Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια

Κυριακή 20 Μάρτη υπό βροχή συγκεντρωθήκαμε στη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου όλες οι φιλομαθείς νέες της Λέσχης ανάγνωσης να συζητήσουμε για το βιβλίο "Το κορίτσι με τα πορτοκάλια". Η συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μιας και το βιβλίο άρεσε σε όλες μας.


Η Παρασκευή δήλωσε ενθουσιασμένη από την ανάγνωση και τον τρόπο που ο συγγραφέας αφηγήθηκε την ιστορία. Της άρεσε το γεγονός πως ό πατέρας της ιστορίας αναφερόμενος στον έρωτα της ζωής του έπλαθε φοβερές ιστορίες (ορισμούς όπως τους έλεγε ο ίδιος) σχετικά με την καταγωγή της, το επάγγελμα της ή τις ασχολίες της. Παράλληλα αναφέρθηκε στο εφεύρημα του συγγραφέα να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με χρονοκαθυστέρηση με το γιο του και το πως φανταζόταν πως θα ήταν η ζωή 16 χρόνια μετά το θάνατο του. Ωστόσο, διαφώνησε με την επιλογή της μητέρας να παντρευτεί τον ερωτικό ανταγωνιστή του πατέρα πιστεύντας ότι ήταν ανέντιμο και πρόδιδε με αυτό τον τρόπο την μνήμη του πατέρα. Η Νικολέτα θεώρησε πολύ ώριμο για την ηλικία του το παιδί, τις σκέψεις που κάνει για τον πατέρα του, ενώ της άρεσε πολύ που γράφει πατέρας και γιος το βιβλίο. Η αναφορά στο τηλεσκόπιο Χαμπλ ήταν από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της πλοκής της υπόθεσης.



             Η Μαρία αντίθετα δήλωσε πως βαρέθηκε τις αναφορές στο τηλεσκόπιο, ενώ συμφώνησε με τα υπόλοιπα κορίτσια σε ότι αφορά τον τρόπο γραφής του βιβλίου. Η Μιρέλλα μας εντυπωσίασε γιατί ξεκίνησε το λογύδριο της με χειροκρότημα στο συγγραφέα! Αν και ξεκινώντας να διαβάσει το βιβλίο δεν ενθουσιάστηκε εξαιτίας της συνεχούς αφήγησης, έπειτα την τράβηξαν οι θεωρίες του μπαμπά σχετικά με την κοπέλα που ερωτεύτηκε και η σχέση του μπαμπά με το γιο. Η Ειρήνη ξεκίνησε από το εξώφυλλο, το οποίο βρήκε πολύ ωραίο και ένιωσε ότι την προσέλκυσε να διαβάσει το βιβλίο. Επίσης μας είπε ότι ο τρόπος που παρουσιαζόταν η κοπέλα σε έπειθε για την εξωπραγματική της υπόσταση. Η Δάφνη και η Αναστασία ενθουσιάστηκαν με την εξέλιξη της υπόθεσης και το πως ο συγγραφέας παρουσίασε τη σχέση με το γιο του.Η Νεφέλη και η Αλτέα δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την ανάγνωση του βιβλίου, αλλά δήλωσαν πως όσο διάβασαν τους φάνηκε ενδιαφέρον και διόλου διαδακτικό.Σημεία του βιβλίου που μας άρεσααν πολύ ήταν το ερώτημα που έθεσε ο συγγραφέας στο γιο του για το αν θα αποφάσιζε να έρθει στον κόσμο γνωρίζοντας πως θα είχε τόση λίγη ζωή καθώς και η σκηνή των δυο τους να είναι αγκαλιά στο μπαλκόνι και ο μπαμπάς να μιλάει στο γιο για τα άστρα.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και εμείς το είχαμε να το διαβάσουμε αυτό στην αρχή της χρονιάς.Δεν το ξέρω βέβαια γιατί δεν το διάβασα τελικά μιας και δεν πρόλαβα,αλλά οι λοιποί της λέσχης του 6 Γελ ξέρουν.Την άλλη βδομάδα ρωτήστε τους.

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Α, κρίμα που δεν το διάβασες!Και αν θες σε περιμένουμε στη συνάντηση!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς δεν θα παραβρίσκομαι στη συνάντηση.Βασικά κάποια άτομα θα λείπουμε λόγω εκδρομής στο εξωτερικό.Κρίμα που δεν θα σας δω για να σας διδάξω για την αξια του Ντοστογιέφσκι.Να ιδέα πάρτε συνέντευξη από τον Ντοστογιέφσκι!!!

Μιρέλλα Κ. είπε...

Κυρία, τόση ώρα ανέλυα το τι μου άρεσε και τι όχι στο βιβλίο κι εσείς κρατήσατε το χειροκρότημα; Νίκο, κρίμα που δε θα είσαι στη συνάντησή μας! Μπορώ επίσης να δηλώσω λάτρης του Ντοστογιέφσκι!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ.Αυτό σε παρακαλώ ΠΑΡΑ πολύ να το πεις όταν θα έρθετε γιατί δεν θέλουν με τίποτα τον Ντοστογιέφσκι.Αλλά τώρα που βρίσκω και συμμάχους θα διαβάσουν νομίζω.

Μιρέλλα Κ. είπε...

Χαχα! Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αρέσει ο Ντοστογιέφσκι! Είναι τόσο διαχρονικός!

Takis Malkotsis είπε...

Μπραβο παιδιά. Πολύ ωραίο βιβλίο το έχω διαβάσει. Χαίρομαι που σας άρεσε!!!

Μιρέλλα Κ. είπε...

Πράγματι πολύ ωραίο βιβλίο Σωκράτη!