Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Μουσική : Είναι η φωνή που δεν είχα ποτέ ...(οι εργασίες των μαθητών του Γ5 και Γ7)

Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία για τη σχέση των εφήβων με τη Μουσική έκλεινε με μια ατομική εργασία . Τα παιδιά μπορούσαν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο επιλογές: Mε ένα χαρακτηριστικό τραγούδι που θα διαλέξουν να παρουσιάσουν μια πλευρά της προσωπικότητας τους ή να μιλήσουν για τον ρόλο που έχουν παίξει στη ζωή τους στίχοι ή μουσική των τραγουδιών που ακούνε.

Ακολουθούν οι εργασίες τους – κάποιοι την έστειλαν σε μορφή word και άλλοι φωτογραφία από το τετράδιό τους. ίσως λίγο δυσκολευτείτε να τα διαβάσετε, αλλά αξίζει τον κόπο να δείτε τι σκέπτονται τα παιδιά! Ορισμένα δε κείμενα είναι μικρά αριστουργήματα – κατά την ταπεινή μου άποψη! Διαβάστε τα!

Δεν θα έλεγα πως η μουσική αποτελεί το άλλο μου μισό, παρά έναν ολόκληρο δεύτερο εαυτό μου. Είναι πάντα εκεί και μιλάμε οποιαδήποτε στιγμή θελήσω. Κάποιες φορές τον μισώ γιατί μου ουρλιάζει τον ίδιο στίχο στα αυτιά ενώ γράφω έκθεση, και άλλες τον αγαπώ καθώς  χρωματίζει όλες τις στιγμές της ζωής μου που θεωρώ μονότονες. Λέει αυτά που δεν μπορώ, αυτά που δεν ξέρω πως να εκφράσω, αλλά και αυτά που πρέπει όταν δεν έχω καμία όρεξη να το κάνω ο ίδιος. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να απαντάει εκείνος στις ερωτήσεις που μου κάνουν – με ένα απλό αρχείο .mp3

Το καλύτερο μαζί του είναι ότι έχω απόλυτο έλεγχο της ζωής του και της προσωπικότητάς του. Είναι το εγώ το οποίο μπορώ να αλλάζω όποτε θέλω, σαν ένας λευκός καμβάς. Όταν νιώθω πως ένα κομμάτι μου λείπει απλά παίρνω από το δικό του και δεν νιώθω ποτέ ελλιπής. Κάποιες φορές αλλάζουμε και σώματα. Όταν μισώ τον εαυτό μου και η δικιά μου ζωή γίνεται βαρετή και ανυπόφορη απλά παίρνω την δική του. Άλλες τον σχεδιάζω να περνά τα ίδια πράγματα με εμένα, έτσι δεν νιώθω μόνος και έχω κάποιον να με παρηγορεί χωρίς να μιλήσω σε κανέναν.

Πραγματικά δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς εκείνον. Είναι η φωνή που δεν είχα ποτέ και η συνεχής υπενθύμιση του ποιου είμαι. Με τα τραγούδια που παίζει κλαίμε και γελάμε μαζί. Ποτέ δεν είμαι μόνος μου.

Αργύρης Χαϊλης, Γ7


Πόπη Παντελάκη, Γ5
  Η μουσική  για μένα, όπως και για κάθε άλλο άνθρωπο σε αυτό τον πλανήτη, είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινής μου ρουτίνας και της ζωής μου γενικότερα. Ό,τι και να κάνει κανείς, η ενέργεια αυτή θα συνοδεύεται κατά πάσα πιθανότητα με μουσική και τραγούδι. Ξυπνάς; Το ξυπνητήρι παίζει μουσική. Πλένεσαι ή κάνεις μπάνιο; Το κινητό σου παίζει τραγούδια. Πας γυμναστήριο;  Ακούς ξανά μουσική. Πας να κοιμηθείς; Πάλι βαράει στα τύμπανά σου το αγαπημένο σου κομμάτι. Όσον αφορά εμένα, θα ακουστώ λίγο περίεργα, ακούω ό,τι είναι ωραίο. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στα τραγούδια. Αν τύχει και ακούσω κάποιο λαϊκό κομμάτι να παίζει στο ράδιο και να μου αρέσει θα το ξαναακούσω δεκάδες ακόμα φορές στο σπίτι μου. Κλασικά τραγούδια όταν έχω νεύρα; Γιατί όχι; Θέλω να βαράω το κεφάλι μου από το ταβάνι στο πάτωμα και πίσω; Θα κάτσω να ακούσω heavy metal. Κάτι χαρούμενο και πιασάρικο, όταν χαίρομαι, και κάτι λυπητερό όταν είμαι στα μαύρα μου...

 Εμιρ Πασαλής, Γ5


Μαρίνα Παππή, Γ5Νάσος Γαρυφάλλης, Γ7
Μουσταφά Χατζηφειζουλάχ, Γ7

Το τραγούδι στην ζωή μου έχει παίξει μεγάλο ρόλο γιατί κάθε φορά που είμαι στεναχωρεμενος ακούω κάποιο κομμάτι και ξεχνιέμαι. Και δεν ακούω μουσική μόνο όταν είμαι στεναχωρεμενος ακούω και όταν είμαι καλά και όταν βαριέμαι μουσική ακούω συνέχεια γιατί με κάνει να ταξιδεύω στους στίχους και μου φτιάχνει την διάθεση.

Νάντι Τσέλα, Γ7Παρασκευή Νικόλη, Γ5Γενικά τα τραγούδια και η μουσική παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή μου, γιατί ένα τραγούδι για μένα μπορεί να μου αλλάξει την διάθεση πολύ γρήγορα. Επίσης με την μουσική χαλαρώνω και να μπω λίγο στον δικό μου μοναδικό μου κόσμο. Σε ότι αφορά τους στίχους, μερικοί στίχοι από τα τραγούδια που ακούω ταυτίζονται με εμένα αρκετά, το οποίο με εκπλήσσει πολύ. Τέλος η μουσική με βοηθάει να συγκεντρωθώ και να αφοσιωθώ σε κάτι συγκεκριμένο που κάνω εκείνη την ώρα (πχ μαθήματα) , το οποίο με βοηθάει να αντλώ ιδέες. J

 Παναγιώτης Τσολάκης, Γ7Ακολουθεί το κείμενο της Γκιουλσέν Χατζηκαρά, από το Γ7

Η μουσική και τα τραγούδια παίζουν πολύ σημαντικό ρολο για εμενα, γιατι ειναι  ενας τρόπος να διασκεδάσω  με φιλους,

να εκφράσω  τα συναισθηματα μου και της σκεψεις μου,με χαλαρώνουν και μου αποβάλλουν το άγχος.

γενικοτερα η μουσικη συμβαλλει στην ψυχικη υγεια και ευεξια.

Μάρκος Πανέρας, Γ5Δημήτρης Χαρτοφίλης, Γ7Το κομμάτι είναι το εξής "когда отдам нет больше некого нет тепла это и есть одиночество ". Τα τραγούδια έχουν πέσει σημαντικό ρόλο στη ζωή μου γιατί με εμπνέουν, και νιώθω ζωντανός όταν ακούω μερικά από αυτά. Επίσης όταν ακούς μόνο με τα ακουστικά είναι τέλειο γιατί ακούς  μόνο το τραγούδι και τίποτε άλλο.

Αριστοτέλης Παπαδημητρίου, Γ5
Αντριάνα Ντουκάι, Γ5
Για εμένα η μουσική είναι ένας τρόπος να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα και να ξεχνάς για λίγο χρονικό διάστημα τα προβλήματα σου. Χωρίς μουσική η ζωή δεν θα είχε νόημα αφού θα ήταν  βαρετή!Το καλύτερο όμως είναι όταν βρίσκεις ένα τραγούδι που να σε εκφράζει και μελετώντας τους στίχους να ταυτίζεσαι με αυτό. Δεν πρέπει να ξεπετάς τους στίχους ενός τραγουδιού γιατί με βάση το τραγούδι μπορεί να αλλάξουν πολλά!Έτσι και εγώ όπως και κάθε άνθρωπος νομίζω, έχει ένα αγαπημένο τραγούδι που όσες φορές και αν το ακούσει δεν θα το βαρεθεί. Το δικό μου τραγούδι λέγεται <<Impossible>> του James Arthur! Το συγκεκριμένο τραγούδι μου αρέσει διότι μέσα από τους στίχους του, μου περνάνε διάφορες σκέψεις για το πως θα μπορέσω να κάνω την ζωή μου καλύτερη αφήνοντας το παρελθόν και τις κακές αναμνήσεις πίσω μου. Επίσης  η μελωδία του τραγουδιού με βοηθάει να κάνω όνειρα για το μέλλον, να σκέφτομαι ωραίες στιγμές με άτομα που αγαπώ και με αγαπάνε. Είναι ένα τραγούδι που όσες φορές και αν το ακούσω δεν θα το βαρεθώ διότι ταυτίζομαι πάρα πολύ με τους στίχους. Πιστεύω  πως όλοι μας χρειαζόμαστε την μουσική στην ζωή μας  ώστε να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινή ρουτίνα και τα προβλήματά της!  

Σεβαστιάνα Τρουμούση, Γ7                                                                             

 

 
Γιώργος Παπαδόπουλος, Γ5


Τα τραγούδια και η μουσική λοιπόν… Είναι ενδιαφέρον το πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει η μουσική και τα τραγούδια που ακούω και στην δική μου ζωή αλλά και άλλων τόσον δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η μουσική έχει διάφορες μορφές που μπορούν να παίξουν ρόλο στην ζωή σου, ανάλογα με ποιες από αυτές ακούς. Εγώ προσωπικά νιώθω ότι το ¼ της ζωής μου είναι η μουσική και τα τραγούδια που ακούω. Χωρίς αυτά  η ζωή μου θα ήταν ένα σκέτο μηδενικό. Κυρίως τα τραγούδια με βοηθάνε να κάνω δουλειές εργασίες και τα λοιπά. Από την άλλη πλευρά η μουσική με βοηθάει αρκετά και στον αθλητισμό, με εμψυχώνει και με κάνει να είμαι συγκεντρωμένος στο μοναδικό πράγμα που κάνω. Γενικότερα πιστεύω πως τα τραγούδια και η μουσική που ακούω και εγώ και όλους μας, μας ανεβάζουν την ζωή ένα επίπεδο παραπάνω..     

Ανδρέας Παπούλης, Γ5 

Πάνος Τρακόσας,Γ7Ειρήνη Μπακρατσά, Γ5

Στέλλα Φραγκάκη, Γ7


Η ΜΟΥΣΙΚΉ ΚΙ ΕΓΏ                                       

[Η ΜΟΥΣΙΚΉ] ενώνει τους δύο κόσμους τους οποίους έχω στο κεφάλι μου , τον πραγματικό με τον φανταστικό ,

[Η ΜΟΥΣΙΚΉ] μου δίνει δύναμη να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου τούς στόχους μου .

[Η ΜΟΥΣΙΚΉ] γεμίζει και αδειάζει την καρδιά μου από τα κενά που έχω κάνει εγω - κανένας άλλος .

[Η ΜΟΥΣΙΚΉ ]είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που γεμίζει με ενδιαφέρον τον κόσμο της φαντασίας μου , που μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω ...

[Η ΜΟΥΣΙΚΉ] με ταξιδεύει στον κόσμο μου , όχι σε άλλου , στον δικό μου κόσμο ... Αυτό είναι η μουσική για εμένα ...

Κωνσταντίνος Τσιτσίρης, Γ7Γιώργος Χανόπουλος, Γ7

Ευθύμης Τρουμούσης, Γ7Κατερίνα Χατζηστέργου, Γ7
Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει μόνο ένα τραγούδι μου αρέσουν πολλά άλλα είναι δύο καλλιτέχνες που με έκανα να νιώθω καλά και να έχω αυτοπεποίθηση στον εαυτό μου. Αυτοί οι δύο είναι ο juice wrld και ο pop smoke. Αυτά που έμαθα από τα τραγούδια τους είναι πολλά. Για παράδειγμα στον juice wrld έμαθα πως η ζωή είναι μικρή και να κάνω αυτά που θέλω και με όποιους θέλω και ο pop smoke μου έμαθε πως να ζω την ζωή μου στο όριο και να κάνω αυτά που σου αρέσουν χωρίς να με νοιάζει τι μου λένε οι άλλοι και να μην εμπιστευτώ ποτέ ανθρώπους που μόλις μπήκαν στην ζωή μου. Τα τραγούδια τους με βοήθησαν να περάσω πολλά πράγματα όπως τον θάνατο του παππού μου και γενικά με βοήθησαν να έχω αυτοπεποίθηση και να νιώθω πως νοιάζονται για εμένα και το έχω καταλάβει από πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα από μικρά πράγματα όπως να στείλω τα μαθήματα σε ένα μαθητή που έλειπε και από μεγάλους τρόπους να βοηθήσω κάποιον στις κακές του στιγμές.

Κεμάλ Ντονλού, Γ5
Κυριάκος Μπαρμπούνης, Γ5


Μάνος Περής

Η μουσική για εμένα είναι πολύ καλό επειδή με αυτό ξεχνιέσαι όταν ας πούμε έχεις κάποιο πρόβλημα ειτε θέλεις να ξεχαστείς. αλλά εγώ ας πούμε όταν έχω όρεξη να χορέψω και για φωνάζω κλπ. Βάζω περίπου κατι σαν Heavy metals περίπου. Αλλά γενικός η μουσική για εμένα μου έχει αλλάξει την ζωή επειδή όταν νιώθω χάλια ακούω κάτι και με συνεφέρει και θα νιώσω πολύ καλύτερα.

Ντενις Παράι, Γ5Δήμητρα Μπρόκου2 σχόλια:

maria michali είπε...

Πολλά μπράβο! Καλή συνέχεια στις τόσο όμορφες δουλειές σας!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Σε ευχαριστούμε Μαρία! Η μόνη ανταμοιβή μας.....