Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Μια φορά και έναν καιρό.... - Δώδεκα παραμύθια των μαθητών του Γ5 και Γ7 (ή πώς γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!)

 

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου) με τους μαθητές του Γ5 και του Γ7 γράψαμε παραμύθια! 

Αρχικά διαβάσαμε το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021. Φέτος υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle και η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον εικονογράφο και συγγραφέα Roger Mello. 

Έπειτα τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και συζητήσαμε τις βασικές αρχές του παραμυθιού "πατώντας" σε ένα στοιχειώδες φύλλο εργασίας. Τους δόθηκε η δυνατότητα να γράψουν παραμύθια, είτε δημιουργώντας δικούς τους ήρωες, είτε ανακατεύοντας ήρωες άλλων παραμυθιών και ιστοριών (παραμυθοσαλάτα) είτε γράφοντας εξολοκλήρου δικές τους ιστορίες. 

Αφού ολοκλήρωσαν τη σύνθεση των ιστοριών τους , πρότειναν και εικόνες που θα πλαισίωναν τις ιστορίες τους- κάποιοι επέλεξαν μόνοι τους την εικονογράφηση και άλλοι δέχτηκαν τη βοήθεια της καθηγήτριας. 

Έπειτα διαβάσαμε τις ιστορίες τους στην ολομέλεια κάθε τμήματος και ψηφίσαμε το καλύτερο παραμύθι! Στη συνάντηση με το Γ3 του Βενετόκλειου Γυμνασίου Ρόδου και τη φίλη και συνάδελφο Ντίνα Τσάπρα διαβάσαμε τα παραμύθια μας και τα παιδιά ψήφισαν με τη σειρά τους την καλύτερη ιστορία.  Έτσι όλοι οι μαθητές έγιναν μικροί συγγραφείς .

Όπως λέει και ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Πίτερ Κάρεϊ  (Peter Carey) Το να γράφει κανείς είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Ο καθένας μπορεί να το κάνει. Μοιάζει με το να πετάς ένα μπαλάκι του τένις στον τοίχο. Μοιάζει με το κολύμπι. Όλοι μπορούν να το μάθουν. Δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι. Από την άλλη, ίσως καταφέρεις κιόλας να γίνει ένας διάσημος σταρ από αυτό.

Σταρ δεν ξέρω αν θα γίνουν οι μαθητές μου, αλλά σίγουρα διασκέδασαν, συνεργάστηκαν , σκέφτηκαν ιστορίες και κατάφεραν να τις αποτυπώσουν στο χαρτί- έστω και μέσα στο πιεστικό δίωρο του webex. Απολαύστε τις ιστορίες τους – και μην είστε αυστηροί κριτές! Πατώντας πάνω στις λεζάντες των εικόνων διαβάζετε την αντίστοιχη ιστορία. Πρώτα θα δείτε τα παραμύθια των μαθητών του Γ7. 

Update: Ευχαριστώ τους φίλους δασκάλους , που διάβασαν τα παραμύθια με τους μαθητές τους και μας ανατροφοδότησαν με τα σχόλια τους: την κυρία Έφη Θεοδοσοπούλου - φίλη και συμμαθήτρια, δασκάλα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα, την κ. Έλενα Ελληνιάδου , διευθύντρια του 2ου ΔΣ Πειραιά "Ουρουγουάη" και τους μαθητές του Στ1 και Στ2 , τον κ. Βασίλη Κουτσιαρή, δάσκαλο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κω και συγγραφέα και την κυρία Δανάη Στεργίου, δασκάλα και συγγραφέα.

Μεταφέρουμε εδώ τα σχόλια των μαθητών.

Παιδικά Παραμύθια Απο Την Κω by giota



ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Στ Τ... by giota

 



(Στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε αυτό πολύ απλό φύλλο εργασίας που χρησιμοποίησαν οι μαθητές)


Ο ήρωας των ηρώων




Yuki's style



















 Και τώρα τα παραμύθια των μαθητών του Γ5!








 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ by giota

6 σχόλια:

ΕΥΗ ΚΑΡΟΥΝΙΑ είπε...

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏❤️

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Ευχαριστούμε Εύη!!!

Elena Elliniadou είπε...

Οι μαθητές του Στ1 του 2ου ΔΣ Πειραιά "Ουρουγουάη" σχολιάζουν:
Πέτρος: ο "ήρωας των ηρώων" ήταν πολύ ενδιαφέρον και το "κρυφό δηλητήριο" είχε πολύ πλάκα!
Σας ευχαριστούμε και θα επανέλθουμε με νέα σχόλια!!!
Συγχαρητήρια!!!

Elena Elliniadou είπε...

Νέο σχόλιο από το Στ2 του 2ου ΔΣ Πειραιά "Ουρουγουάη"
Άγγελος: Διάβασα το ΚΡΥΦΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ. Ήταν ευκολοδιάβαστο χρησιμοποιώντας αστεία ονόματα αλλά ταυτόγχρονα ήθελε να περάσει και το μήνυμα της αλαζονείας που έχει ένας άνθρωπος απέναντι στον πλούτο και την δόξα (ακόμα και σε στενές σχέσεις όπως τα δύο αδέλφια) αλλά τελικά μπορεί να πέσει στην παγίδα του. Ήταν μία έξυπνη ιδέα αποτυπωμένη πολύ καλά σε λίγες σελίδες.

Σταυρουλάκη Ιωάννα είπε...

Οι μαθητές του Στ2 από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά "Ουρουγουάη" διάβασαν τα παραμύθια των παιδιών και ενθουσιάστηκαν μαζί τους!! Συγκεκριμένα σχολίασαν:
Άγγελος: το "κρυφό δηλητήριο " ήταν πολύ ευχάριστο και αστείο !
Λόρενς : το "Yuki's Style" ήταν πολύ ωραίο και ενδιαφέρον!
Θοδωρής: το "Yuki's Style" μου άρεσε πάρα πολύ και ενθουσιάστηκα που έβαλαν εικόνες από anime.
Μαρία: Βρήκα όλες τις ιστορίες πολύ όμορφες. Μου άρεσε πολύ η ιστορία "τα χρυσά πιάτα" γιατί είχε διδακτικό τέλος καθώς και "ο ήρωας των ηρώων" γιατί ήταν πολύ ευφάνταστη ιστορία.
Βίβιαν: μου άρεσαν όλα τα παραμύθια! Συγκεκριμένα το "Yuki's Style" το βρήκα πολύ ωραίο!!
Τάνια: Το "Κρυστάλλινο Τριαντάφυλλο" καθώς και τα "Χρυσά πιάτα" είναι πολύ όμορφα και ενδιαφέροντα παραμύθια!!

Είναι όλα πολύ όμορφα παραμύθια κα ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά που τα μοιράστηκαν μαζί μας!!
Συγχαρητήρια!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Σας ευχαριστούμε θερμά που διαβάσατε τα παραμύθια των μαθητών! Όλα τα παιδιά σας στέλνουν τους χαιρετισμούς τους !