Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Οι συγγραφείς της ελευθερίας (Freedom writers)


Η ταινία αυτής της βδομάδας, το Freedom writers-  άρεσε πολύ στους μαθητές μας και προκάλεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.Η αληθινή ιστορία αυτών των μαθητών συγκίνησε τα παιδιά και τα έβαλε στη διαδικασία να σκεφτούν πολλά πράγματα σχετικά και με την εκπαίδευση αλλά και με την ομαδικότητα στην τάξη. Ποιος ο ρόλος του δασκάλου  σε μια τάξη παιδιών με  παραβατική –προβληματική συμπεριφορά, τι είναι αυτό που χωρίζει τους ανθρώπους, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που απαξιώνουν τους συνανθρώπους λόγω τους χρώματος ή της καταγωγής τους, πώς και γιατί αντιδρούν επιθετικά παιδιά που προέρχονται από προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, αλλάζει ο άνθρωπος αν δεν το θέλει ο ίδιος, πόσο η εκπαίδευση συμβάλλει στην αλλαγή αυτή, αν η εμπιστοσύνη του εκαπιδευτικού αλλάζει το μαθητή......Ακολοθούν οι απόψεις της Μαρίας και της Γιάννας για την ταινία.

Η ταινία που είδαμε αναφέρεται στην σύγχρονη κοινωνία, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά στα σχολείο(περισσότερο στο εξωτερικό).Η Έριν Γκρουέλ μια καινούργια , νεαρή δασκάλα προσπαθεί να κάνει το ακατόρθωτο! Αρχικά έπρεπε να τους καταλάβει, τα προβλήματα που έχουν και τι έχουν περάσει ως παιδιά. Αν τους καταλάβει και βρει τι τους αρέσει να κάνουν τότε έχει πετύχει ως δασκάλα πιστεύω. Μου άρεσε το σημείο που όλα τα παιδιά είχαν το δικό τους ημερολόγιο και μπορούσαν να γράψουν ότι θέλουν και είπε η δασκάλα ότι στο επάνω ράφι θα αφήνετε τα ημερολόγια που θα θέλατε να διαβάσω και αυτά που δεν θέλετε κάτω. Την επόμενη μέρα το επάνω ράφι ήταν γεμάτο με ημερολόγια. Την δασκάλα την άγγιξαν όλα πάρα πολύ. Τα παιδιά γενικά είχαν κλειστούς χαρακτήρες και ειδικά η Εύα, μια Λατίνα, που ήταν πολύ πεισματάρα , αλλά στο τέλος η διδασκαλία της δασκάλας απέδωσε και <<έσπασε>> την Εύα! Επίσης με εντυπωσίασε το ότι όταν τα παιδιά θέλουν κάτι , θα το κάνουν,  ό,τι και να σταθεί μπροστά τους, ο,τι πρόβλημα , θα βρουν την λύση και θα πετύχουν το σκοπό τους! Θα πρότεινα όσοι δεν την έχουν δει την ταινία να την δουν γιατί χαρακτηρίζει απόλυτα τις σύγχρονες ρατσιστικές και δύσκολες κοινωνίες.
Αλέξανδρος Πανέρας, Γ4



Η ταινία που είδαμε ονομαζόταν Freedom Writers και μου άρεσε πάρα πολύ. Προσωπικά με άγγιξε η σκηνή όπου η μια μαθήτρια δίνει στην άλλη το make up της και της λέει: «Νομίζω πως βρήκα το χρώμα σου». Η ταινία μου άφησε το μήνυμα «Δεν μπορεί κανείς να σε αλλάξει, αν δεν το έχεις αποφασίσει εσύ»
Μαρία Χόνδρου, Γ6

Πιστεύω ότι η ταινία που είδαμε ήταν πολύ ωραία και έκρυβε ένα μεγάλο μάθημα για τη διαφορετικότητα .Μας δείχνει πως τα παιδιά που στην αρχή μάλωναν και δεν μπορούσαν να τα βρουν μεταξύ τους, επειδή είχαν άλλο χρώμα , στο τέλος έγιναν πολύ καλοί και αγαπημένοι φίλοι. Ακόμα πιστεύω ότι μια δασκάλα όπως αυτή που γνωρίσαμε στην ταινία είναι δύσκολο να τη βρούμε στην πραγματικότητα. Αυτή η κοπέλα έβαλε τη δουλειά της πάνω από το σύντροφο της. Ταινίες όπως αυτή μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο!
Δασκάλα: απαιτητική, ευγενική, συναισθηματική, νοιάζεται για τους άλλους.
Μαθητές: νευρικά, σκληροί χαρακτήρες, προβληματικά -  στο τέλος όμως κατάλαβαν τα λάθη τους και έγιναν συναισθηματικά και φιλικά.
Γιάννα Ψώμαλη, Γ6





Ακολουθεί ο σύνδεσμος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: