Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Αλέξης Ζορμπάς:ο άνθρωπος που θα ήθελα για φίλο μου!

Φυσικά και θα ήθελα το Ζορμπά για φίλο μου, καθώς άνθρωποι σαν αυτόν , αληθινοί, πλέον σπανίζουν στις μέρες μας. Είμαι ο τύπος του ανθρώπου που δεν θέλω να κάνω κάτι επειδή το κάνουν οι άλλοι, αλλά επειδή εγώ θέλω. Είμαι αυτή που δεν συμβιβάζεται με τα πρότυπα που προβάλλει η κοινωνία και γι αυτό θα ταίριαζα με το Ζορμπά.
Ενεργώ χωρίς να πολυσκέφτομαι και πολλοί με χαρακτηρίζουν απότομη , καθώς όταν σκέφτομαι κάτι για κάποιον θα του το πω όπως ακριβώς το σκέφτομαι , χωρίς γλύκες κτλ , κατευθείαν πρόσωπο με πρόσωπο.!
Όπως ο Ζορμπάς έτσι κι εγώ προτιμώ να ακούω ή να παίζω μουσική και να την αφήνω να μιλάει για μένα. Μόνο μέσω της μουσικής μπορώ να εκφράζω όσο καλύτερα τον εαυτό μου –αυτόν που έχω ανακαλύψει μέχρι στιγμής , γιατί κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούριο για μένα. Μόνο η μουσική μπορεί αν με κάνει να νιώσω καλύτερα όταν είμαι χάλια. Γενικά πιστεύω ότι η μουσική είναι η διαφυγή μου τόσο από αυτόν τον κόσμο όσο και από τις ίδιες μου τις σκέψεις που με βασανίζουν . Ο μόνος μου φίλος όταν χάνω τον εαυτό μου εξαιτίας των σκέψεων μου και τότε με επαναφέρει και βελτιώνει αυτό που είμαι.
Επιπλέον οι απόψεις μου για τη ζωή είναι τόσο διαφορετικές από των περισσότερων!Δε θεωρώ σκοπό της ζωής μου να κάνω παιδιά και να ζήσω μέχρι τα εκατό, καμιά σχέση. Ο σκοπός της ζωής μου είναι να ζήσω όπως ακριβώς εγώ θέλω, κάνοντας λάθη, τρέλες και ας πεθάνω στα είκοσι! Θα έχω ζήσει όμως τη ζωή που είχα ονειρευτεί , θα έχω πετύχει τους στόιχους μου , θα έχω ΖΗΣΕΙ όχι απλά επιβιώσει. Πιστεύω ότι ο Ζορμπάς ως φίλος μου θα με βελτίωνε ως άνθρωπο γιατί θα μου έδειχνε τον κόσμο μέσα από άλλα μάτια. Θα ήθελα το Ζορμπά ως φίλο μου , καθώς θα με μάθαινε πώς να αγαπώ τη ζωή και τον εαυτό μου. Θα με μάθαινε πώς να μην σκέφτομαι καθετί υπερβολικά, πώς να νικήσω τους προσωπικούς μου δαίμονες-όλους όσους κρύβουμε. Θα μου έδειχνε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης , ένα διαφορετικό μονοπάτι ζωής. Πραγματικά θα τον ήθελα για φίλο μου!
 Μαρία Νίκη Χατζαντώνη, Γ5





Εγώ θα επέλεγα για φίλο μου τον Αλέξη Ζορμπά. Φαινόταν αληθινός, πιστός και καλός άνθρωπος και αυτό είναι που εγώ λατρεύω στους ανθρώπους , να είναι δηλ. αυτό που είναι , να είναι ο εαυτός τους. Να μην προσποιούνται ότι είναι άλλοι  άνθρωποι για να τους δεχτούν οι υπόλοιποι-πολύ απλά να είναι αληθινοί.

Βέβαια , εδώ είναι το ερώτημα : Πώς να το ήξερα εγώ τι άνθρωπος ήταν; Ο Αλέξης Ζορμπάς , όπως λέει και το κείμενο , φαινόταν από τα μάτια του, τα οποία είχαν μια μελαγχολία, ήταν γεμάτα μυστήριο και μένα μου αρέσουν οι μυστηριώδεις χαρακτήρες , μου τραβούν το ενδιαφέρον και θέλω να μάθω περισσότερα από αυτά που ξέρω. Άλλωστε λένε πώς πίσω από κάθε μυστήριο υπάρχει και μια ιστορία. Εννοείται πως δε θα τον δεχόμουν αμέσως. Διότι όλοι μέσα μας έχουμε ένα δισταγμό. Πρώτα από όλα θα τον καλούς να καθίσει στο τραπέζι μαζί μου. Μετά από τη συζήτηση μαζί του και αφού θα είχα καταλάβει όλα τα παραπάνω. Περισσότερο απ΄όλα αυτό που θα μου έκανε εντύπωση είναι ότι ήθελε να κυνηγήσει το όνειρο του , παρόλο που ο πατέρας του δεν τον άφηνε. Εκείνος δεν το εγκατέλειψε. Όλοι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας και ο Αλέξης Ζορμπάς είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα γι αυτό!
Μελίσα Τσίπι, Γ5



Ο Ζορμπάς υπήρξε ένας άνθρωπος εξωστρεφής, κοινωνικός και ειλικρινής. Αυτή του η προσωπικότητα τον έκανε ενα προσωπο ευχάριστο και φιλικό για τους γύρω του.
Λένε πως ο φίλος σου πρεπει να είναι διαφορετικός απο εσένα και οχι ίδιος , για να μην βαριέσαι γνωρίζοντας και κάνοντας τα ίδια πράγματα καθημερινά. Δεν συμφωνώ με αυτό, αφού πιστεύω οτι ένας φίλος μπορεί να είναι όμοιος με εσένα σε προσωπικότητα και χαρακτήρα.
Πιο συγκεκριμένα, ναι, θα έκανα φιλο μου τον Ζορμπά, αφού η παρέα του θα μου ήταν πολύ ευχάριστη και θα περνούσαμε ώρες μαζί μιλώντας για πράγματα που μας απασχολούν και ανταλλάσσοντας διάφορες απόψεις μας. Επίσης απαντώντας σε αυτή την ερώτηση πιστεύω ότι πιο πολύ γνωρίζουμε τον εαυτό μας, αφού μέσα από τον χαρακτήρα του Ζορμπά καταλαβαίνουμε τί άνθρωποι είμαστε. Θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν κοινωνικό και εξωστρεφή άνθρωπο, οπότε  ένας άνθρωπος σαν τον Ζορμπά θα ήταν  η καλύτερη μου παρέα! Τέλος η διαφορά της ηλικίας μου και της ηλικίας του Ζορμπά δε με πειράζει, αφού πιστεύω ότι και μεγαλώνοντας θα συνεχίσω να θέλω στην ζωή μου φίλους σαν τον Ζορμπά , αφού ακόμα θα είμαι ένα κοινωνικό και αντισυμβατικό άτομο!
Κατερίνα Γιαλλούση, Γ1