Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

" Στη διαπασών", ξανά!

           Την προηγούμενη εβδομάδα ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου έκανε μια δεύτερη επίσκεψη στο σχολείο μας , αυτή τη φορά στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Οι φιλόλογοι Ε.Κρικέλη και Π.Κεφαλά αφιέρωσαν κάποιες διδακτικές ώρες για να διαβάσουν, να συζητήσουν και να αναλύσουν μαζί με τους μαθητές τους τα θέματα που προέκυψαν από το βιβλίο του κ.Παπαθεοδώρου "Στη Διαπασών". Σκοπός της προσπάθειας αυτής ήταν η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών. Τα τμήματα που συμμετείχαν ήταν το Β1 και Β2 και το Γ3 και Γ4.

          Ο κ.Παπαθεοδώρου επισκέφτηκε πρώτα τα τμήματα Β1 και Β2, που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του Β2 και έπειτα το Γ4 και Γ3. Ο συγγραφέας προσπάθησε στο λιγοστό χρόνο της μιας διδακτικής ώρας να απαντήσει σε απορίες των παιδιών για το βιβλίο, τους ήρωες και τα θέματα που ανέκυψαν από την μελέτη του καθώς για το έργο του συγγραφέα.


Ένα ωραίο κείμενο για την επίσκεψη του συγγραφέα συνέθεσε η Αναστασία Μαρία Κιαπόκα με τη βοήθεια της Μαρίας Δημοπούλου. Απολαύστε το!

Την Παρασκευή είχαμε την τιμή ως Γ4 να φιλοξενήσουμε κάποια διδακτική ώρα στην τάξη μας τον κ. Βασίλη Παπαθεοδώρου, συγγραφέα του βιβλίου "Στη διαπασών", το οποίο διαβάζαμε αυτό το τρίμηνο μαζί με τη φιλόλογό μας, κα Κεφαλά.


Το βιβλίο μιλάει για εναν ατίθασο δεκαεπτάχρονο μαθητή της Γ΄Γυμνασίου (για τρίτη φορά!), τον Θανάση, και τη σκληρή εξέλιξη της ζωής του. Ζει με τη χωρισμένη, ράφτρα και καρδιακή μητέρα του, τον μέθυσο, χαρτοπαίχτη και γκομενιάρη πατριό του, και τα δυο ετεροθαλή αδέρφια του: την ονειροπόλα Μαίρη και τον μικρό Νικόλα. Ο πατέρας του άφαντος...Είναι ΄΄άρρωστος΄΄ με τη μουσική και ένα χαρακτηριστικό αυτού του βιβλίου είναι ότι αντί για τίτλους κεφαλαίων έχει ονόματα τραγουδιών, σχετικά με το θέμα του κάθε κεφαλαίου πάντα. Το σχολείο κάνει μαύρα μάτια να τον δει, όπως και τα βιβλία του άλλωστε, μέχρι που τα έφτιαξε με τη Λουίζα, μια όμορφη και αρκετά ώριμη συμμαθήτρια του, και η ζωή του άρχισε να παίρνει ανάποδες στροφές. Βγήκε από μια συμμορία νεοναζί και εμπόρων ναρκωτικών που είχε μπλέξει, οι δυο καλύτεροί του φίλοι τον πρόδωσαν για αυτήν τη συμμορία, η οποία ήξερε τα πάντα για τον πατέρα του και γι΄αυτό τον επέλεξαν ως μέλος. Στη συνέχεια θα πάει ο Θανάσης στο συνεργείο του από περιέργεια για να τον δει, πεθαίνει η μάνα του από καρδιά, και αρχίζει να συνειδητοποιεί πως η ζωή, που μέχρι τότε εκείνος της έβγαζε τη γλώσσα, πέρασε στην αντεπίθεση.


Προς μεγάλη μας έκπληξη η συζήτηση ξεκίνησε με τον συγγραφέα να θέτει ερωτήσεις σε εμάς, κάτι δηλαδή που περιμέναμε να γίνει αντιστρόφως! Μας είπε ότι με επιλογή της, η μητέρα, ανεχόταν τον Τάκη, για να μη γίνουν και τα άλλα παιδιά σαν τον Θανάση, όπως με δική μας επιλογή διαλέγουμε τους φίλους μας. Μας ρώτησε αν τον περιμέναμε έτσι όπως ήταν εμφανισιακά και μετά από μία σύντομη κουβέντα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ένας συγγραφέας δεν πρέπει να κρίνεται από την εμφάνιση, αλλά από το συγγραφικό του έργο. Μας εξήγησε ότι ο ίδιος επέλεξε να περάσει ο Θανάσης όλα αυτά τα συνταρακτικά γεγονότα μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, για να του δοθεί ένα κίνητρο να αλλάξει χαρακτήρα. Ωστόσο, κάτι που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι ο κ. Παπαθεοδώρου δεν διαβάζει ποτέ ολόκληρο ένα βιβλίο του.


Όποιος μαθητής ήθελε, του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει ένα δικό του κεφάλαιο με το τέλος που θα ήθελε αυτός να δώσει στο βιβλίο και μετά την ανάγνωση όλων από τον κ, Παπαθεοδώρου, θα επιβραβευτεί ο νικητής.


Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Παπαθεοδώρου για τη επίσκεψή σας στο σχολείο μας( αν και δεν ήταν η πρώτη φορά!!) και σας περιμένουμε πάλι στην Κω σύντομα. Ραντεβού στο Λύκειο λοιπόν..!!


4 σχόλια:

boroghina-bianka-ionela είπε...

Ήταν η μια από της καλύτερες μέρες του σχολείου ..!!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ωραίες συναντήσεις, ανοίγουν παράθυρα στο σχολείο και μπαίνει φως. ( Άξιος και τυχερός ο συγγραφέας, που συναντάει τόσο ωραία παρέα στα ταξίδια του στην Κω:-)
Πάντα τέτοια, παιδιά!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Είμαστε αλήθεια τυχεροί Διονύση, γιατί ο Βασίλης ήταν εξαιρετικός και τα παιδιά έζησαν πραγματικά μια πολύ ωραία ημέρα!Είναι μεγάλη καλοσύνη του συγγραφέα που εγκατέλειψε το κλεινόν άστυ και ήρθε ξανά να μας επισκεφτεί.Η περιφέρεια δεν έχει συχνά την ευκαιρια να έρθει σε επαφή με συγγραφείς.Ευχαριστούμε βέβαια και το ΕΚΕΒΙ που χωρίς τη βοήθεια του δεν θα τα είχαμε καταφέρει.

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΣ ΖΗΛΕΥΩ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Κ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑ ΣΑ ΜΙΛΗΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 'ΑΡΡΩΣΤΟ'ΜΕ ΤΗΝ ROCK ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ .