Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα(10-12 Απριλίου)!

Στα πλαίσια του πολιτιστικού  προγράμματος της Κινηματογραφικής Λέσχης και της Λέσχης Ανάγνωσης που λειτούργησε φέτος στο σχολείο μας διοργανώθηκε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα. Τα παιδιά που παρακολούθησαν το πρόγραμμα δήλωσαν συμμετοχή, το σχολείο πήρε προσφορές και μετά από αρκετή προετοιμασία οργανώθηκε το πρόγραμμα της εκδρομής μας. Το σύνολο των παιδιών ήταν 20-δυστυχώς πολλοί συμμαθητές μας δεν μπόρεσαν να έρθουν.


Ήρθε λοιπόν και η ημέρα να πραγματοποιηθεί. Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 . Στις 5:15π.μ το αργότερο έπρεπε να είχαμε μαζευτεί όλοι στο αεροδρόμιο για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα πάει κάτι στραβά. Μόλις μαζευτήκαμε,  κάναμε check-in και περιμέναμε το αεροπλάνο να έρθει. Τέτοια αγωνία δεν έχουμε νιώσει ούτε όταν περιμέναμε αποτελέσματα εξετάσεων. Στις 6:30π.μ επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο και σε μισή ώρα είχαμε φτάσει στο αεροδρόμιο της Αθήνας, πήραμε τις βαλίτσες μας και στη συνέχεια βγήκαμε έξω να περιμένουμε το λεωφορείο.


 Γύρω στις 10:00 φτάσαμε στο ξενοδοχείο "Art Hotel" , ένα ξενοδοχείο βγαλμένο από παραμύθι.  Το ξενοδοχείο Athens Art Hotel είναι ένα νεόκτιστο πολυτελές ξενοδοχείο που λειτουργεί σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο του 1930, στο κέντρο της Αθήνας.
Τα δωμάτια και σουίτες του ξενοδοχείου είναι σχεδιασμένα και διακοσμημένα ένα προς ένα, ανάλογα με τον τύπο δωματίου, την κίνηση, την θέση του και τον φυσικό φωτισμό του. Διαφορετικά χρώματα, αυθεντικά έργα τέχνης στους τοίχους καθώς και υλικά όπως ξύλο και Ελληνικό μάρμαρο διακοσμούν το εσωτερικό των δωματίων και των μπάνιων . Ο εκλεκτικός συνδυασμός μοντέρνας επίπλωσης με αντίκες και αυθεντικούς πίνακες ζωγραφικής δημιουργούν μια καλόγουστη ατμόσφαιρα που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει.
Αφού ταχτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας,  κατεβήκαμε κάτω και τσιμπήσαμε κάτι για πρωινό.
Αμέσως μετά αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο και πήγαμε στο Θησείο.  Συγκεκριμένα πήγαμε στο μουσείο Ηρακλειδών  και παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Τέχνη και Μαθηματικά. Η  κυρία Εύη, η μαθηματικός που υλοποίησε το επιμορφωτικό πρόγραμμα,  μας βοήθησε να πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν  και σε ένα είδος τέχνης το οποίο δεν είχαμε ξαναδεί. Ο τίτλος του προγράμματος – Οφθαλμαπάτες στην Τέχνη – δίνει μια ιδέα για το τι παρακολουθήσαμε.  Με την βοήθεια λοιπόν της κ. Εύης μάθαμε πως συνδέεται η τέχνη με τα μαθηματικά και αυτή τη σύνδεση μεταξύ τους την καταλάβαμε καλύτερα όταν μας έδειξε διάφορα έργα των Maurits Cornelis Escher και Victor Vasarely. Έργα τόσο περίεργα αλλά και τόσο όμορφα που σου τραβούσαν τη προσοχή και ο καθένας από εμάς ήθελε να τα ψάξει σε βάθος και να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονταν οι καλλιτέχνες. Ένα πρόγραμμα που έπαιζε με την ανθρώπινη πλάνη και τα παράδοξα της τέχνης.Αυτός ήταν άλλωστε ο σκοπός των καλλιτεχνών, να μας βάλουν σε σκέψεις. Στη συνέχεια είδαμε αυθεντικά τους έργα από κοντά επισκεπτόμενοι τον όροφο στον οποίο φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση του Μουσείου.  Πριν αναχωρήσουμε για το ξενοδοχείο επισκεφθήκαμε το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι" το οποίο ήταν εξαιρετικό και αρκετοί από εμάς ψώνισαν τα βιβλία που ήθελαν.
                          Στις 16:00 φτάσαμε στο ξενοδοχείο, φάγαμε μεσημεριανό, ξεκουραστήκαμε λίγο και στις 19:00 αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο και πήγαμε στο Γκάζι όπου κάναμε μια μικρή βόλτα και στη συνέχεια καταλήξαμε στο σινεμά Gazarte και παρακολουθήσαμε την ταινία " Ο θρύλοςτου Μάικλ Κόλχαας" μια ταινία βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Ο έμπορος αλόγων Μίχαελ Κόλχαας, νομοταγής και ευκατάστατος πολίτης, ξεκινάει από την πόλη του να πάει να πουλήσει τα άλογά του στη Λιψία. Στο δρόμο, περνάει από τον πύργο ενός νεαρού άρχοντα, ο οποίος του ζητάει άδεια διέλευσης από τα εδάφη του, οπότε ο έμπορος αφήνει αμανάτι τα δυο καλύτερα άλογά του ώσπου να βγάλει. Στη Λιψία, μαθαίνει πως τέτοια άδεια δεν υφίσταται, ήταν ένα αστείο των ανθρώπων του άρχοντα. Γυρίζοντας στον πύργο, βρίσκει τα άλογά του σε άθλια κατάσταση, ξεθεωμένα στη δουλειά και νηστικά. Πάει στα δικαστήρια να βρει το δίκιο του, αλλά μάταια, αφού ο άρχοντας έχει παντού γνωριμίες. Ο Κόλχαας επιμένει, γιατί ξέρει ότι έχει δίκιο. Καθώς η γυναίκα του προσπαθεί να δει τον πρίγκιπα-εκλέκτορα, τραυματίζεται και πεθαίνει.
Τότε ο Κόλχαας γίνεται αντάρτης -μόνος του, μαζί με τους λίγους έμπιστους δουλευτάδες του. Κυριεύουν τον πύργο του νεαρού άρχοντα και τον καίνε, όμως ο άρχοντας ξεφεύγει στη γειτονική πόλη, τη Βιτεμβέργη (Wittenberg). Ο αντάρτικος στρατός πληθαίνει καθώς όλο και περισσότεροι χωρικοί προσχωρούν στις γραμμές του. Βάζουν φωτιά σε γειτονιές της πόλης, ζητώντας να τους παραδοθεί ο άρχοντας. Το αίτημα του Κόλχαας είναι να υποχρεωθεί ο νεαρός άρχοντας να παχύνει ξανά τα δυο μαύρα άλογά του και να του τα παραδώσει σε άριστη κατάσταση όπως ήταν!
Τελικά, επεμβαίνει ο Λούθηρος και καταφέρνει να δοθεί αμνηστία στον Κόλχαας για να εξεταστεί η υπόθεσή του από τα δικαστήρια. Όπως θα καταλάβατε, τελικά ο Κόλχαας καταλήγει στο ικρίωμα, αν και δικαιώνεται στην υπόθεση με τα άλογα (οι πληροφορίες για την ταινία είναι από εδώ.)


 Ήταν πραγματικά μια συγκλονιστική ταινία με το δικό της ξεχωριστό δίδαγμα – διαφορετικό ίσως για τον καθένα από μας. Γύρω στις 23:30 το βράδυ γυρίσαμε στο ξενοδοχείο. Όλοι ήμασταν τόσο κουρασμένοι που κοιμηθήκαμε απευθείας.  
      Την επόμενη ημέρα Παρασκευή 11/04 στις 8:00 η ώρα κατεβήκαμε για πρωινό και στις 10:00 αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο και πήγαμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών  του ιδρύματος Ωνάση,  ένα μέρος τεράστιο για μας και υπερβολικά  όμορφο, για να παρακολουθήσουμε την θεατρική παράσταση "Το Τρένο"  . Ένα αστείο αλλά και «ζόρικο» έργο για την περιπέτεια της ενηλικίωσης, γραμμένο από τον ταλαντούχο Έλληνα συγγραφέα Λένο Χρηστίδη, με τη συμμετοχή μαθητών λυκείου.  Οι έξι επιβάτες του τρένου ξεκινούν για ένα ταξίδι με άγνωστο προορισμό, για ένα μυστήριο και ενίοτε τρομακτικό ταξίδι. Δεν μπορούν να ξέρουν τι θα διαδραματιστεί στο ένα και μοναδικό βαγόνι του, ούτε ποιος πραγματικά είναι αυτός που κάθεται στη διπλανή θέση. Δεν μπορούν καν να κατέβουν προτού ολοκληρωθεί η διαδρομή. Οι έξι επιβάτες είναι έφηβοι και δεν ξέρουν καλά καλά τον ίδιο τους τον εαυτό. Κάνουν ένα ταξίδι αυτογνωσίας αγνοώντας όσους τους υπαγορεύουν τι να κάνουν. Διανύουν μια πορεία ενηλικίωσης προς τον αβέβαιο και αινιγματικό κόσμο των ενηλίκων. Θα μπορέσουν άραγε να επηρεάσουν τη διαδρομή και να ορίσουν οι ίδιοι τη ζωή τους;


Μια παράσταση στην οποίο έπαιρναν μέρος νέοι και πολύ ταλαντούχοι ηθοποιοί. Δεν είχαν πρόβλημα να τσαλακώσουν τον εαυτό τους και να δουλέψουν σκληρά για να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μας τράβηξαν ιδιαίτερα την προσοχή τόσο οι ηθοποιοί όσο και η θεατρική παράσταση και κατά τη γνώμη μας ήταν το καλύτερο θεατρικό έργο που έχουμε δει μέχρι στιγμής – κι αυτό γιατί το  νιώσαμε κοντά μας, γιατί ειπώθηκαν πράγματα που μας αφορούν, που αγγίζουν τους νέους ανθρώπους της ηλικίας μας. Εξάλλου το γεγονός πως το θεατρικό το έγραψαν έφηβοι δείχνει και  ποιο κοινό αφορά. Πιστεύω πως αυτή η παράσταση είναι κάτι που δεν θα ξεχάσουμε εύκολα. Επίσης η συνομιλία που ακολούθησε με τους ηθοποιούς - Αντιγόνη Φρυδά, Γιάννης Νιάρρος, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Μιχάλης Πανάδης, Νατάσα Παπανδρέου, Χαρά Ιωάννου-   μας έβαλε σε σκέψεις και μας βοήθησε να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα το νόημα της παράστασης.


Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλάμβανε μια επίσκεψη στην Ευαγγελική Σχολή της Νέας Σμύρνης. Τους δυο καθηγητές του σχολείου μας την κυρία Κεφαλά, την κυρία Μπούσμπουλα και τους μαθητές υποδέχθηκαν οι καθηγητές της Ευαγγελικης Σχολής η κυρία Μέντη, ο κύριος Θώδης και οι μαθητές της Λέσχης Ανάγνωσης. Η υποδοχή ήταν εγκάρδια και η φιλοξενία τους έκανε τους μαθητές και τους καθηγητές της Κω να νιώσουν άνετα από την πρώτη στιγμή. Ο πρώτος χώρος που επισκεφτήκαμε ήταν η βιβλιοθήκη, η οποία πραγματικά μας εντυπωσίασε απο το μέγεθος της και την ποικιλία των βιβλίων της. Στον χώρο αυτό η κυρία Μέντη μας μίλησε για το σχολείο και για τον διαγωνισμό " Μυστική Παπαρούνα" στον οποίο το σχολείο μας παίρνει μέρος. Μετά συζητήσαμε για τα βιβλία  που έχουμε διαβάσει εμείς και τα παιδιά της Ευαγγελικής. Στην συνέχεια κάποια παιδιά της Ευαγγελικης μας ξενάγησαν στο σχολείο τους. Εντυπωσιαστήκαμε από το μέγεθος του σχολείου και την υποδειγματική καθαριότητα του. Γνωριστήκαμε καλύτερα με τα παιδιά αυτά, τα οποία θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις για να συνεχίσουν την φοίτηση τους στο συγκεκριμένο σχολείο. Τέλος επισκεφτήκαμε την αίθουσα μουσικής όπου  μαθητές της Ευαγγελικής και μια μαθήτρια του σχολείου μας έπαιξαν μουσική και τραγουδήσαμε.
       Αφού αποχωρήσαμε απο την Ευαγγελική Σχολή περίπου στις 16:30  πήγαμε κατευθείαν στο Mall όπου είχαμε δύο περίπου ώρες στη διάθεσή μας. Κατά τις 18:30 - 19:00 φύγαμε από το Mall για να πάμε στο ξενοδοχείο . Φτάσαμε στο ξενοδοχείο αλλάξαμε γρήγορα, ετοιμαστήκαμε και στις 21:30 περίπου αναχωρήσαμε ξανά για την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Αυτή η επίσκεψη ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής. Εκείνη την ημέρα μάθαμε ότι τα βράδυ στη Στέγη θα πραγματοποιούνταν το φεστιβάλ "No Respect" : Grafitti και StreetArt  και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μια πολύ καλή εμπειρία να το δούμε. Αμ έπος, αμ έργον και το επισκεφτήκαμε ! Όλος ο χώρος της υπόγειας αίθουσας ήταν καλυμμένος από γκράφιτι γνωστών  street artist , τα οπόια δε σταματήσαμε να φωτογραφίζουμε.  Στη συνέχεια πήγαμε στο ρεμπετάδικο "Το Ποντίκι" στη Κυψέλη , όπου φάγαμε,  χορέψαμε και τραγουδήσαμε  όλοι μαζί . Κατά τη 01:30 αποχωρήσαμε από το ρεμπετάδικο και στις 02:00 περίπου φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας.


Ξημέρωσε και η τελευταία μας ημέρα στην Αθήνα 12/04. Ετοιμαστήκαμε, φτιάξαμε τις βαλίτσες μας, φάγαμε πρωινό και πήγαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, διότι δεν θέλαμε να φύγουμε από την Αθήνα χωρίς να το επισκεφθούμε! Εκεί μας περίμενε η κυρία Ιωάννα ,η ξεναγός μας,  η οποία για καλή μας τύχη βρήκε χρόνο να μας ξεναγήσει αφού την πρώτη ξενάγηση την είχαμε ακυρώσει. Η κ. Ιωάννα ήταν μια πολύ ευγενική και γλυκιά κυρία. Μας έδειξε και μας είπε πολλά πράγματα σχετικά με πολλά έργα που φιλοξενούνται  στο Μουσείο.  Βέβαια δεν προλαβαίναμε να μιλήσουμε για όλα αλλά σχολιάσαμε τα πιο σημαντικά και είδαμε πράγματα που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι αίθουσες που επισκεφτήκαμε ήταν αυτές της  Κυκλαδικής Τέχνης, τα Μυκηναικά ευρήματα, η Γεωμετρική Τέχνη, τα Αρχαικά έργα και η αίθουσα που φιλοξενεί τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, με τον οποίο εντυπωσιαστήκαμε!


  Όταν τελείωσε η ξενάγησή μας γυρίσαμε στο ξενοδοχείο με τα πόδια αφού ήταν κοντά, πήραμε τα πράγματά μας και στη συνέχεια πήγαμε μια βόλτα στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι. Εκεί χωριστήκαμε, αρκετοί από εμάς πήγαν με μια από τις καθηγήτριες στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία και τα υπόλοιπα παιδιά τα συνόδεψε η άλλη μας καθηγήτρια στα μαγαζιά.  Τελικά στις 16:00 αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο.
Κάπως έτσι κύλησαν αυτές οι τρείς υπέροχες ημέρες! Βέβαια δεν έλειψαν οι πλάκες και οι σκανδαλιές τις οποίες θα κρατήσουμε για εμάς. Στις περισσότερες βέβαια συμμετείχαν και οι καθηγήτριές μας! Τέλος όλα τα παιδιά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε μέσα από τις καρδιές μας τις δύο  καθηγήτριες μας , την  κ. Κεφαλά Γιώτα και κ. Μπούσμπουλα Εύη, που ετοίμασαν το πρόγραμμα της εκδρομής και μας συνόδεψαν κλείνοντας έτσι το πολύ ωραίο πολιτιστικό πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε φέτος στο σχολείο μας!


 Σεια Ντρέου – Μαρία Μεγρέμη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: