Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

The giver, (Ο δωρητής)

Κυριακή 18 Οκτωβρίου και το ραντεβού μας στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου ήταν για να δούμε την ταινία "Ο δωρητή". Ταινία που αναφέρεται σε μια ουτοπική κοινωνία , μια κοινωνία χωρίς πόλεμο, αρρώστια, επιδημίες, οικονομικά προβλήματα .Ο Τζόνας , ένα παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αυτή την κοινωνία, επιλέγεται να γίνει ο επόμενος Φύλακας της μνήμης και να επωμιστεί το βαρύ φορτίο του να μεταφέρει τη συλλογική μνήμη της κοινότητας. Πώς θα διαχειριστεί αυτή τη μνήμη ;Είναι έτοιμος να αντέξει αυτό το φορτίο;Ποια θα είναι η στάση του όταν μάθει τα μυστικά που του κρύβονται; Η Κατερίνα και η Νεφέλη μας γράφουν τις δικές τους εντυπώσεις!



Η ταινία "Ο Δωρητής" είναι βασισμένη σε βιβλίο. Παρά την αρκετά καλή απόδοση της ιστορίας, η ταινία είχε διαφορές σε σχέση με το βιβλίο. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο η συγγραφέας δεν μας παρουσιάζει με λεπτομέρειες την ιδιαιτερότητα του χώρου και της "ιδανικής , τακτοποιημένης, ομοιόμορφης" κοινότητας με αποτέλεσμα να μας βάζει σε σκέψεις.
Αντίθετα η ταινία από την αρχή μας βάζει στο νόημα της ταινίας αφού είναι ασπρόμαυρη! Το γεγονός ότι είναι ασπρόμαυρη θέλει να δείξει πόσο "μίζερος" είναι ο κόσμος χωρίς συναισθήματα και κυρίως χωρίς αγάπη και ελευθερία! Επειδή όμως προτιμώ τα βιβλία παρά τις ταινίες, θα πρότεινα σε κάποιον να διαβάσει το βιβλίο,  αντί να παρακολουθήσει την ταινία!
Κατερίνα Φαϊλλη , Γ6

Στην ταινία που είδαμε πάρα πολλά πράγματα μου έκαναν εντύπωση! Αρχικά πρέπει να ακολουθείς αυτό που λένε οι ανώτεροι σου! Αν δεν κάνεις ότι σου πουν τιμωρείσαι με τον μεγαλύτερο βαθμό, δηλαδή υπάρχει δικτατορία να το πω; Το να ζεις σε έναν κόσμο χωρίς χρώμα , συναισθήματα, χορό, τραγούδι, να μην μπορείς να αγγίξεις κανέναν εκτός από την οικογένεια σου, να μην γνωρίζεις τους αληθινούς γονείς σου, και γενικότερα να μην είσαι ελεύθερος και να μην μπορείς να παίρνεις αποφάσεις μόνος σου χωρίς καμιά συνέπεια είναι πράγματα που σήμερα θεωρούμε ακατανόητα! Κανείς από εμάς στην σύγχρονη εποχή δε  θα μπορούσε να ζει έτσι! Η ζωή τους δεν έχει νόημα! Όλα είναι ίδια! Ο χαρακτήρας του Τζόνας επίσης μου προκάλεσε ενθουσιασμό ,ήταν διαφορετικός από τους υπόλοιπους , ήξερε πως ήταν όλα λάθος. Ήξερε όλη την αλήθεια και ήθελε να την μοιραστεί και να ζήσουν οι άνθρωποι ξανά όπως παλιά. Είχε τρομερό πείσμα! Γενικά είναι μία πολύ ωραία ταινία που αξίζει να δείτε , αν και πολλά παιδιά που έχουν διαβάσει το βιβλίο το προτείνουν /

Αλέξανδρος Πανέρας, Γ4


Η συγκεκριμένη ταινία έχει αρκετά πράγματα που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση ! Παριστάνει έναν άλλο κόσμο που πραγματικά δεν θα μπορούσα να ζήσω μέσα σε αυτόν... Το να ζεις σε κόσμο χωρίς χρώμα ,  συναισθήματα , και βασικότερα χωρίς ζωή - γιατί πιστεύω πως το να μην έχεις μια άλλη οπτική για τους ανθρώπους και να τους βλέπεις όλους το ίδιο - δεν έχει ιδιαίτερη ουσία Επίσης οι άνθρωποι δεν έχουν καμιά πρωτοβουλία και αποφάσεις … Τίποτα….
Νεφέλη Καματερού, Γ2



Δεν υπάρχουν σχόλια: