Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Διαβάζοντας το "Μαζί" της Ελένης Πριοβόλου με τη Λέσχη Ανάγνωσης της Β Γυμνασίου


Κυριακή 8 Νοεμβρίου και η πρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης  της Β Γυμνασίου είναι γεγονός! Η συνάντησή  μας  όπως πάντα  στο χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου. Το βιβλίο μας, το βιβλίο της Ελένης Πριοβόλου «Μαζί». 
Περισσότεροι μαθητές φέτος, περισσότερες οι εντυπώσεις. Η συζήτηση  πολύ έντονη, τα παιδιά με διαφορετικές απόψεις ,κρίνανε χαρακτήρες και καταστάσεις, μεταφέρανε απορίες και συμπεράσματα. Γόνιμος διάλογος έδωσε απαντήσεις και εξηγήσεις σε ερωτήματά τους και έθεσε προβληματισμούς…..

Ο Σταμάτης δήλωσε ότι  το βιβλίο δεν τον συγκίνησε και βρήκε απλοϊκό το τέλος του , όπου οι κακοί με ένα μαγικό τρόπο μεταλλάσσονται σε καλούς. Η Μαριάννα  πάλι μας είπε ότι το βιβλίο της άρεσε αν και είχε κι εκείνη ενστάσεις για το τέλος του. Αδράξαμε την ευκαιρία και ζητήσαμε από τους μαθητές ως άσκηση δημιουργικής γραφής, να δώσουν ένα διαφορετικό τέλος… Η   Μαρία θα ήθελε και αυτή ένα διαφορετικό τέλος ,αλλά της άρεσε ότι οι ήρωες αλλάζουν όταν  εντάχθηκαν στην θεατρική ομάδα του σχολείου. 
Συζητήσαμε θέματα που τους άγγιξαν. Ακούστηκαν  ωραίες παρατηρήσεις. Σχολικός εκφοβισμός, ο ξένος στην σχολική τάξη, η  εθνική ταυτότητα και η καταγωγή, το διαφορετικό ,πολλά τα θέματα που θίγει το βιβλίο. Το γοητευτικό όμως ,όπως παρατήρησαν τα παιδιά, είναι ότι στο συγκεκριμένο βιβλίο δίνονται λύσεις. Αυτό άλλωστε δηλώνει και ο τίτλος του. Το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης και η ομάδα που ενώνεται για να πετύχει το αποτέλεσμα, εντυπωσίασε τα παιδιά και προέκυψαν παρατηρήσεις για το ρόλο της τέχνης στην  εξάλειψη των παραπάνω αρνητικών φαινομένων.
Παρακινημένοι λοιπόν συζήτησαν μαζί μας για την πιθανότητα μιας  ανάλογης εμπειρίας, την οποία θα μπορούσαν να ζήσουν  στη δική τους σχολική πραγματικότητα .Η πρόκληση είναι μεγάλη: τα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης, όλοι μαζί ,συμμετέχουν στο ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης.
Βάσω Καλύβα, φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: