Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

"...Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον θέση για όνειρα....", η επιστολή μιας μαθήτριας

Βρώμικοι, κακοντυμένοι, κακοί, περιττοί, παρείσακτοι….είναι μόνο κάποια επίθετα που έχουμε στο μυαλό μας για τους μετανάστες.
Αλλά σ’ αυτά τα μυαλά αν υπήρχε λίγο περισσότερο μυαλό για να δουλέψει θα σκεφτόμασταν, γιατί αυτοί οι άνθρωποι κατάντησαν να είναι βρώμικοι, κακοντυμένοι, περιττοί.. Βρώμικοι, γιατί πολύ απλά πολλοί από τους μετανάστες ζουν σε άθλιες συνθήκες και η στέγαση τους σε ένα μέρος δεν είναι δεδομένη. Συνήθως ζουν πολλοί μετανάστες μαζί σε ένα υπόγειο ή ακόμη αναγκάζονται να τριγυρνούν από παγκάκι σε παγκάκι κι όλα αυτά επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν σε ένα σπίτι. Κακόγουστοι, γιατί το να πάρουν μια μπλούζα για αυτούς μπορεί να είναι ένα μεροκάματο. Κακοί γιατί κλέβουν…

(μια από τις αφίσες του Δημ. Καραΐσκου από την καμπάνια "30 αφίσες για τη μετανάστευση")

Μα, αν το καλοσκεφτούμε, η κλοπή είναι μία από τις μόνες λύσεις επιβίωσης τους. Πάντα υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει προκατάληψη για τους μετανάστες και έτσι κανείς δεν τους προσλαμβάνει πλην κάποιων εργασιών στις οποίες οι εργοδότες τους εκμεταλλεύονται και κυριολεκτικά τους δίνουν ψίχουλα - αλλά ούτε κι αυτές δεν είναι δεδομένες γι’ αυτούς - και δεν έχουν καν ασφάλιση.

Επίσης η ανεργία στις μέρες μας υπάρχει παντού και μας προβληματίζει όλους – ακόμα και τους μετανάστες, που μπορεί να την ζουν καθημερινά. Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που προβαίνουν σε ληστείες. Εξάλλου αυτά που έχουν κλέψει στο σύνολο τους όλοι οι μετανάστες μαζί δεν αγγίζουν ούτε το 5% από όσα όχι μόνο έχουν κλέψει αλλά φάει Έλληνες πολιτικοί και όχι μόνο από το δημόσιο χρήμα.

Περιττοί και παρείσακτοι, γιατί πολύ απλά εμείς βάζουμε στο περιθώριο αυτούς τους ανθρώπους κρεμώντας σε όλους την ίδια ταμπέλα: «κίνδυνος». Όμως πιο επικίνδυνοι έχουν φανεί εκείνοι που κρεμάνε τις ταμπέλλες. Κανένας μετανάστης δεν έχει έρθει σε αυτή τη χώρα με όνειρο, ούτε να κλέψει, ούτε να τον εκμεταλλεύονται. Και φυσικά με όλα τα παραπάνω δε νομιμοποιούμε τη ληστεία - όμως πάντα η ανέχεια οδηγεί σε τέτοιες λύσεις.

Αν ήμασταν έστω και λίγο δημοκρατικοί, θα δίναμε τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους. Οπότε πριν βγει κάποιος να κατηγορήσει τους μετανάστες για οτιδήποτε ας σκεφτεί πως και μεις, το ελληνικό έθνος, σιγά σιγά πάμε στο περιθώριο, γινόμαστε άθλιοι, κακοί και περιττοί στα μάτια των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών εξαιτίας των δικών μας πολιτικών, που με τις παράνομες συναλλαγές τους η χώρα θα μείνει στάσιμη και χρεωκοπημένη. Μπορεί να μη μας κλέβουν άμεσα, αλλά το κάνουν έμμεσα εις βάρος όλων των πολιτών και αυτό είναι πολύ χειρότερο. Γι’ αυτό ας ρίξουμε σε αυτούς τις ευθύνες για το τι συμβαίνει γύρω μας, αλλά ας τις ρίξουμε και σε μας τους ίδιους που τους ψηφίζουμε και τους ξαναψηφίζουμε.

Με οπισθοδρομικές απόψεις πολιτικών, που βγαίνουν στην τηλεόραση και αναπτύσσουν θεωρίες εναντίον των μεταναστών, και αντικοινωνικές ομάδες που τις εφαρμόζουν, η χώρα , ο πολιτισμός αλλά και η ποιότητα της ζωής μας δε θα πάει μπροστά. Θα μείνει μόνο η μιζέρια και η κατάντια μας. Καθόμαστε όλοι και περηφανευόμαστε για τον πολιτισμό μας αλλά το μόνο που πουλάμε είναι ένας αρχαίος ελληνικός πολιτισμός - που στην ουσία δεν είναι δικός μας και δεν έχουμε καμιά σχέση μαζί του. Αυτή την Ιστορία δεν την αποκτήσαμε εμείς, αλλά οι πρόγονοι μας, που έζησαν τότε και την δημιούργησαν. Είναι δικός τους αυτός ο πολιτισμός και η Ιστορία. Εμείς απλώς την κληρονομήσαμε ως τόπος. Το θέμα είναι τι Ιστορία θα δημιουργήσουμε εμείς για τις μελλοντικές γενιές.

(γελοιογραφία του Ζαμπίκου)

Προσωπικά το μόνο που βλέπω να κληρονομούν τα παιδιά μας είναι τα τεράστια χρέη αλλά και την αλαζονεία μας, τον εγωισμό μας και την οπισθοδρομικότητα μας. Όλοι στρουθοκαμηλίζουν και αυτό δεν είναι λύση για τίποτα!!!
Εγώ για όλα αυτά λυπάμαι….λυπάμαι πραγματικά. Κάθε νέος έχει το πάθος και το όνειρο να αλλάξει τον κόσμο και να κάνει όνειρα για τη ζωή του. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον θέση για όνειρα.

Βιολέτα Μπάλλα, Γ4

1 σχόλιο:

lexeiskaiskepseis είπε...

Αγαπημένοι και αγαπημένες σας παρακολουθώ με αμείωτο ενδιαφέρον. Δεν ξέρετε με πόση χαρά διαβάζω τις απόψεις και τα θέματα που αγγίζετε.Σήμερα σε μια κοινωνία που απαξιώνει τη νεολαία, παραβλέποντας ότι όσα της προσάπτει είναι δικό της κληροδότημα, σε μια κοινωνία που ρωτάει"πώς" και "γιατί", ενασχολήσεις και κινήσεις σαν τις δικές σας αποτελούν την απάντηση και την ελπίδα.
Συνεχίστε έτσι!!!