Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου στο σχολείο μας


Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ "Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία". Φέτος καλεσμένος μας ήταν ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου και με τη Λέσχη Ανάγνωσης του σχολείου καθώς και με μαθητές της Α και Β Γυμνασίου διαβάσαμε τα βιβλία του "Στη διαπασών" και το "Χνότα στο τζάμι".
Ο κ. Παπαθεοδώρου απάντησε σε ερωτήματα των παιδιών σχετικά με τα βιβλία του, αλλά μας μίλησε και για πολλά άλλα (το έργο του συγγραφέα, την άποψη του για τις σχέσεις καθηγητών - μαθητών, τη φιλία κ.α.). Προς το παρόν θα αναρτήσουμε τα σχόλια των μαθητών που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, ενώ θα ακολουθήσει επόμενη ανάρτηση , με εκτενή παρουσίαση των απόψεων του συγγραφέα.

Η συνάντηση μας με τον κ. Παπαθεοδώρου μου άρεσε πολύ, γιατί ο κ. Βασίλης ήταν αστείος και μιλούσε με τη γλώσσα την οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά και μεις τα παιδιά. Επίσης ήταν αυθόρμητος. Πιο πολύ όμως μου άρεσε που συζήτησα το βιβλίο, που διάβασα, με το συγγραφέα που το έγραψε.
Έντι Ντρέου, Α1

Καταρχάς τον κ. Παπαθεοδώρου τον περίμενα πολύ διαφορετικό - πιο σοβαρό θα έλεγα.
Μου άρεσε πολύ αυτή η συνάντηση γιατί ήταν πολύ αστείος και γιατί τα έλεγε "χύμα". Πιο πολύ όμως μου άρεσε που μιλάει, όπως μιλάμε εμείς τα παιδιά σήμερα. Θα ήθελα πολύ να είχαμε περισσότερη ώρα να κουβεντιάσουμε μαζί του και αν μου δινόταν η ευκαιρία θα ήθελα να τον ξαναέβλεπα.
Χριστίνα Μπρουτζά, Α2
Στη συνάντηση με τον κ. Παπαθεοδώρου περάσαμε καταπληκτικά. Ο κ. Παπαθεοδώρου - αν και σε κάθε ερώτηση που του κάναμε έλεγε πάρα πολλά πράγματα και μερικές φορές , κατά τη γνώμη μου, έβγαινε από το θέμα - τα έλεγε πολύ ωραία, ήταν αστείος και μιλούσε αυθόρμητα. Ήταν πολύ πρόσχαρος και θέλαμε να τον ακούμε.
Φωτεινή Παπαθωμά, Α2

Στον κ. Παπαθεοδώρου μου άρεσε ότι είχε αυθορμητισμό, μιλούσε σαν παιδί, ήταν απλός στον χαρακτήρα του και είχε δυναμισμό. Αυτό τον αυθορμητισμό και τον δυναμισμό τον έδειξε και στα βιβλία του, τα οποία μου άρεσαν πάρα πολύ. Τα "Χνότα στο τζάμι" και "Στη διαπασών", ήταν διαφορετικά αλλά και τα δύο φανταστικά. Πιστεύω πως ο κ. Παπαθεοδώρου είναι ένας καταπληκτικός συγγραφέας.
Σέβη Παρβέρη, Α2

Μου άρεσε που ο συγγραφέας μιλούσε αυθόρμητα και με πολύ απλό λεξιλόγιο σαν να ήταν παιδί.
Νίκος Λένης, Α2

Ο κ. Παπαθεοδώρου μου άρεσε γιατί ήταν ένας άνθρωπος με χιούμορ, ένας άνθρωπος απλός, πιο κοντά στην ηλικία μας. Απλά μιλούσε πολύ , πιο πολύ και από μας, αλλά σε γενικές γραμμές η συνάντηση ήταν ενδιαφέρουσα.
Μαρία Μπούχτση, Α2

Την Πέμπτη ήρθε στο σχολείο μας ο Βασίλης Παπαθεοδώρου. Μας μίλησε για τα βιβλία του και γενικά για ό,τι τον ρωτήσαμε με πολύ πολύ χιούμορ και καλή διάθεση. Γελάσαμε πάρα πολύ μαζί του. Επίσης εγώ συμγωνούσα απόλυτα με τις απόψεις του αλλά - γιατί σε όλα τα καλά υπάρχει και ένα αλλά - ήταν "γαύρος". Κρίμα, κρίμα!!
Άννα Οικονόμου, Γ4

Η συνάντηση με τον κ. Παπαθεοδώρου μου άρεσε πάρα πολύ και ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Ο συγγραφέας είχε αρκετό χιούμορ, πράγμα που με εντυπωσίασε , γιατί τον έκανε να μην είναι ένας συνηθισμένος συγγραφέας.
Κατερίνα Μαραγκού, Γ4

Ο κ.Παπαθεοδώρου ήταν πολύ εκφραστικός, πιστεύω ότι το ταλέντο του είναι μοναδικό και πρέπει να συνεχίσει να γράφει πολλά βιβλία. Παρόλο που μιλάει πολύ, εκφράζεται μέσα από τα βιβλία του. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τη συνάντηση.
Κοντέσσα Ιωαννίδου, Α1

Στη χτεσινή συζήτηση με τον κ. Παπαθεοδώρου μου άρεσε που μας μίλησε για τα βιβλία του. Βέβαια μιλούσε πολύ και δεν προλάβαμε να τον ρωτήσουμε όλες τις ερωτήσεις που είχαμε ετοιμάσει, αλλά δεν πειράζει, και πάλι περάσαμε τέλεια. Μάθαμε πολλά πρτάγματα για τον συγγραφέα και αποκτήσαμε εμπειρίες. Ήταν μια τέλεια μέρα που δεν θα την ξεχάσω!
Νουρντάν Βολακά, Α1

Χτες γνώρισα τον κ. Παπαθεοδώρου, έναν εξαίρετο συγγραφέα. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία , που κανείς δεν έπρεπε να χάσει. Μου έκανε εντύπωση η απλότητα του, γιατί είχα διαμορφώσει μια διαφορετική εικόνα στο μυαλό μου. Ήταν πολύ καλός αλλά πολυλογάς. Φαινόταν ότι αγαπούσε τη συγγραφή.
Μαρία Ζέγιαννη, Α1

Ο κ. Παπαθεοδώρου ήταν ένας χαρούμενος ανθρωπος και χάρηκα που είχα αυτή την εμπειρία να τον γνωρίσω. Το αγαπημένο μου σημείο από τη συνάντηση ήταν όταν παρομοίασε τη φιλία με ένα τοίχο!
Αποστόλης Μπρουτζάς, Γ4

Ο κ. Παπαθεοδώρου μας έβγαλε από τη δύσκολη θέση με το ευχάριστο χαμόγελό του και την άνεση του. Απάντησε στις ερωτήσεις μας με χιούμορ και σε όλους έκανε εντύπωση η παρομοίωση της φιλίας με τον τοίχο.
Δανάη Καπέκα, Γ4

Ο κ. Παπαθεοδώρου μου φάνηκε πολύ ανοιχτός και με πολλή όρεξη για συζήτηση. Με κάλυψε απόλυτα στις ερωτήσεις που του έκανα και σίγουρα έχω κρατήσει κάποια πράγματα που είπε και με τα οποία συμφωνώ απόλυτα. Επίσης μου άρεσε που δεν ήταν απόλυτος στις απόψεις του και δεχόταν και διαφορετικές απόψεις. Αυτό που θα ήθελα να τον συμβουλεύσω είναι να αλλάξει φωτογράφο! Προσωπικά θα ήθελα να τον ξανασυναντήσω.
Μιράντα Νόμπιλε, Γ2

Ο κ. Παπαθεοδώρου όπως φάνηκε είναι ένα πολύ χαρούμενο άτομο και η συζήτηση μαζί του δε θέλεις να τελειώσει. Μου άρεσαν οι απόψεις του για τη ζωή και καταλάβα ότι οι συγγραφείς δεν είναι βαρετά άτομα. Θα ήθελα να τον ξανασυναντήσω στο μέλλον.
Φιλίτσα Παντελίδη, Γ2

Η συνάντηση με τον κ.Παπαθεοδώρου ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Όπως μας είπε και ο ίδιος
μάθαμε και μεις από κείνον αλλά και εκείνος από εμας. Γνωρίσαμε και μάθαμε πως σκέφτεται και πως εκφράζεται ένας συγγραφέας. Λύσαμε όλες τις απορίες μας σχετικά με τα δυο του βιβλία, το "Χνότα στο τζάμι" και "Στη διαπασών". Ήταν κάτι ξεχωριστό. Μιλούσε με όση περισσότερη σαφήνεια μπορούσε και με πολύ απλά λόγια. Θαήθελα να τον συναντήσουμε ξανά.
Στέλλα Παπαθωμά, Γ2

Χάρηκα που είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον κ. Βασίλη Παπαθεοδώρου και να συζητήσω μαζί του. Μου άρεσε που άκουγε και τις δικές μας από ψεις και πως δεν ήρθε για να μας "διδάξει". Ακόμα πάνω απ' όλα μου άρεσε το ότι ήταν Ολυμπιακός! Θα χαιρόμουν να τον ξανασυναντήσω.
Θωμαή Βοναπάρτη, Γ2

Η συνάντηση με τον κ. Παπαθεοδώρου ήταν ευχάριστη και αστεία. Άκουσα πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα δύο βιβλία και τώρα κατάλαβα το νόημα του κάθε βιβλίου. Επίσης προσπάθησε να κάνει την συνάντηση πιο συχάριστη για μας κάνοντας αστεία και μιλώντας στη γλώσσα μας.
Αντωνία Πασανικολάκη, Γ2

Η συνάντηση μας με τον κ.Παπαθεοδώρου ήταν πολύ ευχάριστη. Είχε έναν τόνο παιχνιδιού, πολύ γέλιο και χρήσιμες συμβουλές (αν και είμαι σίγουρη πως μας τις έδωσε χωρίς να το καταλάβει).Εγώ πίστευα πως ο κ. Παπαθεοδώρου θα ήταν ένας σοβαρός κύριος και λίγο αυστηρός (μάλλον φταίει και η φωτογραφία στα βιβλία του)- αλλά έκανα λάθος. Ήταν ακριβώς το αντίθετο. Γελαστός και με ομιλία και χιούμορ που θύμιζε την ηλικία μας.
Μαρία Μπαιρακτάρη, Γ2

Στη χτεσινή συνάντηση με τον κ. Παπαθεοδώρου πέρασα πολύ ωραία και κράτησα πολλά πράγματα από τη συζήτηση μας. Είχε ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με το βιβλίο αλλά και με τον τρόπο που βλέπει κάποια πράγματα. Είναι ένας πολύ φιλικός άνθρωπος, κοντά στο έφηβο αναγνώστη. Θα μου άρεσε να κάνει άλλη μια επίσκεψη στο νησί μας!!
Κατιάννα Λιοδάκη, Γ2
Ο κ.Παπαθεοδώρου είχε πολύ χιούμορ, φιλική διάθεση και όρεξη για συζήτηση. Επιπροσθέτως, μου άρεσε ο τρόπος που απαντούσε στις ερωτήσεις των παιδιών. Επίσης εκπληκτική ήταν η γνώμη του για τη φιλία. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο φίλος/η είναι σαν έναν τοίχο. Στηρίζεσαι πάνω του και σε προστατεύει. Το μόνο κακό που είχε (πολύ κακό για την ακρίβεια) είναι ότι ήταν "γαυράκι"!
Αργύρης Κλάδης, Γ2
Η πρόσφατη συνάντηση μας με τον συγγραφέα κ. Παπαθεοδώρου θα χαρακτηριζόταν πολύ ενδιαφέρουσα. Μιλήσαμε για διάφορα επίκαιρα θέματα και μας έδωσε πληροφορίες για τα βιβλία του. Αυτό που μας άρεσε περισσότερο ήταν ότι μιλούσε με έναν τρόπο που κέρδιζε το ενδιαφέρον. Επίσης δεν υπήρχαν στιγμές αμηχανίας που κανένας δεν μιλούσε, γιατί εκείνος ήταν αρκετά ομιλητικός, όπως είπε και ο ίδιος(!) και γέμιζε ευχάριστα τα κενά. Κάτι άλλο που μας άρεσε ήταν η ζωντάνια και ο αυθορμητισμός με τον οποίο εκφραζόταν!
Δάφνη, Μαρία, Ειρήνη, Μαρία, Μιρέλλα ( Β4)

4 σχόλια:

vpapat είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχά σας λόγια, σας ευχαριστώ όλους σας. Τα πέρασα εκπληκτικά, για άλλη μια φορά στην Κω. Σίγουρα το νησί το προτιμώ για επισκέψεις και σίγουρα θέλω να ξανάρθω. Γιώτα, Ελένη, Εύα, παιδιά, χάρηκα που σας γνώρισα. Πάντως σας υπόσχομαι ότι την επόμενη φορά...δε θα μιλήσω λιγότερο!!!
Βασίλης Παπαθεοδώρου

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Καλησπέρα Βασίλη! Εμείς σε ευχαριστούμε θερμά για την επίσκεψη και φυσικά ....θέλουμε κι άλλο (όπως είπαν και τα παιδιά!!). Σε περιμένουμε ξανά για να μιλήσουμε για το επόμενο βιβλίο σου!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ωραία παρέα μας ( +συγγραφέα..),

Η χαρά μας είναι μεγαλύτερη απ' τη ζήλια μας! Πάντα τέτοια. και...στα δικά μας:-)

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Και στα δικά σας τα ωραία Διονύση! Πάντως εμείς περάσαμε καταπληκτικά και το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά λάτρεψαν το βιβλίο. Και το διέδωσαν και σε φίλους τους, με αποτέλεσμα προχτές, ενώ εγώ έκανα Γλώσσα κάποιοι να διαβάζουν το βιβλίο χωμένο μέσα στη Γλώσσα- καταπληκτικό;;