Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Children of menΤην περασμένη Κυριακή είδαμε την ταινία «Τα παιδιά των ανθρώπων». Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση. Οι μαθητές τοποθετήθηκαν σχετικά με το ρεαλισμό της ταινίας και το αν η ταινία αυτή παρουσιάζει ένα δυστοπικό μέλλον.Τα θέματα που θίγονται (μεταναστευτικό, περιβαλλοντική καταστροφή, στειρότητα, άμβλυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων –φτωχών) αποτελούν φλέγοντα ζητήματα της σημερινής εποχής. Παράλληλα οι μαθητές αναφέρθηκαν στην παραβολή που υπάρχει στην ταινία( η νεαρή κοπέλα, που εγκυμονεί, ταυτίζεται με την Παναγία και το μωρό που φέρνει στον κόσμο αντιμετωπίζεται ως Σωτήρας, όπως ο Χριστός) καθώς και στην αισιοδοξία που αποπνέει η τελευταία σκηνή με το πλοίο που το όνομα του και μόνο «Αύριο» φέρνει μια ελπίδα αλλαγής.

Στην κριτική που ακολουθεί η ταινία αποδομείται από τον,  μονίμως διαφωνούντα με τους πολλούς,  Δημήτρη!Η ταινία δεν μου άρεσε για τους εξής λόγους.
Πρώτο και κυριότερο δε μου άρεσε ο πρωταγωνιστής. Είναι από τις λίγες φορές που δεν συμπάθησα τον πρωταγωνιστή, διότι η ταινία δεν κάνει κάτι για να τον "αγαπήσεις". Τον βλέπεις σε όλη την ταινία να μπλέκει είτε σε μικροκινδύνους (πχ μπαίνει σε ένα κτήριο και τον τρομάζει ένα ζώο) είτε σε πραγματικό κίνδυνο και δεν εξελίσσεται καθόλου ούτε στην σκέψη ούτε στην δύναμη! Ακόμα και σε ηλίθιες "μάχες" αντί να "πολεμήσει" εκείνος, του περνούν την θέση δευτερεύοντες ρόλοι!!.....
Η ταινία "σκοτώνει" όλους τους χαρακτήρες και τους περισσοτέρους μπροστά στον πρωταγωνιστή για να τον λυπηθούμε και να πενθήσουμε μαζί του(π.χ: Για ποιον λόγο να κάτσει από κάποιο κρυφό σημείο να δει αν θα σκοτώσουν τον φίλο του, αφού ήξερε σε τι κόσμο ζει και ήξερε ότι θα τον σκότωναν; Γιατί να κάτσει να το δει;;), έτσι ώστε με κάποιον έμμεσο τρόπο να έρθεις περισσότερο μαζί του μιας που είναι και ηλίθιος και αδύναμος!..
Σε κάτι τέτοιες ταινίες ακούγεται πολύ το "πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η ταινία!!! Και έδειξε και τι βιώνουν οι μετανάστες, μαθαίνεις και κάτι".... Αλλά ρε φίλε ταινία βλέπω! Άμα ήθελα να μάθω σε τι άθλιες συνθήκες ζουν οι μετανάστες και το πόσο συχνά γίνονται τρομοκρατικές επιθέσεις,  θα πήγαινα να έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ για το ποσό άθλιες είναι οι συνθήκες που ζουν οι μετανάστες και το ποσό συχνά γίνονται τρομοκρατικές επιθέσεις!!! Δεν λέω ωραία να περνάς τέτοια μηνύματα,  αλλά προσπάθησε τουλάχιστον κάποια βασικά πράγματα να τα κανείς σωστά!!
Δημήτρης Κανέλλης, Γ2Δεν υπάρχουν σχόλια: