυτοβελτίωση. Ο Μαρούγκε δεν έμεινε προσκολλημένος στο παρελθόν του αλλά ξεπέρασε τα βιώματα του και το παρελθόν και θέλησε να εξελιχθεί μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.

3 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Μπράβο, βρε παιδιά, πού την ξετρυπώσατε;
Εγώ δεν την ήξερα. Τι λέτε; Θα αρέσει και στα παιδιά του λυκείου;

Χαιρετισμούς

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Διονύση είναι μια ταινία για όλες τις ηλικίες.Μας την πρότεινε μια φίλη δασκάλα που την έδειξε στο Δημοτικό.Η ταινία χωρίς να γίνεται καθόλου μελό δείχνει το συγκινητικό αγώνα αυτού του ανθρώπου να μάθει γράμματα με σκοπό να διαβάσει ένα γράμμα που του έστειλε η κυβέρνηση και αρνείται να του το διαβάσει οποιόσδήποτε άλλος. Παράλληλα βλέπουμε και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που δεν θέλει το γέρο ανάμεσα στα παιδιά, αλλά και τη ζεστή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους μικρούς και το μεγάλο μαθητή!Εγώ συγκινήθηκα!

Unknown είπε...

Υπέροχη!που μπορούμε να τη βρούμε;