Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Η κ. Πριοβόλου καλεσμένη των Λεσχών Ανάγνωσης του 1ου Γυμνασίου Κω!

Συνομιλώντας με την κ.Πριοβόλου
Το διήμερο 13-14 Μαΐου είχαμε την τύχη να έχουμε κοντά μας, καλεσμένη των Λεσχών Ανάγνωσης του 1ου Γυμνασίου Κω, την κ.Πριοβόλου. Η κ. Πριοβόλου παρευρέθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι λέσχες του σχολείου μας και η οποία βασιζόταν στα βιβλία της «Μαζί» και «Οι φύλακες των αστεριών» και συναντήθηκε και με τους μαθητές των Λεσχών Ανάγνωσης.
Η εκδήλωση προς τιμήν της πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Πολυχώρο Σφαγείο , έναν πολύ ιδιαίτερο θεατρικό χώρο του νησιού και περιλάμβανε μια παντομίμα από τους μαθητές της Λέσχης Ανάγνωσης της Α Γυμνασίου, την ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο «Οι φύλακες των αστεριών» από τους μαθητές της Λέσχης Ανάγνωσης της Γυμνασίου και τη δραματοποίηση του βιβλίου «Μαζί» από τους μαθητές της λέσχης Ανάγνωσης της Β Γυμνασίου.
Το Σάββατο 14 Μαΐου η συγγραφέας συναντήθηκε με τους μαθητές όλων των Λεσχών Ανάγνωσης στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Η κ.Πριοβόλου αυτοπαρουσιάστηκε στους μαθητές μας κάνοντας μια αναφορά στα δικά της παιδικά και εφηβικά χρόνια.

Από την παράσταση για το "Μαζί".

Η κ.Πριοβόλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας . Οι παιδικές της μνήμες είναι συνυφασμένες με τα παραμύθια των γιαγιάδων , τα τραγούδια και τα μοιρολόγια τους. Στην εποχή που μεγάλωσε δεν υπήρχε ούτε τηλεόραση, πολύ περισσότερο υπολογιστής και κινητό. Οπότε , αφού η εποχή είχε περιορισμένα μέσα αναπαράστασης του κόσμου, η ίδια δημιούργησε μόνη της το δικό της κόσμο, χρησιμοποιώντας τη φαντασία της- τον κόσμο όπως θα ήθελε η ίδια να τον ζήσει. Όταν μάλιστα ανακάλυψε το μαγικό κόσμο των λέξεων βρήκε τον καλύτερο τρόπο να οχυρωθεί, να οχυρώσει την ευαισθησία της πίσω από τις λέξεις, να αποδώσει τη δικαιοσύνη που λείπει από τον κόσμο και την κοινωνία μέσα από τα βιβλία της. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βιβλία της και στο ρόλο του συγγραφέα και μας είπε ότι πιστεύει πως ο ρόλος του είναι να δημιουργήσει σκεπτόμενους αναγνώστες, σκεπτόμενους μελλοντικούς πολίτες. Αυτοί οι πολίτες θα είναι που θα αλλάξουν τον κόσμο μας.

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των παιδιών στη συγγραφέα. Και φυσικά η πρώτη ερώτηση αφορούσε τους ήρωες των βιβλίων της –αν είναι αληθινά πρόσωπα ή όχι. Η κ.Πριοβόλου μας μίλησε λοιπόν για τους ήρωες της που βασίζονται σε αληθινά πρόσωπα, σε παιδιά που έχει γνωρίσει στις επισκέψεις της στα σχολεία, μαθητές που την κέρδισαν με τις ιδιαίτερες ιστορίες τους, το χαρακτήρα τους, τη συμπεριφορά τους. Τα ονόματα, ωστόσο, που δίνει στους ήρωες της  είναι συμβολικά.   
Έτσι μάθαμε πως από το βιβλίο «Μαζί» ο Μύρων ήταν ένα παιδί που γνώρισε σε κάποιο σχολείο, ήταν διαφορετικό σε ήθος, ευγένεια και προσωπικότητα και εξαιτίας αυτού αποτελούσε το επίκεντρο της κοροϊδίας των συμμαθητών του. Η Λούνα πάλι είναι όντως ένα κορίτσι από τη Σιέρα Λεόνε που γεννήθηκε στην Ελλάδα από γονείς κυνηγημένους από τη χώρα τους και η προσωπική της ιστορία αποτυπώθηκε και σε ένα ντοκιμαντέρ της κ.Μουρίκη, το Home – Η δική μου Σιέρρα Λεόνε. Ο Παμίνος πάλι είναι ένα αγόρι που βίωσε την ενδοοικογενειακή βία και αυτό τον έκανε παιδί-θύτη αλλά συγχρόνως και θύμα. Ο Παμίνος άλλαξε με τη μεσολάβηση του σχολείου και τη συμμετοχή του στις θεατρικές παραστάσεις. Η δε Βάντα , ήταν ένα φασαριόζικο κορίτσι, ένα παιδί πάντα μπλεγμένο σε φασαρίες, που ζούσε σε μια οικογένεια με μια άρρωστη μητέρα και μεταλλάχτηκε στο Γυμνάσιο. Όλοι αυτοί οι ήρωες όμως ενώθηκαν μέσα από τη φιλία , την αλληλεγγύη και την ανακάλυψη ότι τους δένουν περισσότερα στοιχεία από όσα τους χωρίζουν.


Στους δε φύλακες των αστεριών το θέμα είναι αληθινό μιας και οι δυο καθηγήτριες ενός σχολείου στην Ξάνθη δημιούργησαν μια Λέσχη Ανάγνωσης για να ενώσουν  τα παιδιά του σχολείου τους- Μουσουλμάνους, Χριστιανούς, Ρομά. Οι μουσουλμάνες ηρωίδες του έργου είναι παιδιά που χάνονται στις αδικίες ενός εθιμικού δικαίου με αποτέλεσμα να μην σπουδάζουν, να μην ανοίγονται στην κοινωνία, να μην μπορούν να ορίσουν τους εαυτούς τους.
Στην ερώτηση μας για το πού πάνε οι ήρωες της όταν τελειώνει τα βιβλία της , η κ.Πριοβόλου μας είπε ότι οι ήρωες της ελευθερώνονται και επανέρχονται όταν μιλάει για το βιβλίο της στις συναντήσεις της με τους αναγνώστες. Ο αναγνώστης ξαναγράφει το βιβλίο, είναι αυτός που θα του δώσει τη δική του οπτική και τη δική του υπόσταση στους ήρωες.

Στη συνέχεια μας αποκάλυψε πώς έγραψε το πρώτο της παιδικό βιβλίο, ενώ μας είπε ότι δε θα άλλαζε τη ζωή της .Επιπλέον το μόνο που θέλει η ίδια είναι να είναι το κάθε επόμενο βιβλίο της καλύτερο από το προηγούμενο. Η κ.Πριοβόλου πρότεινε και βιβλία στους μαθητές μας –κλασσικά και καινούρια έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
Η συγγραφέας αναφέρθηκε και στο ρόλο που οφείλουμε να έχουμε στην κοινωνία. Να μην πέφτουμε θύματα της προπαγάνδας, των προκαταλήψεων, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού. Να ψάχνουν οι μαθητές μας, να ερευνούν, να μην πιστεύουν αδιαμαρτύρητα τα πάντα. Επιπλέον καλό είναι να ακολουθούν τις δημοκρατικές διαδικασίες στη ζωή τους – στην καθημερινότητα τους, στο σχολείο, στην οικογένεια.
Η κ.Πριοβόλου τέλος υπέγραψε τα βιβλία των παιδιών, έβγαλε φωτογραφίες μαζί τους και απάντησε και σε ατομικό επίπεδο ερωτήσεις τους. Την ευχαριστούμε πολύ και την παρουσία της στο σχολείο μας και για την ωραία συζήτηση που είχαμε μαζί της!
Ελένη, να είσαι καλά!Σε περιμένουμε ξανά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: