15 Φεβρουαρίου 2012 Κω
Σήμερα κατόπιν 2 εβδομάδων σκληρής δουλειάς στο επιστημονικό κέντρο η πύλη του χρόνου είναι έτοιμη. Η μόνη χρονιά που εγκαταστήσαμε και το μόνο μέρος είναι «Λονδίνο 1880». Σύμφωνα με πηγές εκεί βρίσκεται ο άνθρωπος που θέλουμε να συναντήσουμε, ο Κάρλ Μάρξ. Περνάω τη πύλη.
15 Φεβρουαρίου 1880 Λονδίνο
Ναι, τα καταφέραμε! Στέκομαι μπροστά από τη πόρτα του Καρλ Μαρξ. Χτυπάω και ανοίγει ο ίδιος. Τα σημάδια της γήρανσης ήταν εμφανή στο πρόσωπό του.
-Γεια σας κύριε Μάρξ.
-Γεια σου.
-Είμαι ένας δημοσιογράφος και θα ήθελα να σας πάρω μια συνέντευξη.
-Πέρνα μέσα. Δούλευα και εγώ ως δημοσιογράφος πριν χρόνια, αλλά τώρα γέρασα.
Μπαίνουμε στο καθιστικό.
-Κάθισε .Θες κάτι να σε κεράσω;
-Όχι ευχαριστώ.
-Αρχικά πως σε λένε.
-Εντμίρ Ντρέου και έχω έρθει από το μέλλον .
-Από το μέλλον!!! Απίστευτο!!
-Και όμως.
Σώπασε για λίγο. Φαινόταν σκεπτικός
-Ωραία ταξιδιώτη. Σε ακούω. Τι θέλεις να μάθεις;
- Τι σας οδήγησε στο να γράψετε τα βιβλία σας και ειδικότερα το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος;
-Ε, για να σκεφτώ. Λοιπόν ο κυριότερος λόγος ήταν η αδικία που έβλεπα γύρω μου .Η εκμετάλλευση των εργατών από τους αστούς και τους κεφαλαιοκράτες .Η απελπισία τους, η ανάγκη τους για κάτι να τους στηρίξει , να τους εμψυχώσει, να αναγνωρίσει τα δικαιώματα τους. Συγκεκριμένα να παρουσιάσω ένα σύστημα στο οποίο θα υπήρχε ισότητα και θα ευνοούνταν όλοι.
- Έτσι και το «από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητες του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του»
-Ακριβώς!
-Θα μπορούσατε να το εξηγήσετε λίγο αυτό;
-Εδώ θέλω να πω πώς σε μία κοινωνία- έτσι όπως πιστεύω εγώ πως πρέπει να είναι- οι άνθρωποι πρέπει να παράγουν και να προσφέρουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους και να δέχονται σύμφωνα με αυτά που έχουν ανάγκη.
-Δηλαδή μια κοινωνία αλληλοβοήθειας;
-Ακριβώς! Έτσι θα μπορέσει να υπάρξει μια σταθερή ανάπτυξη, χωρίς όμως η ανάπτυξη αυτή να περιορίζεται σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων.
-Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν το βιβλίο σας γράφτηκε με σκοπό να αναπτύξει τα θέματα του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού η και για να υπάρξει βάση και οδηγός για την προλεταριακή επανάσταση που θα ανατρέψει την κυριαρχία της Αστικής τάξης.
-Σαφώς και το μεγαλύτερο κομμάτι είναι θεωρητικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά .Ο στόχος είναι να εμπνεύσουμε μια επανάσταση κατά των αστών και να καταλάβει τη εξουσία ο λαός.
-Πήρατε μέρος σε επανάσταση ;
-Όχι. Ήμουν βέβαια βασικός παράγοντας στην ίδρυση της Διεθνούς Εργατικής Ένωσης που ονομάστηκε αργότερα ‘Πρώτη Σοσιαλιστική Διεθνής’, το 1864.Δυστυχώς αυτοδιαλύθηκε το 1872.Σε επανάσταση όμως δεν πήρα ποτέ μέρος.
-Ε, δεν πειράζει! Το έργο σας είναι πιο σημαντικό και θα οδηγήσει άλλους στην επανάσταση και με επιτυχία. Θα εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους.
-Θα ήθελα να μην τα μάθω. Αλλά χαίρομαι που το έκανα.
-Έχω μια απορία όσον αφορά την αλλοτρίωση. Λέτε πώς η λαϊκή δύναμη πρέπει να αφαιρέσει της βιομηχανίες από τους κεφαλαιοκράτες δια της βίας. Αυτό θεωρείτε ληστεία.
-Εδώ κάνεις λάθος. Οι κεφαλαιοκράτες κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού χωρίς να τους λυπούνται. αυτό είναι ληστεία. Όταν ο εργάτης παράγει περισσότερα από ότι πληρώνεται, αυτό είναι ληστεία. Όταν αναγκάζουν τους εργάτες να δουλεύουν 12ωρο και να τους πληρώνουν για 4ωρο, αυτό είναι ληστεία. Η αλλοτρίωση είναι ο τρόπος που οι εργάτες λαμβάνουν αυτό που δικαιούνται.
-Αυτά είναι αρκετά. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα. Για τη συνέντευξη και για τα έργα σας. Είναι ώρα να πηγαίνω.
-Κάτι τελευταίο : την Ελευθερία φρόντισε να μην τη ξεχάσουν εκεί στο μέλλον.
-Θα προσπαθήσω.
Καθώς η πόρτα του σπιτιού έκλεινε πίσω μου και η πύλη του χρόνου άνοιγε μπροστά μου θυμήθηκα πως οι άνθρωποι στην εποχή μου είχαν ήδη ξεχάσει την ελευθερία.
(Το κείμενο αυτό περιέχει μυθοπλαστικά στοιχεία και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αληθινός λόγος του Κάρλ Μάρξ ούτε περιέχει σωστά στοιχεία για τα βιβλία του.)
Έντι Ντρέου, Γ3
4 σχόλια:
μου άρεσε...
πολύ μου άρεσε...!
Ξύλινε ευχαριστώ!! Κάνω ότι μπορώ!!
Βρε τι ταλέντο είσαι εσύ. Και διαβασμένος. Έχεις γίνει η συμπάθεια μου Εντμιρ! Να είσαι καλά και να τραβάς πάντα μπροστά.
Σας ευχαριστώ πολύ!!!
Δημοσίευση σχολίου