Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ένα διήμερο με τη συγγραφέα Ελένη Κατσαμά!

       
Το διήμερο 24-25 Απριλίου επισκέφτηκε το νησί και το σχολείο μας η συγγραφέας Ελένη Κατσαμά. Η κ.Κατσαμά ήρθε προσκεκλημένη της Λέσχης Ανάγνωσης του 1ου Γυμνασίου Κω σε μια εκδήλωση γνωριμία με το βιβλίο της, Κοσμοδρόμιο.

Η Ελένη Κατσαμά γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1973. Σπούδασε δημοσιογραφία και θέατρο. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1997 με την έκδοση του βιβλίου της "Σαν τα χελιδόνια", το οποίο είχε ήδη αποσπάσει το 1ο βραβείο της Ένωσης Συγγραφέων - Εικονογράφων Παιδικού - Εφηβικού Βιβλίου. Από τα χελιδόνια πέταξε στα σύννεφα, όταν την ίδια χρονιά εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων "Τα σύννεφα κανείς δεν πρέπει να τα παίρνει στα σοβαρά", για να προσγειωθεί τον Δεκέμβριο του 2003 στους "Ωραίους γκρεμούς", το πρώτο μυθιστόρημά της, από το οποίο έμαθε ότι οι γκρεμοί είναι ωραίοι μόνον όταν τους προσπερνάς. Αρθρογράφησε σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει γράψει σενάρια για ταινίες μικρού μήκους.H συλλογή διηγημάτων "Χάδι στη ράχη ψαριού"περιέχει σενάριά της.
Το 2007 βραβεύτηκε από το Διεθνές Ιδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας για το εφηβικό διήγημα «Η ιστορία του Λύσανδρου», στην αγγλική γλώσσα. Το βιβλίο της «Κοσμοδρόμιο» τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο 2011 στην κατηγορία Εφηβικού - Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, καθώς επίσης και με το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω 2012.    Τελευταίο της βιβλίο το «Γορίλλας στο φεγγάρι» (2014).

Η κ.Κατσαμά την Παρασκευή το πρωί συναντήθηκε με τους μαθητές του Γ6, οι οποίοι διάβασαν το βιβλίο της στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και το παρουσίασαν στη τάξη τους. Η συγγραφέας μίλησε με τα παιδιά και απάντησε στις ερωτήσεις τους σχετικά με το βιβλίο, τη δουλειά του συγγραφέα και τα δικά της αναγνώσματα ως μαθήτρια.Το απόγευμα της Παρασκευής η κ.Κατσαμά παρακολούθησε την εκδήλωση που είχαν ετοιμάσει όλοι οι μαθητές της Λέσχης ανάγνωσης της Α' Γυμνασίου με τη συμμετοχή μαθητών της Λέσχης ανάγνωσης της Β' και Γ' Γυμνασίου  και του Γ6 και η οποία παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων Ευαγόρας Παλληκαρίδης του σχολείου μας.
Η εκδήλωση περιλάμβανε αναγνώσεις αποσπασμάτων από το Κοσμοδρόμιο, θεατρική απόδοση τριών διηγημάτων, μουσική και χορό. Οι μαθητές μας δούλεψαν με κέφι και αφιέρωσαν εξωσχολικό χρόνο προκειμένου να στηθεί η εκδήλωση, θυσιάζοντας τα μεσημέρια τους και ώρες από τα φροντιστήρια τους. Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν μαθητές μας, γονείς, συνάδελφοι και πολλοί άλλοι .Η κ.Κατσαμά δήλωσε συγκινημένη από την εκδήλωση και ευχαρίστησε θερμά τα παιδιά που αγάπησαν το βιβλίο της και το ανάδειξαν μέσα από την παρουσίαση τους!


 


 Το Σάββατο το πρωι η κ.Κατσαμά συναντήθηκε με τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Α Γυμνασίου καθώς και με μαθητές της Α' Λυκείου που διάβασαν πέρσι το βιβλίο αλλά και με άλλους μαθητές που ήθελαν να τη γνωρίσουν καλύτερα. Η κ.Κατσαμά απάντησε στις ερωτήσεις τους και έλυσε όλες τις απορίες τους!Αρχικά, μας είπε ότι ο λόγος για τον οποίο έγραψε το βιβλίο ήταν γιατί ήθελε κάπως να αντιδράσει σε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο γύρω μας και μας προκαλούν θλίψη αλλά και θυμό. Έκανε έρευνα προκειμένου να έχει όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν για να υπάρχει αληθοφάνεια στις ιστορίες της και η συγγραφή του βιβλίου κράτησε ένα ολόκληρο χρόνο. Οι ιστορίες που υπάρχουν στο βιβλίο είναι ιστορίες από τη ζωή εφήβων από όλο τον κόσμο. Έφηβοι που δεν έχουν την ίδια καθημερινότητα με τους εφήβους των δυτικών χωρών.  Σχετικά με τη σειρά των ιστοριών μας είπε ότι θέλησε να μην είναι στη σειρά οι πιο δύσκολες από αυτές, γι αυτό και η σειρά είναι επιλεγμένη. Και το δικό της αγαπημένο διήγημα είναι Ο Βέρικ στο φεγγάρι.
 Τα παιδιά τη ρώτησαν σχετικά με το εξώφυλλο του βιβλίου που είναι ιδιαίτερο μιας και παρουσιάζει έναν έφηβο με μια μάσκα λύκου στο κεφάλι του. Η συγγραφέας μας είπε ότι η εικονογράφος ήθελε να δείξει ότι οι έφηβοι πολλές φορές για να ανήκουν κάπου διαλέγουν μια μάσκα που μπορεί και να μην τους ταιριάζει με αποτέλεσμα να χάνουν την ατομικότητα τους. Όσο για τα λόγια που είναι στο εξώφυλλο είναι από το διήγημα ο Βέρικ στο φεγγάρι. Με αυτά θέλει να δείξει πόσο πασχίζει ο κάθε έφηβος να ακουστεί η φωνή του στον κόσμο.
Η κ.Κατσαμά αναφέρθηκε στο πρώτο της μυθιστόρημα , το "Σαν τα χελιδόνια" , που το έγραψε μόλις 18 ετών και πήρε το βραβείο σε ένα διαγωνισμό. Έκτοτε έχει γράψει έξι βιβλία με πιο αγαπημένο της το Κοσμοδρόμιο. Επίσης μας είπε ότι κρατάει σημειώσεις και σκέφτεται τα βιβλία της πηγαίνοντας στη δουλειά της, στο δρόμο,μέσα  στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα αξιοποιεί όλα το βράδυ όταν θα καθίσει να γράψει!
Στην ερώτηση των μαθητών για το ποια ήταν τα δικά της αγαπημένα βιβλία όταν ήταν έφηβη η κ.Κατσαμά μας είπε ότι αγαπούσε το βιβλίο του Π,Καλλιότσου « Τα ξύλινα σπαθιά» , τα βιβλία του Μενέλαου Λουντέμη, το βιβλίο της Ζ.Σαρή ¨»Τα στενά παπούτσια», τα βιβλία του Ιουλίου Βέρν , της Διδώς Σωτηρίου.Σχετικά με την εμμονή των νέων με τα κινητά και τον υπολογιστή παρατήρησε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα,  αν ο χειρισμός τους γίνεται με μέτρο και όρια. Κανένα παιδί που αγαπάει το διάβασμα δε θυσιάζει το χρόνο του μόνο μπροστά σε μια οθόνη. Εξάλλου,  δε μπορούμε να αποποιηθούμε την τεχνολογία.
Στη συνέχεια η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία των παιδιών και τα ευχαρίστησε για την παρουσία τους και την ωραία εκδήλωση την οποία οργάνωσαν για αυτήν.

 Κυρία Κατσαμά, σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και κάνατε αυτό το ταξίδι για να γνωρίσετε τα παιδιά της Λέσχης μας! Ευελπιστούμε ότι θα τα ξαναπούμε σύντομα!

(Θα θέλαμε εδώ να ευχαριστήσουμε θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου που στήριξε με κάθε τρόπο την εκδήλωση καθώς και την κ.Σούλη Μπακάλογλου για τη φιλοξενία  της κ.Κατσαμά και τον κ.Καματερό που αφιλοκερδώς πρόσφερε την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης. Η βοήθειά τους ήταν πολύτιμη!)
Δεν υπάρχουν σχόλια: