Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Με ένα βιβλίο ταξιδεύω...Βιβλιοπροτάσεις για το καλοκαίρι του 2019!


Τίτλος: Κόκκινη μεταξωτή κορδέλα
Συγγραφέας: Λούσι Άντλιγκντον
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Σελίδες: 400
Εκδόσεις: Διόπτρα

Σε κάποια άλλη ζωή μπορεί να ήμασταν φίλες. Μα βρισκόμασταν στο Μπέρτσγουντ...
Μου άρεσε να ράβω όμορφα μεταξωτά φορέματα με δαντέλες. Όταν η γιαγιά μου άνοιγε το καπάκι της ραπτομηχανής και έβλεπα στη σειρά τα μασούρια με τις πράσινες, κίτρινες, κόκκινες, γκρίζες, λευκές και ροζ κλωστές ονειρευόμουν πως μεγαλώνοντας θα είχα το δικό μου εργαστήριο. Τότε πιστεύαμε πως ο πόλεμος ήταν κάτι που συνέβαινε κάπου αλλού· ήρθε όμως στην πόλη μας και μας άρπαξε. Στοίβαξε χιλιάδες ανθρώπους σε τούτο το μέρος και, μαζί με μένα, τη Ρόουζ, τη Μάρτα και την Κάρλα.
Πάνω από τους φράχτες με το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, ο ήλιος δεν ξεχώριζε στο γκρίζο. Στοιχιζόμασταν σε σειρές των πέντε, όλες με ριγέ στολή, και μετά τρέχαμε στο ατελιέ ραπτικής του στρατοπέδου. Εκεί, ανάμεσα στα πανάκριβα υφάσματα και στις απαιτητικές κυρίες των αξιωματικών, μέρα με τη μέρα ψαλιδίζονταν οι ελπίδες μας.
Εκείνο το πρωινό είχα δέσει κρυφά την κόκκινη μεταξωτή κορδέλα γύρω από τον λαιμό μου. Και για πρώτη φορά από τότε που βρέθηκα στο Μπέρτσγουντ ένιωσα πραγματικός άνθρωπος. (Έλλα, 1944 - από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)





Τίτλος: Το λουζεράκι
Συγγραφέας: Ελένη Τασοπούλου
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελίδες: 144

Η Θάλεια είναι μαθήτρια της Γ Γυμνασίου. Ανήκει στην κατηγορία των αόρατων παιδιών του σχολείου, των παιδιών που δεν τα υπολογίζει κανείς. Τα παιδιά που νιώθουν ότι δεν αξίζουν τίποτε, ότι κανείς δεν τα θέλει. Και για ποιο λόγο, άλλωστε, να τα θέλει κανείς; Δεν είναι πολύ όμορφα, δεν είναι τα αστραφτερά παιδιά, δεν έχουν ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες, δεν είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Είναι αυτά που, απομονωμένα στο θρανίο τους, δε βγάζουν τσιμουδιά την ώρα του μαθήματος, συνήθως γιατί, όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί η ίδια η Θάλεια: «Κάποτε, κάπου κάτι δεν κατάλαβα και φυσικά ντράπηκα να ρωτήσω… Και αυτό που δεν κατάλαβα στην αρχή έφραξε το δρόμο στο επόμενο, που ήταν συνέχεια του προηγούμενου, και τώρα πια δεν έχω καμιά απορία, αφού έτσι κι αλλιώς δεν καταλαβαίνω τίποτα». Η Θάλεια, που εκτός από τη φίλη της τη Μάρα- ένα ακόμη αόρατο παιδί, που του αρέσει να ζωγραφίζει όλη την ώρα- δεν έχει άλλον να μοιραστεί όσα νιώθει και όσα σκέπτεται. Η Θάλεια που την ώρα του μαθήματος ταξιδεύει νοερά, κοιτώντας έξω από το παράθυρο και που, εξαιτίας μιας παρεξήγησης, θα βρεθεί στο στόχαστρο μιας παρέας συμμαθητών της, των μαθητών αυτών που υπάρχουν σε κάθε σχολείο- αυτών που αντιμετωπίζουν με σκληρότητα τους αδύναμους συμμαθητές, που ισοπεδώνουν με τα λόγια και τις πράξεις τους τους πάντες αδιαφορώντας για τα συναισθήματα τους.
Οι συμμαθητές αυτοί , λοιπόν, εν αγνοία της, θα δηλώσουν τη συμμετοχή της στην οντισιόν της θεατρικής παράστασης που ετοιμάζει το σχολείο, θέλοντας να την ρεζιλέψουν. Είναι όμως η μοναδική φορά που η Θάλεια δε θα επιτρέψει στους συμμαθητές της να γελάσουν μαζί της και θα αποδεχτεί την πρόκληση. Κα το απίστευτο γι αυτή είναι ότι θα κερδίσει το ρόλο της πρωταγωνίστριας. Τα βάσανα της όμως δε σταματούν εκεί, αφού οι συμμαθητές της θα συνεχίσουν να της κάνουν τη ζωή κόλαση είτε λεκτικά είτε ωθώντας την να κάνει πράγματα που τη ντροπιάζουν. Και έρχεται το τελειωτικό χτύπημα από τη συμμαθήτρια της την Υβόννη , που της κολλάει την ταμπέλα «Λουζεράκι». Η Θάλεια νιώθει ότι συντρίβεται κάτω από το βάρος αυτής της λέξης που μοιάζει να της αποκαλύπτει ποια είναι στα αλήθεια για τους άλλους. Η Θάλεια θα δεχτεί την ταμπέλα αυτή και θα την κουβαλάει «σα βρώμικο παλτό», όπως λέει η ίδια, μέχρι την ώρα που θα βρει το κουράγιο να απαλλαχτεί οριστικά από αυτό το φορτίο.. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα.




Τίτλος: Η νέα ζωή του κυρίου Ρουτίν
Συγγραφέας: NEBLO DAVID
Μετάφραση: Ευρυβιάδης Σοφός
Σελίδες: 86
Εκδόσεις: Καλέντης

Ο κύριος Ροντίν ζει μια ήσυχη ζωή με την οικογένειά του στη μικρή πόλη όπου γεννήθηκε. Όλα δείxνουν περίφημα, ώσπου κάποια μέρα συνειδητοποιεί ότι έχει ανάγκη από μια αλλαγή που θα τον οδηγήσει σε μια νέα ζωή. Το μυστικό του σχέδιο να καταργήσει από το λεξιλόγιό του το "ναι", το "όχι" και το πρώτο πρόσωπο θα φέρει απρόσμενα αποτελέσματα...
Με την πρωτότυπη, ευρηματική, διασκεδαστική ιστορία του, ο κύριος Ρουτίν μας μεταφέρει το πολύτιμο μήνυμα της κατανόησης μέσα στην οικογένεια και πως η κάθε στιγμή της ζωής μας μπορεί να γίνει ένα νέο ξεκίνημα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Το βιβλίο απέσπασε το Βραβείο Edebe Παιδικής Λογοτεχνίας (2014) και διακρίθηκε για την ποιοτική αποτύπωση των χαρακτήρων, την εξέλιξη της πλοκής, καθώς και για το πρωτότυπο ύφος του.




Τίτλος: Ένας γιος
Συγγραφέας: Παλόμας Αλεχάντρο
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Γκολφινοπούλου
Εκδόσεις: Όπερα
Σελίδες: 224

Ο Γκίγε είναι μαθητής της Δ’ Δημοτικού. Είναι ένα αξιαγάπητο αγόρι, επιμελές και πολύ ευγενικό. Η μοναδική του παρέα είναι η Ναζία , μια συμμαθήτρια του από το Πακιστάν, που ζει μαζί με τους γονείς της και τον αδελφό της και οι οποίοι διατηρούν σούπερ μάρκετ κάτω από το σπίτι του Γκίγε. Ο μπαμπάς του είναι άνεργος, η μητέρα του εργάζεται ως αεροσυνοδός στο Ντουμπάι και ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας μαζί της είναι τα γράμματα που λαμβάνει κάθε Πέμπτη και έχουν παραλήπτη τον ίδιο. Όλα ξεκινούν όταν η δασκάλα του , η Σόνια, ρωτάει τους μαθητές της τι θέλουν να γίνουν, όταν μεγαλώσουν. Ο Γκίγε απαντά ότι θέλει να γίνει Μαίρη Πόππινς, επειδή πετάει στον ουρανό και έχει υπερδυνάμεις, όπως να τακτοποιεί τα πάντα με ένα μαγικό τρόπο, να καταδύεται στη θάλασσα μαζί με τα ψάρια κ.α.Η δασκάλα συζητώντας μαζί του προσπαθεί να τον κατανοήσει και γι αυτό ζητά από τον πατέρα του Γκίγε να επισκεφτεί το αγόρι την ψυχολόγο του σχολείου. Η Μαρία, η ψυχολόγος, από την πρώτη συνάντηση μαζί του θεωρεί ότι κάτι κρύβεται κάτω από την υπέρμετρη ευαισθησία και μυστικοπάθεια του μικρού, αλλά και την άρνηση του πατέρα να ανοιχτεί και να μιλήσει μαζί της . Η ανακάλυψη του μυστικού του Γκίγιε γίνεται σταδιακά μέσω των ζωγραφιών που δημιουργεί, όσο επισκέπτεται την ψυχολόγο, και τις οποίες συζητούν στις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους. Η Μαρία προσπαθεί να κατανοήσει το σύμπαν του Γκίγε, να βρει τι είναι εκείνο που τον κάνει να βρέχει το βράδυ τα σεντόνια του και να κλείνεται στον εαυτό του, να τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του και να αλλάξει τη σχέση του με τον πατέρα του. Ακολουθώντας μια σειρά ψυχοθεραπευτικών μεθόδων θα φτάσει να βρει την αιτία του προβλήματος και η αποκάλυψη αυτή θα φέρει αντιμέτωπο τον πατέρα του Γκίγε με τη γονική ευθύνη.





Τίτλος: Πρόσκληση σε φόνο
Συγγραφέας: Αγκάθα Κρίστι
Σελίδες: 312
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Μετάφραση: Χρύσα Μπανιά

«Σας προσκαλούμε στον φόνο που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στο Λιτλ Πάντοκς, στις 6:30 μ.μ.» 
Η παράξενη αγγελία που δημοσιεύεται στην τοπική εφημερίδα του Τσίπιν Κλέγκχορν γίνεται το θέμα συζήτησης για όλους τους κατοίκους του. Είναι μια χοντροκομμένη φάρσα; Μια κακόβουλη ενέργεια με στόχο να τρομάξει την ιδιοκτήτρια του Λιτλ Πάντοκς, τη Λετίσια Μπλάκλοκ; Ή μήπως μια πραγματική πρόσκληση σε φόνο; 
Ανίκανοι να αντισταθούν στην περιέργεια, πάρα πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνονται στο Λιτλ Πάντοκς τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Και, ξαφνικά, σβήνουν τα φώτα…  
Η υπόθεση από δω και πέρα παίρνει άλλες διαστάσεις. Αλλά για καλή τύχη της αστυνομίας, έχει έρθει στην πόλη για τους ρευματισμούς της η μις Μαρπλ. Η «γριούλα τεσσάρων αστέρων», που δεν απολαμβάνει τίποτε περισσότερο από το να λύνει το μυστήριο ενός φόνου…




Τίτλος: Σκύλος
Συγγραφέας: Άντι Μάλιγκαν
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Εκδόσεις:   Ψυχογιός, Απρίλιος 2018
Σελίδες: 336

Οι γονείς του χώρισαν, η μητέρα του έφυγε από το σπίτι, τα οικονομικά δεν πάνε καλά, το νέο περιβάλλον και οι απαιτήσεις στο σχολείο βαραίνουν. Η ζωή του Τομ δεν είναι και πολύ ζηλευτή τώρα τελευταία. Σε αυτόν τον παράξενο κόσμο που ορθώθηκε γύρω του, ο Σπάιντερ, ο χαριτωμένος σκύλος που προσγειώνεται στα χέρια του μέσα σε κούτα και γίνεται αυτοκόλλητος, φίλος σε έναν κόσμο μοναξιάς και σκληρών ανθρώπων. Ως τη στιγμή που ο Σπάιντερ προκαλεί την οργή του περιβάλλοντός του και… φεύγει! Ο Τομ είναι απαρηγόρητος. Η φιλία διακόπτεται. Μα και οι δύο θα σηκώσουν τον κόσμο όρθιο να ξανανταμώσουν; Θα τα καταφέρουν;



Τίτλος: Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής
Συγγραφέας: Δημήτρης Βανέλλης
Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2019
Σελίδες: 176

Λένε ότι η ιδιοφυΐα βρίσκεται πολύ κοντά στην παράνοια. Πράγματι, αρκετοί μεγάλοι καλλιτέχνες κατέληξαν σε ιδρύματα με αμφίβολη θεραπευτική αξία. Στη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά όμως, του σημαντικότερου ίσως Νεοέλληνα γλύπτη, δεν υπάρχουν μόνο μια ελπιδοφόρα άνοιξη και μια κατάβαση στην κόλαση. Υπάρχει και μια αναπάντεχη ανάσταση, μια απρόσμενη επανεμφάνιση της ιδιοφυΐας, η οποία μάλιστα μας έδωσε έργα πολύ πιο προσωπικά από τα παλιά. Η βασανισμένη του ζωή, ακόμα και μετά την αναζωπύρωση της δημιουργικότητας, είναι που μας συγκίνησε τόσο πολύ, γι' αυτό και προσπαθήσαμε να τη μεταφέρουμε σε εικόνες. Μερικοί πιστεύουν ότι ο Χαλεπάς είναι κάτι σαν άγιος. Ποιος ξέρει; Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία του δεν μοιάζει με καμιά άλλη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)




Τίτλος: Η ιστορία ενός νεαρού gamer
Συγγραφέας: Μαρούλα Κλιάφα
Εκδότης: Πατάκης
Αριθμός σελίδων: 136

Γιατί ο Οράτιος, ένας ευαίσθητος έφηβος με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, ξενυχτάει παίζοντας με τις ώρες βιντεοπαιχνίδια; Τι βρίσκει στο gaming; Διασκέδαση; Ανάγκη για δράση και περιπέτεια; Καταφύγιο από τα προσωπικά του προβλήματα; Όλα αυτά και, επιπλέον -όταν λύνει τους γρίφους και φέρνει σε πέρας όλες τις αποστολές-, την ικανοποίηση ότι τα καταφέρνει. Όμως στη ζωή όλα έχουν ένα τίμημα. Η ενασχόληση του Οράτιου με τα βιντεοπαιχνίδια τον βυθίζει στην εσωστρέφεια και τον αποπροσανατολίζει τόσο, που καταλήγει να ζει σε δυο παράλληλους κόσμους: τον πραγματικό και τον φανταστικό. Άραγε θα καταφέρει να ξεφύγει από την παγίδα της εικονικής πραγματικότητας;
Ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο εν μέρει από πραγματικά γεγονότα, που θίγει με ενάργεια το θέμα του gaming. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.



Τίτλος: Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους
Εκδόσεις: Πατάκης
Συγγραφέας : Mazzariol Giacomo
Μεταφραστής : Δότση Δήμητρα

Χρειάστηκαν δώδεκα χρόνια µέχρι να καταφέρει ο Τζάκοµο να δει στ’ αλήθεια ποιος είναι ο αδερφός του, να µπει στον κόσµο του. Και να τον αφήσει να του αλλάξει τη ζωή.
Είσαι πέντε χρόνων, έχεις δύο αδερφές και θα ήθελες τόσο πολύ ένα αδερφάκι για να παίζεις µαζί του, όπως όλα τα αγοράκια. Ώσπου ένα βράδυ οι γονείς σου σου ανακοινώνουν ότι τελικά θα αποκτήσεις αυτό το αδερφάκι, µόνο που θα είναι διαφορετικό. Εσύ είσαι πανευτυχής: για σένα διαφορετικός σηµαίνει «σούπερ ήρωας». Του βρίσκεις, µάλιστα, και όνοµα: Τζοβάννι. Κι ύστερα έρχεται στον κόσµο και σιγά σιγά καταλαβαίνεις πως, ναι, είναι διαφορετικό από τα άλλα παιδιά, αλλά δεν έχει καµία σούπερ δύναµη. Στο τέλος ανακαλύπτεις και τη λέξη Down και ο ενθουσιασµός σου µετατρέπεται σε άρνηση και στη συνέχεια σε ντροπή. Θα πρέπει να διανύσεις την εφηβεία σου για να συνειδητοποιήσεις πως τελικά η αρχική σου αίσθηση δεν ήταν λάθος. Κι όταν πια θα αφήσεις τη ζωντάνια του Τζοβάννι να σε παρασύρει, θα καταλήξεις στο συµπέρασµα πως τελικά είναι πράγµατι ένας σούπερ ήρωας. Κι ότι, σε κάθε περίπτωση, είναι ο καλύτερός σου φίλος. Δείτε εδώ μια συνέντευξη.



Τίτλος: Αρμινούτα
Συγγραφέας: ΠΙΕΤΡΑΝΤΟΝΙΟ ΝΤΟΝΑΤΕΛΑ. ΝΤΙ
Εκδόσεις: Ίκαρος
Μετάφραση: Δήμητρα Δότση
Σελίδες: 216

«Και ποια είναι η μαμά σου;» με ρώτησε απεγνωσμένα.
«Έχω δύο. Η μία είναι η μητέρα σου».
ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ στο ένα χέρι και μια τσάντα με παπούτσια στο άλλο, η Αρμινούτα χτυπάει το κουδούνι μιας πόρτας, πίσω από την οποία την περιμένει ένας άγνωστος, ξένος κόσμος. Κάπως έτσι ξεκινά αυτή η εκρηκτική, καθηλωτική ιστορία, με μια έφηβη που από τη μια μέρα στην άλλη αναγκάζεται να επιστρέψει στη βιολογική της οικογένεια και να χάσει τα πάντα: τις ανέσεις της, τις αγαπημένες της φίλες, την άνευ όρων αγάπη των γονιών της ή μάλλον εκείνων που νόμιζε γονείς της. Το καινούριο της σπίτι είναι μικρό, σκοτεινό, γεμάτο αδέρφια και με λιγοστό φαγητό.
Η Αρμινούτα, το κορίτσι που το γύρισαν πίσω, όπως τη βάφτισαν στη διάλεκτο του τόπου τους οι καινούριοι της συμμαθητές, αναζητά μια απάντηση μα και τη θέση της σε τούτο τον κόσμο.
Το best seller, που το 2017 κατέκτησε κοινό και κριτικούς στην Ιταλία, βραβεύτηκε με το Premio Campiello και το Premio Napoli και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε 21 χώρες, ενώ αναμένεται και η κινηματογραφική του μεταφορά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.



Τίτλος: Ο μικρός μονομάχος
Συγγραφέας: Βασιλική Νευροκοπλή
Εκδόσεις: Λιβάνης
Σελίδες: 240

Δύο είναι οι κόσμοι του Αργύρη. Ο κόσμος του σχολείου και ο ηλεκτρονικός. Στον πρώτο ασφυκτιά, στον δεύτερο απελευθερώνεται. Στον έναν θυμάται όσα θέλει να ξεχάσει, στον άλλον ξεχνάει όσα δε θέλει να θυμάται.Μέχρι τη στιγμή που μια παρατεταμένη διακοπή ρεύματος θα αφαιρέσει από τη ζωή του και τους δύο κόσμους.
Οι εφιάλτες του θα ζωντανέψουν, οι μνήμες του θα ξυπνήσουν, οι απορίες του θα γιγαντωθούν. Γύρω του και μέσα του όλα σκοτεινιάζουν - όπως τότε... Θα παραδοθεί και πάλι στο σκοτάδι, σαν δειλός και συνεσταλμένος που λένε όλοι πως είναι, ή θα παλέψει μαζί του γενναία, όπως πάλεψαν κάποτε οι μονομάχοι τους Ρωμαίους κατακτητές;





Η κατάρα της χαμένης Ατλαντίδας
Συγγραφέας:  Άρης Δημοκίδης
Σελίδες:  176
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ένας διάσηµος Έλληνας φωτογράφος ξυπνάει µε αµνησία στη Σαντορίνη, έχοντας τραβήξει φωτογραφίες µιας ολόχρυσης υποβρύχιας πόλης που µοιάζει µε τη χαµένη Ατλαντίδα… Η Νάσια, η φωτογράφος της φοβερής δηµοσιογραφικής οµάδας των ΑΟΡΑΤΩΝ ΡΕΠΟΡΤΕΡ, θα µπλεχτεί στην υπόθεση και θα ζήσει απίθανες περιπέτειες ψάχνοντας τη λύση του µυστηρίου.
Ένας αρχαίος µύθος, η τροµερή κατάρα, το ηφαίστειο που µοιάζει έτοιµο να εκραγεί, µια νεαρή σχεδιάστρια µόδας, δύο µοντέλα µε πολλά µυστικά, ο άνδρας µε τα 1.000 πρόσωπα, νυχτερινές παρακολουθήσεις, κυνηγητά που κόβουν την ανάσα και µια φωτογραφία που δείχνει τον ένοχο! Η Νάσια θα ενωθεί µε τους υπόλοιπους ΑΟΡ για να σταµατήσει την καταστροφή της Σαντορίνης και να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω απ’ την κατάρα.



Τίτλος: Στα ίχνη του Ομήρου – Περιπέτεια στη Χίο
Συγγραφέας: Κώστας Στοφόρος
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 200

Τι κρύβεται πίσω από τον μυστηριώδη θάνατο του ανθρώπου που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β; Μια παράξενη ιστορία ξετυλίγεται από το Βουκουρέστι στη Χίο και από εκεί στο βροχερό Λονδίνο. Η παρέα των παιδιών που ανακάλυψε τον Κώδικα της Λέρου και την πέμπτη πόλη των Δωριέων ταξιδεύει στη Βολισσό της Χίου, αποφασισμένη να αποφύγει τα μπλεξίματα. Γρήγορα όμως γίνεται φανερό πως δύσκολα θα τα καταφέρει, ειδικά όταν στο νησί εμφανίζεται ο αστυνόμος Παπαγεωργίου με την οικογένειά του.
Ποιος πιστεύει στις συμπτώσεις;
Πάντως όχι ο Ιάσονας, ο νεότερος Έλληνας ντετέκτιβ, που ακονίζει τη σκέψη του μασώντας μαστίχα Χίου. Ούτε η Αντιγόνη, που λατρεύει την Ιστορία και τα μυστήρια.
Το ανέμελο καλοκαίρι στο πανέμορφο νησί του Αιγαίου θα κινδυνέψει να μετατραπεί σε εφιάλτη. Κάπου στο βάθος κρύβεται μια πολύ σημαντική ανακάλυψη.





Τίτλος: Τη νύχτα που έσβησαν τα αστέρια
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελίδες:  240

Τη νύχτα της 20ής Γενάρη η Λένα Μανιέ, μαθήτρια της Τρίτης Λυκείου, εξαφανίζεται. Κανείς δεν ξέρει το γιατί, κανείς δεν έχει καταλάβει κάτι, σε κανέναν δεν έχει πει τίποτα. Το γεγονός αυτό δρα καταλυτικά τις μέρες που ακολουθούν στις σχέσεις συγγενών, φίλων και γνωστών της, καθώς όλοι αναρωτιούνται για το δικό τους ρόλο σε αυτήν την εξαφάνιση, αλλά προπάντων για το ρόλο των υπολοίπων. Εννιά άτομα, εννιά αφηγητές προσπαθούν να δικαιολογήσουν, να συγκαλύψουν, να κατηγορήσουν. Και καθώς περνά ο καιρός οι σχέσεις τους δοκιμάζονται, αλλάζουν, καταρρέουν.
Το μυθιστόρημα "Τη νύχτα που έσβησαν τ' αστέρια" είναι ένα βιβλίο με αγωνία και χιούμορ, αλλά και ένα αφήγημα-καθρέφτης όσων ζούμε και δεν τολμάμε να παραδεχτούμε. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου). Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα. 




Τίτλος: Μια τηγανιά πατάτες
Συγγραφέας: Μελίνα Παναγιωτελίδου
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελίδες: 192

Πόσο ήρωας πρέπει να είσαι για να διασχίσεις με επιτυχία το επικίνδυνο μονοπάτι που οδηγεί από την εφηβεία στην ενηλικίωση; Τι θα σε βοηθήσει όταν η ζωή μοιάζει να σου παίζει άσχημα παιχνίδια;Η δεκαπεντάχρονη Ζωή νιώθει ασφυκτικά στο διαμέρισμά της στην Αθήνα. Οι χωρισμένοι γονείς της δείχνουν να την παραμελούν, καθώς είναι βουτηγμένοι στις δικές τους έγνοιες. Δραπετεύει λοιπόν από ό,τι την πληγώνει και αναζητά καταφύγιο στο χωριό της γιαγιάς της Άννας, όπου ονειρεύεται να περάσει ένα ήρεμο καλοκαίρι.Στο χωριό θα συνδεθεί με τον Γιάννη, έναν δεκαοχτάχρονο Ελληνοαιγύπτιο, και λίγο αργότερα με τον Άλεξ και τη Νίνα, δύο αδέρφια από την Αθήνα. Καθένας από τους νέους της φίλους ακολουθεί τους δικούς του κώδικες και η Ζωή σύντομα θα χρειαστεί να διαλέξει ανάμεσά τους.
Μια σειρά από δραματικά γεγονότα θα κλονίσουν τον ψυχικό της κόσμο. Για να ισορροπήσει, θα χρειαστεί να κατανοήσει, να συγχωρέσει και να δώσει δεύτερες ευκαιρίες φτιάχνοντας έναν καινούριο, πιο ώριμο εαυτό. Θα τα καταφέρει; Με ποιο τίμημα; Πόσο επώδυνος μπορεί να είναι ο δρόμος προς την ενηλικίωση; Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα. 




Τίτλος: Μετά το χιόνι
Συγγραφέας: Σόφι Κρόκετ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 363
Μετάφραση:  Βούλα Αυγουστίνου

Ο δεκαπεντάχρονος Γουίλο ζει στο γυμνό και αφιλόξενο τοπίο μιας νέας εποχής παγετώνων, σε ένα μέλλον που φαντάζει εφιαλτικά κοντινό. Πάνω στις χιονισμένες βουνοπλαγιές στήνει παγίδες για να πιάνει λαγούς και να συντηρεί τους δικούς του, που έχουν επιλέξει να ζουν «αδέσποτοι» στο βουνό, παρά να υποκύψουν στην καταπίεση της κυβέρνησης. Όταν μια μέρα γυρίζει σπίτι του, ανακαλύπτει ότι ολόκληρη η οικογένειά του έχει εξαφανιστεί. Και μετά από μία νύχτα ολομόναχος στο άδειο σπίτι, καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω. Μόνος και αντιμέτωπος με πολλούς κινδύνους, ο Γουίλο φορτώνει το έλκηθρό του και ξεκινάει για ένα τρομακτικό ταξίδι μέσα στο χιόνι: ένα ταξίδι επιβίωσης, περιπέτειας, φιλίας και αυτογνωσίας - με μοναδικό οδηγό το πνεύμα του σκύλου που ζει μέσα στο μυαλό του. Ετοιμαστείτε για μια ιστορία που θα σας παγώσει μέχρι το μεδούλι και θα σας κόψει την ανάσα, καθώς ο Γουίλο αναγκάζεται ξανά και ξανά να αμφισβητήσει όλα όσα ξέρει για τον κόσμο του. Ξεφυλλίστε εδώ τις πρώτες σελίδες. 




Τίτλος: Ο εγγονός της  Άννας
Συγγραφέας: Γιώργος Μπουγελέκας
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 280

Αθήνα 2012. Ο Ιάκωβος, ο μικρός εγγονός της Άννας, Εβραίας που γλίτωσε από τις θηριωδίες των Ναζί, γοητεύεται από τα συνθήματα και τις πρακτικές των σημερινών οπαδών τους.
Αποφασισμένη να τον προστατεύσει, η Άννα θα του μιλήσει για την Ιστορία.
Με οδηγό τις αναμνήσεις της, μέσα από την πορεία της στις γειτονιές και στους δρόμους της Αθήνας, ξετυλίγονται πτυχές της ιστορίας των Εβραίων στη διάρκεια της Κατοχής. Οι διώξεις τους, οι πλαστές ταυτότητές τους, η συμμετοχή τους στο ΕΑΜ, η στάση του ραβίνου Μπαρζιλάι, ο ρόλος του αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού, τα αρχεία της Συναγωγής, τα Δεκεμβριανά. Το χθες συνδέεται με το σήμερα, καθώς στα χρόνια της κρίσης επιστρέφει ο εφιάλτης του νεοναζισμού. H Άννα με τις αφηγήσεις της προσφέρει στον εγγονό της μαθήματα ζωής και ανθρωπιάς. (Από την παρουσίαση της έκδοσης) Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα. 



Τίτλος: Σλούμπ
Συγγραφέας: ΓΚΡΙΜ ΧΑΝΣ-ΧΕΡΜΠΕΡΤ
Εκδότης: ΚΕΔΡΟΣ
Αριθμός σελίδων: 320
Μετάφραση:  Κατερίνα Τζινάβα

Η πορεία ενός αγαθού έφηβου από τα μετόπισθεν στο πεδίο της μάχης, στη συνέχεια στο νοσοκομείο και ξανά στα μετόπισθεν. Ο Σλουμπ, που έλαβε κατά τύχη το γελοίο παρατσούκλι του από έναν αστυφύλακα, πορεύεται στον κόσμο του πολέμου όπως μέσα σ' ένα όνειρο.
Αρχικά καλείται να διοικήσει μια περιφέρεια της γαλλικής επαρχίας και μετατρέπεται σε αντικείμενο ερωτικού πόθου των νεαρών γυναικών. Περνώντας από περιπέτεια σε περιπέτεια, αναγκάζεται να λάβει τις πλέον δίκαιες και συμβιβαστικές αποφάσεις για τα πιο επώδυνα ζητήματα. Όταν αργότερα μεταφέρεται στο πεδίο της μάχης και βρίσκεται μέσα στην κόλαση του πολέμου, μοιάζει να χάνει την πίστη του στην καλοσύνη του κόσμου, όμως παρ' όλα αυτά διατηρεί την ανθρωπιά του. Η λήξη του πολέμου βρίσκει τη Γερμανία συντετριμμένη. Εντούτοις ο Σλουμπ διατηρεί το χιούμορ του και την αισιοδοξία του και πιστεύει με μια υπέροχη σιγουριά ότι, σε τελική ανάλυση, όλα θα πάνε καλά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου). Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα. 




Τίτλος: Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΚΟΜΙΚΣ
Συγγραφέας: OPPENHEIMER DANNY
Εκδότης: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Σελίδες: 240
Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη

Ένας βραβευμένος κομίστας ενώνει τις δυνάμεις του με έναν βραβευμένο ψυχολόγο για να μυήσουν τους αναγνώστες στον περίπλοκο και συχνά διασκεδαστικό κόσμο της ψυχολογίας.
Η ψυχολογία είναι η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Πρόκειται για μια σοβαρή και αξιόλογη προσπάθεια που μας έχει δώσει επιστημονικές γνώσεις για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο νους μας τον κόσμο. Κι όμως, όπως επισημαίνουν ο κομίστας Γκρέιντι Κλάιν και ο ψυχολόγος Ντάνι Οπενχάιμερ, η μελέτη της ανθρώπινης εμπειρίας μπορεί να είναι συχνά πραγματικά διασκεδαστική. Στο κάτω κάτω της γραφής, πρόκειται για τον τομέα εκείνο που έφερε στο προσκήνιο σκύλους που τρέχουν τα σάλια τους, αρουραίους που τσιμπολογούν και «φροϋδικές ολισθήσεις». Με λεπτομερείς παρατηρήσεις σχετικά με την αντίληψη, το στρες, τα συναισθήματα, τη γνωστική λειτουργία και άλλα, το βιβλίο αυτό προσφέρει σε φοιτητές και φιλομαθείς αναγνώστες έναν ψυχαγωγικό οδηγό σχετικά με τους τρόπους που ο εγκέφαλός μας μας καθοδηγεί σε απίστευτα περίπλοκα περιβάλλοντα και παράλληλα μας ξεγελάει με συναρπαστικό τρόπο.





Τίτλος: ΓΙΝΕ ΦΙΛΟΣ/Η ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
Συγγραφέας: AUDERSET MARIE-JOSE
Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ
Μετάφραση : Μαρίζα Ντεκάστρο
Αριθμός σελίδων: 72

- Πώς φροντίζεις τον εαυτό σου;
- Αισθάνεσαι άνετα με το σώμα σου;
- Νιώθεις καλά με την οικογένεια, τους/τις φίλους/ες ή στο σχολείο;
Πας στο γυμνάσιο; Αν ναι, αυτό το βιβλίο είναι για σένα!
Απαντώντας σ' αυτές τις ερωτήσεις, το βιβλίο θα σε βοηθήσει να ζήσεις καλύτερα τις διαφορετικές καταστάσεις της καθημερινότητας. Θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις ποιος/α είσαι πραγματικά. Θα σου δείξει ότι είσαι μοναδικός/ή και ότι σου αξίζει να αγαπάς τον εαυτό σου. Θα σου δώσει ιδέες για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση.
Αυτό το βιβλίο περιέχει συμβουλές για τους εφήβους. Τροφοδοτεί τις σκέψεις τους και τους συνοδεύει σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και αναζητήσεων.
Είναι ένα βιβλίο απαιτητικό, ευαίσθητο και επιμορφωτικό, γραμμένο από τη Μαρί-Ζοζέ Οντερσέ, δημοσιογράφο και συγγραφέα πολλών έργων για εφήβους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: