Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

"Τα τρία ανθρωπάκια" Απόστολος Δοξιάδης

Τελευταία συνάντηση για το 2015 και τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Γ Γυμνασίου συναντήθηκαν να συζητήσουν για Τρία Ανθρωπάκια. Ένα βιβλίο του Απόστολου Δοξιάδη που άρεσε σε όλα σχεδόν τα μέλη της Λέσχης! Όλοι μας συμφωνήσαμε ότι η καταιγιστική δράση και η αστυνομική υπόθεση ήταν τα στοιχεία του βιβλίου που μας κράτησαν σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.
Η Βάσια μας είπε ότι της άρεσε πολύ η δράση και η ιστορία του τρίτου ήρωα ενώ στη Χρυσάνθη δεν άρεσε ιδιαίτερα το βιβλίο πλην της ιστορίας του Λη Φρανκ. Η Γιάννα πάλι δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη για το τρίτο ανθρωπάκι και το βιβλίο την κράτησε σε αγωνία μέχρι το τέλος. Η Στεργιάννα βρήκε ενδιαφέρουσα την περιπέτεια που υπάρχει καθώς και την ταχύτητα με την οποία εξελισσόταν η υπόθεση. Η περιγραφή του χαρακτήρα του Τερανόβα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πειστική και αποτελούσε το πιο ενδιαφέρον άτομο στο βιβλίο.
Ο Χάρης μας είπε ότι η δράση που υπάρχει στο βιβλίο του θύμισε κινηματογραφική ταινία , ενώ και σε κείνον άρεσε ιδιαίτερα ως χαρακτήρας ο Πέπε Τερανόβα και αγαπημένη του σκηνή ήταν η μαφιόζικη εκτέλεση της οικογένειας του Τερανόβα. Ο Σταμάτης ενθουσιάστηκε και βρήκε διασκεδαστικές τις δύο πρώτες ιστορίες , τα δυο πρώτα ανθρωπάκια, ενώ η ιστορία του Λη Φρανκ ήταν η πιο ενδιαφέρουσα. Ο Παναγιώτης δήλωσε ότι το βιβλίο ήταν ωραίο, με σασπένς, ενώ ,αν και η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη , το ενδιαφέρον του παρέμεινε αδιάπτωτο μέχρι το τέλος.
Η έξυπνη ιδέα του συγγραφέα να στηριχτεί στο παραμύθι με τα τρία γουρουνάκια και να στήσει τη δική του ιστορία φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα και στο Μάριο, που έκρινε πολύ ενδιαφέρον και περιπετειώδες το βιβλίο. Με τους προηγούμενους συμφώνησε και ο Κωνσταντίνος που η ασταμάτητη δράση του βιβλίου του θύμισε αστυνομική ταινία και ξεχώρισε και κείνος την τρίτη ιστορία. Η Ειρήνη πάλι μας είπε ότι δεν της άρεσε ούτε η ιστορία που διαπραγματεύεται το βιβλίο ούτε και η εξέλιξη του.
Η συζήτηση που ακολούθησε μετά τις τοποθετήσεις των παιδιών στράφηκε γύρω από το θέμα της ανθρώπινης ταυτότητας με αφορμή τις σκέψεις του Λη Φρανκ στη σελίδα 127 « …….Τι μένει στον άνθρωπο αν του τα αφαιρέσεις όλα αυτά ;Ένα πρόσωπο, ένα όνομα, ένα διαβατήριο, δηλαδή αέρας κοπανιστός» .Ποια είναι η ταυτότητα μας;Το όνομα μας μόνο; Ή οι φίλοι μας, η ζωή που έχουμε επιλέξει, η δουλειά μας, οι αγαπημένοι μας;

Μια άλλη σκέψη του Λη Φρανκ στη σελίδα 169  « ….Μα το να μη ζεις για τον εαυτό σου αλλά για τους άλλους!», αυτό είναι το Υπέρτατο Νόημα της Ζωής.» μας έβαλε να σκεφτούμε για το ποιο είναι το αληθινό νόημα της ζωής μας , αν η ζωή του ανθρώπου βρίσκει νόημα στην προσφορά στον πλησίον. Τέλος συζητήσαμε και για τα αίτια της μεταστροφής του Πέπε Τερανόβα και την απόφαση να αλλάξει ριζικά τη ζωή του.

Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον απόγευμα και μια ωραία συνάντηση! Τα βιβλία που θα διαβάσουμε στις διακοπές μας είναι δύο αυτή τη φορά: «Μιλώντας στο γιο μου για την ηθική και την ελευθερία» του Φερνάντο Σαβατέρ και «Η Συγχώρεση» της Σώτης Τριανταφύλλου. Καλά Χριστούγεννα σε όλους και χαρούμενος ο νέος χρόνος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: