Κυριακή 1 Ιουνίου 2025

Πολιτικός Λόγος: Θεωρία και πρακτική εφαρμογή (λόγοι των υποψήφιων για το δεκαπενταμελές)

 


Μια περσινή διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία του πολιτικού λόγου και την αποκωδικοποίηση του μέσα από τη μελέτη των στοιχείων του – κυρίως γλωσσικές επιλογές – αλλά και πρακτική εφαρμογή στην τάξη με αφορμή την αδυναμία αντίληψης και κριτικής αποδόμησης του από τους μαθητ@ς και όχι μόνο.  

Πορεία της διδασκαλίας: Αρχικά δόθηκαν αποσπάσματα πολιτικών λόγων στα παιδιά και τα ίδια εντόπισαν τα βασικά στοιχεία τους: τις κύριες γλωσσικές επιλογές, την κυριαρχία συγκεκριμένων ρηματικών προσώπων, τη χρήση τεκμηρίων ή όχι, τις επιθέσεις στο ήθος του αντιπάλου , την επίκληση στο ήθος του πομπού, την υποσχεσιολογία, την αοριστολογία, την επιλεκτική χρήση ενεργητικής ή παθητικής φωνής, την κολακεία του ακροατηρίου, τη χρήση συναισθηματικά φορτισμένων λέξεων (π.χ. πατρίδα, έθνος..) κτλ. Στη συνέχεια έγραψαν πολιτικούς λόγους (ενόψει των εκλογών του δεκαπενταμελούς) στα κινητά τους και έστειλαν τα κείμενα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου. 


Οι πολιτικοί λόγοι καταγράφηκαν σε ένα ppt και στη συνέχεια προβλήθηκαν στην τάξη προκειμένου να συζητηθούν, αλλά και να αποδομηθούν/ να ασκηθεί κριτική σε αυτούς,  με βάση τα κριτήρια που είχαν εντοπίσει τα ίδια τα παιδιά,  χωρίς όμως να γνωρίζουν την ταυτότητα του ομιλητή/ συντάκτη. Οι παρατηρήσεις τους ήταν εύστοχες και, επειδή τα κείμενα αφορούσαν τη δική τους ζωή στο σχολείο,  άσκησαν ουσιαστική κριτική: επισήμαναν τη χρήση συγκεκριμένων ρηματικών προσώπων , την  προσωποκεντρική παρουσίαση του υποψήφιου χωρίς αναφορά σε συνεργασία με τους άλλους, την έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων, την απουσία ή την ύπαρξη ρεαλιστικών προτάσεων, χρήση ενεργητικής ή παθητικής φωνής, αόριστες υποσχέσεις, γενικολογίες, προβολή του ήθους τους, προσωπική επίθεση σε περσινά μέλη του δεκαπενταμελούς..  Τέλος,  ψήφισαν το άτομο που θεώρησαν ότι θα τα εκπροσωπούσε καλύτερα βάσει των εξαγγελιών του στο δεκαπενταμελές και εκεί ήρθε η έκπληξη/ ανατροπή: δεν ψήφισαν βάσει φιλίας ή οικειότητας αλλά με αντικειμενικά κριτήρια, οπότε τα άτομα που εκλέχτηκαν ήταν τα μη αναμενόμενα: μαθητ@ς με χαμηλό προφίλ, αλλά ωραίες ιδέες και συγκροτημένη σκέψη.  Φυσικά ακολούθησε συζήτηση για το κατά πόσο τελικά ψηφίζουν με αντικειμενικά κριτήρια τοα υποψήφια άτομα και αν μη τι άλλο, έφυγαν προβληματισμέν@!

Ακολουθούν οι πολιτικοί λόγοι των μαθητ@ν, όπως προβλήθηκαν στο διαδραστικό και συζητήθηκαν στην τάξη (σ.σ σε μια δυο  διαφάνειες μπήκαν εκ των υστέρων τα ονόματα των μαθητών. Δεν υπήρχαν από πριν.)


Γ3ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ by giota





Δεν υπάρχουν σχόλια: