Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Παράσιτα, Μπονγκ Τζουν-χο

 

Η τελευταία συνάντηση της κινηματογραφικής Λέσχης του 2ουυ ΓΕΛ Κω  πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Απριλίου. Η χρονιά έκλεισε με την ταινία ΠαράσιταParasite του Μπονγκ Τζουν-χο.

Υπόθεση: Η οικογένεια των πρωταγωνιστών της ταινίας είναι μια πάμπτωχη οικογένεια που ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης : το σπίτι τους είναι ένα ημι-υπόγειο, που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να κατακλυστεί από τη βροχή- πράγμα που συμβαίνει σε μια σκηνή της ταινίας- ενώ δουλεύουν όπου βρουν για τον επιούσιο ( τους βλέπουμε να διπλώνουν χάρτινα κουτιά πίτσας για να βγάλουν το μεροκάματο).

Όταν ένας φίλος του γιου της οικογένειας του προτείνει να πάρει τη θέση του ως δασκάλου Αγγλικών της κόρης μιας πλούσιας οικογένειας, αφού εκείνος θα πρέπει φύγει στο εξωτερικό για να συνεχίσει τις σπουδές του, εκείνος θα δεχτεί. Μπαίνοντας στο πλούσιο αυτό σπίτι, θα βρει τρόπο να βοηθήσει την οικογένεια του να βρουν και εκείνοι δουλειά στο ίδιο σπίτι. Αυτή θα είναι η αρχή μιας ιστορίας με πολλές ανατροπές, χιούμορ, σοκ και συγκίνηση.

Η ταινία άρεσε πολύ στα παιδιά. Αρχικά επειδή δεν έμοιαζε με καμιά άλλη από όσες είχαμε δει και η ιστορία ήταν πολύ ιδιαίτερη! Η συζήτηση μας περιστράφηκε γύρω από τα θέματα που θίγει η ταινία: πλούτος, φτώχεια, ανεργία, κοινωνική ανισότητα, τον αγώνα για την επιβίωση των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο, την άγνοια και την παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης των ανώτερων κοινωνικά για τους ανθρώπους που ανήκουν σε κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Παράλληλα αναφέρθηκαν στη βία που υπήρχε στην ταινία αλλά δεν ήταν μια βία που  τρόμαζε. Περισσότερο ήταν η βία ως αποτέλεσμα της αδικίας, ως ένα ας πούμε «φυσιολογικό» ξέσπασμα του καταπιεσμένου ανθρώπου. Η καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε ήταν εξαιρετικά αποτυπωμένη στην ταινία. 

Έτσι έκλεισε ο φετινός κύκλος της ομάδας μας. Ελπίζουμε να ξαναβρεθούμε του χρόνου! Θα ακολουθήσει ανάρτηση με την αξιολόγηση του προγράμματος!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: