Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Καιρός για ήρωες; Ο συγγραφέας Πολυχρόνης Κουτσάκης μας διαβεβαιώνει γι αυτό!

Η λέσχη ανάγνωσης του σχολείου μας πριν δυο μήνες διάβασε το βιβλίο του Πολυχρόνη Κουτσάκη "Καιρός για ήρωες" και όλοι δηλώσαμε ενθουσιασμένοι.  Έπεσε λοιπόν η πρόταση να προσκληθεί ο κ.Κουτσάκης στο σχολείο να μας μιλήσει για το βιβλίο που αγαπήσαμε και αμ' έπος, αμ' έργον! . Ο κ.Κουτσάκης απάντησε αμέσως θετικά στην πρόσκληση μας – και τον ευχαριστούμε θερμά γι αυτό!- και,  με την οικονομική και ηθική στήριξη του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας,  μπορέσαμε να καθορίσουμε την επίσκεψη του.

Χτες λοιπόν,το Σάββατο 15 Μαρτίου, ο κ.Κουτσάκης ήρθε στην Κω και  συναντήθηκε με τα παιδιά της λέσχης ανάγνωσης στη βιβλιοθήκη του σχολείου, που είχε γεμίσει ασφυκτικά αφού συμμετείχαν και τα δυο τμήματα της –και το τμήμα της λέσχης της Α και Β Γυμνασίου που το συντονίζει η κ.Κρικέλη και το τμήμα της Γ Γυμνασίου με συντονίστριες την υπογράφουσα και την κ.Γεωργακά.


Τα παιδιά συζήτησαν με το συγγραφέα σχετικά με το βιβλίο και ο κ.Κουτσάκης  τους έλυσε πολλές απορίες τους γύρω από την υπόθεση του βιβλίου, τους ήρωες , τα θέματα που αγγίζει το βιβλίο καθώς και απορίες που σχετίζονταν με τον ίδιο και την συγγραφική του ιδιότητα.





Αρχικά ο συγγραφέας μας μίλησε για τους ήρωες του , οι οποίοι δεν είναι υπαρκτά πρόσωπα –ζουν μόνο στη φαντασία του –αλλά έχουν πολλά στοιχεία από ανθρώπους που γνωρίζει ή ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό. Ο ίδιος απέφυγε να χρησιμοποιήσει το διδακτισμό στο βιβλίο του γι αυτό και αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και ο κεντρικός του ήρωας  αφηγείται αυτή την αστυνομική ιστορία που έζησε με τους φίλους του εν τω μέσω της κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων που βιώνει η οικογένεια του.
Ο κ.Κουτσάκης έχοντας γράψει στο παρελθόν και άλλο αστυνομικό βιβλίο μας είπε ότι αυτή τη φορά θέλησε να γράψει ένα βιβλίο για έφηβους προσθέτοντας στοιχεία αστυνομικής λογοτεχνίας. Είναι πιο προκλητικό όπως μας είπε- για έναν συγγραφέα να τοποθετήσει νέους ανθρώπους, καθαρούς ακόμα από τις ηθικές εκπτώσεις να ζουν μια τέτοια ιστορία. Και αν και για τους αναγνώστες φαίνονται παρακινδυνευμένα όσα κάνουν οι ήρωες , μάλλον και άλλοι άνθρωποι θα έκαναν το ίδιο αν βρίσκονταν σε παρόμοιες καταστάσεις.



Το βιβλίο ξεκινά με μια απόπειρα αυτοκτονίας και μια δολοφονία , δίνοντας στην ουσία το έναυσμα για τη εξέλιξη της ιστορίας , είναι το τρικ για να τραβήξει τον αναγνώστη σε αυτή την ιστορία. Η οποία εξελίσσεται στην  Ελλάδα του σήμερα , μια χώρα βυθισμένη στην οικονομική κρίση, την ανεργία, το ρατσισμό. Όπως μας είπε ο συγγραφέας σκοπός του ήταν ο νέος που θα διαβάσει το βιβλίο να νιώθει ότι διαβάζει κάτι που τον αφορά, να ταυτιστεί με τους ήρωες, να μιλήσει το βιβλίο στο μυαλό του.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλά από τα θέματα που θίγονται παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας . Οι δυο βασικοί ήρωες του ο Νικ και ο Γιώργος είναι δυο αντίθετοι χαρακτήρες που μπορούν  να συνυπάρχουν και να αντιμετωπίσουν τόσο δύσκολες καταστάσεις. Η ερωτική ιστορία που αναπτύσσεται στο βιβλίο βοηθάει τη Ρέα να αντιμετωπίσει την απόρριψη που έχει βιώσει και να καταλάβει ότι υπάρχουν άνθρωποι που τη νοιάζονται και την αγαπούν. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες που υπάρχουν στο βιβλίο είναι πρόσωπα που έχουν τη δική τους προσωπικότητα ή ιδιαιτερότητα,  ενώ δεν λείπουν και οι χιουμοριστικές στιγμές.

Στην ερώτηση σχετικά με την αληθοφάνεια των περιγραφών που αφορούν την πόλη των Χανιών , ο συγγραφέας μας είπε ότι το 90 τοις εκατό των περιγραφών ανταποκρίνεται στην πόλη αλλά υπάρχουν και  μέρη που δεν αντιστοιχούν στην περιγραφή. Όσο για τα γεγονότα που σχετίζονται με εγκληματικές ενέργειες μας είπε ότι φυσικά και συμβαίνουν και στα Χανιά αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας-δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία του σήμερα.




Όσο για το πώς έδωσε τον τίτλο του βιβλίου στάθηκε αρχικά  στο γεγονός του ότι ο Νικ 
κατηγορεί τον Γιώργο ότι πάσχει από το «σύνδρομο του ήρωα» και κατά δεύτερο λόγο στο ότι πιστεύει ότι η εποχή μας χρειάζεται ήρωες-απλούς ανθρώπους , καθημερινούς που ο ηρωισμός τους μπορεί να σχετίζεται με απλά πράγματα όπως η συμπόνια για το συνάνθρωπο, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτελής προσφορά. Ο ηρωισμός σχετίζεται και με το να ξεπεράσουμε την ατομικότητα μας, την ιδιωτεία μας και να  στραφούμε στον συνάνθρωπο.

Ο  κ.Κουτσάκης μας μίλησε και για το πώς, όντας ακόμα φοιτητής, στράφηκε στην συγγραφή και πώς έγραψε το πρώτο του βιβλίο, ενώ αναφέρθηκε και στο πόσο κοπιαστικό είναι το έργο του συγγραφέα καθώς απαιτεί αφοσίωση και χρόνο. Η συγγραφή δεν είναι κάτι με το οποίο ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του, αλλά αποτελεί μια καθημερινότητα για εκείνον.

Τέλος ο κ.Κουτσάκης υπέγραψε τα βιβλία των παιδιών , ενώ στη συνέχεια μίλησε και σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε από το σχολείο και στην οποία είχαν προσκληθεί γονείς και μαθητές του σχολείου. Το θέμα της εκδήλωσης αφορούσε τόσο τη συγγραφική δραστηριότητα του κ.Κουτσάκη όσο και άλλα εκπαιδευτικά θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.


κ.Κουτσάκη, σας ευχαριστούμε θερμά για την επίσκεψη σας και ευχόμαστε λίαν συντόμως –μετά την κυκλοφορία δηλ. του δεύτερου βιβλίου της τριλογίας σας!- να μας επισκεφτείτε ξανά! Καλή συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο!!!



Γιώτα Κεφαλά


Ακολουθεί το βίντεο με τη συνέντευξη που πήρε η Σέια Ντρέου από το συγγραφέα Πολυχρόνη Κουτσάκη σχετικά με το βιβλίο του.







Ο κ. Κουτσάκης μας έκανε την τιμή να γράψει για την επίσκεψη του στο σχολείο μας στο ιστολόγιο του. Τον ευχαριστούμε πολύ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: