Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Οι φύλακες των αστεριών, Ελένη Πριοβόλου


Τετάρτη , τελευταία μέρα του σχολείου και τελευταία συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Γ Γυμνασίου για φέτος. Το τελευταίο βιβλίο μας για φέτος «Οι φύλακες των αστεριών», της Ελένης Πριοβόλου , η οποία είναι η καλεσμένη των Λεσχών Ανάγνωσης του σχολείου μας  και θα συναντηθούμε μαζί της το Σάββατο που μας έρχεται!
Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το βιβλίο τους άρεσε εξαιτίας του ότι παρουσίαζε άτομα από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες , με διαφορετική θρησκευτική πίστη και διαφορετικές καταβολές. Κι όμως, παρά τις διαφορές τους ,οι έφηβοι αυτοί κατόρθωσαν να γίνουν παρέα, να ενωθούν, να συνυπάρξουν ξεπερνώντας όλα τα μεταξύ τους εμπόδια.



Αναλυτικά, στο Χάρη άρεσε το βιβλίο κυρίως εξαιτίας αυτής της διαφορετικότητας, ενώ ο Σταμάτης το βρήκε πολύ ενδιαφέρον και ουσιαστικό και αυτό που του τράβηξε την προσοχή ήταν η αστροπαρατήρηση!Επίσης επισήμανε τη λογοτεχνική γλώσσα του βιβλίου και το σοβαρό ύφος του. Το γεγονός ότι το βιβλίο ήταν πολύπρόσωπο και ότι τα νέα αυτά παιδιά τα χώριζε η θρησκεία αλλά τα ένωνε η φιλία τους, το χωριό που κατοικούσαν, το σχολείο τους, η φύση εντόπισε η Στεργιάννα. Ο Νέσσος με την Ανδρομάχη γίνονται φίλοι εξαιτίας της κοινής τους αγάπης για τα άλογα και η αναλυτική αφήγηση της ιδιόμορφης αυτής φιλίας είναι πολύ ουσιαστική. Η υπομονή και οι πρακτικές γνώσεις του Νέσου τον φέρνουν πιο κοντά με την Ανδρομάχη που αναγνωρίζει αυτή την υπεροχή του.
Η Βάσια μας είπε ότι της άρεσε πολύ το βιβλίο και γιατί οι χαρακτήρες ήταν πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους και γιατί η παρουσίαση των χαρακτήρων ήταν πιστευτή – οι διαφορετικές νοοτροπίες απεικονίζονταν ολοζώντανα. Επιπλέον το βιβλίο είχε δράση –και αυτή η αστυνομική ιστορία που υπήρχε κρατούσε           ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη.




 Η Γιάννα τόνισε ότι το βιβλίο ήταν πολύ ωραίο γιατί ήταν ρεαλιστικό –τα παιδιά δεν ήταν δεμένα μεταξύ τους, στην τάξη υπήρχαν κόντρες, διαφωνίες και κλίκες, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην αληθινή ζωή και σε όλα τα σχολεία. Η εθνικότητα και το θρήσκευμα καθορίζουν πολλές φορές την παρέα στην οποία θα ενταχθεί ο μαθητής, άσχετα με την αποδοχή που έχει από τους συμμαθητές του εντός του τμήματος του και της σχολικής τάξης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παναγιώτης στον οποίο το βιβλίο άρεσε και εξαιτίας του θέματος του και εξαιτίας των χαρακτήρων των παιδιών. Επιπλέον το βιβλίο αυτό διέφερε από όσα άλλα διαβάσαμε μιας και διαδραματιζόταν στην ελληνική επαρχία, μακριά από την πόλη και κοντά στη φύση. Η Ανδρομάχη που στην αρχή απορρίπτει την ησυχία της επαρχίας και την απομάκρυνση από τα αγαθά της μεγαλούπολης φτάνει να ανακαλύψει την ομορφιά και να αγαπήσει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Η Δήμητρα στάθηκε στο γεγονός ότι το θέμα ήταν αληθοφανές και πειστικό και πως τα παιδιά ήθελαν να αλλάξουν τη νοοτροπία του πατέρα που η θρησκεία του υπαγόρευε μια αυστηρή προσέγγιση της κόρης του. Η Κατερίνα το χαρακτήρισε ως ένα καλό βιβλίο και αυτό που της άρεσε και της κίνησε το ανδιαφέρον ήταν η παρουσίαση των διαφορετικών νοοτροπιών και του τρόπου ζωής των παιιδών-πρωταγωνιστών. 
Τελικά συμφωνήσαμε όλοι ότι με το βιβλίο αυτό έκλεισε μια υπέροχη χρονιά για τη Λέσχη! Τα παιδιά ήταν μια ωραία ομάδα –και δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό, αλλά μας το επιβεβαίωσαν και όσοι τα γνώρισαν από κοντά!!! Θα ακολουθήσει άλλη ανάρτηση για τη συνάντηση με την κ.Πριοβόλου!






Δεν υπάρχουν σχόλια: