Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Γκράφιτι: όταν οι μαθητές δημιουργούν τέχνη (Νεοελληνική Γλώσσα Γ Γυμνασίου)

 

Στα πλαίσια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στην προσπάθειά μας να ζωντανέψουμε το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας  οι συνάδελφοι φιλόλογοι που διδάσκουμε το αντίστοιχο μάθημα σκεφτήκαμε να αναδιατάξουμε την ύλη της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ Γυμνασίου. Έτσι επιλέξαμε μεταξύ άλλων να ασχοληθούμε με την 7η ενότητα που αφορά την Τέχνη.  Ξεκινήσαμε με την τέχνη του γκράφιτι – κάτι που προτείνεται και στις δραστηριότητες λόγου της αντίστοιχης ενότητας-  και στοχεύσαμε τόσο στη γνωριμία των μαθητών με το γκράφιτι όσο και στην πρωτότυπη παρουσίαση από μέρους τους ενός εικαστικού έργου που θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στο σχολείο. Η εικαστική πρόταση κάθε ομάδας έπρεπε να έχει προκύψει μέσα από τον προβληματισμό τους και να βασίζεται σε κάποιο σκεπτικό που θα το παρουσίαζαν στην ολομέλεια. Η όλη δραστηριότητα βασίστηκε σε μια ιδέα που είχαμε παρουσιάσει με την εξαίρετη συνάδελφο Μαρία Ευστρατιάδου , όταν παρακολουθούσαμε το σεμινάριο Β Επιπέδου. Το σχέδιο αυτό αναπροσαρμόστηκε για να λειτουργήσει στα δεδομένα της τηλεκπαίδευσης.

Η όλη δραστηριότητα άρεσε πολύ στα παιδιά , τη βρήκαν ενδιαφέρουσα και συμμετείχαν με κέφι. Η συνεργασία τους ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιητική παρά τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε (διακοπές ρεύματος, διακοπές σύνδεσης στο webex, προβλήματα στη λειτουργία των μικροφώνων στα break out rooms, μαθητές που για κάποιο λόγο είναι «αόρατοι»  στις ομάδες, μαθητές με διαρκή προβλήματα στη σύνδεση τους – τους πέταγε διαρκώς έξω το σύστημα- και πάει λέγοντας). Τα ίδια τα παιδιά δήλωσαν ότι συμμετέχουν με περισσότερο κέφι όταν εμπλέκονται ενεργά στις δραστηριότητες και δεν υπάρχει ο μονόλογος του καθηγητή.

 

1η ώρα – Προαναγνωστικό στάδιο

Οι μαθητές κλήθηκαν να διαλέξουν ένα έργο τέχνης που τους έχει εντυπωσιάσει και το παρουσίασαν στο padlet γράφοντας και για ποιο λόγο το επέλεξαν. Στη συνέχεια τα έργα που διάλεξαν τα είδαν όλοι οι συμμαθητές τους και συζητήσαμε γενικά για την τέχνη και το ρόλο της στη ζωή μας.

 

2η ώρα και 3η ώρα

 Μικρή δημοσκόπηση( poll)για το γκράφιτι, εισαγωγή στο θέμα , χωρισμός σε ομάδες , μελέτη διαφορετικών φύλλων εργασίας (μέσω της δυνατότητας των google docs) συζήτηση των μαθητών για το εικαστικό θέμα που διάλεξαν να ζωγραφίσουν στο σχολείο ,  γραπτή αποτύπωση της ιδέας καθώς και αιτιολόγησή της.

4η ώρα

Παρουσίαση των εικαστικών προτάσεων από τον εκπρόσωπο κάθε ομάδας που γινόταν presenter  και μας μιλούσε και για τη συνεργασία της ομάδας αλλά και για το σκεπτικό της εικαστικής πρότασης που δημιούργησαν. Το εικαστικό κομμάτι το είχε αναλάβει ένας από την ομάδα, ο οποίος αποτύπωσε την ιδέα της ομάδας σε χαρτί. Έπειτα τα παιδιά ψήφισαν μέσω της δημοσκόπησης του webex για να αναδείξουν τη νικήτρια ομάδα.

 

Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν είναι το padlet, τα polls του webex, τα break out rooms , τα google docs και η εναλλαγή των παρουσιαστών μέσα από τις δυνατότητες του webex (presenter).


Στη συνέχεια μπορείτε να θαυμάσετε τα έργα των ομάδων και το σκεπτικό της δημιουργίας τους-εννοείται ότι το σκεπτικό τους ήταν ανάλογο του χρόνου που διέθετε η ομάδα- και να δείτε ή και να κατεβάσετε τα φύλλα εργασίας .

 


Διαλέξαμε να ζωγραφίσουμε το συγκεκριμένο σχέδιο γιατί θέλαμε να δείξουμε την ισότητα που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα. Δηλαδή θέλαμε να περάσουμε την ιδέα ότι και τα δύο φύλα έχουν τα ίδια δικαιώματα. και τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή. Έτσι θα εξαφανιστούν τα στερεότυπα που αφορούν το ρόλο των γυναικών στην καθημερινότητα.





 

Το θέμα που επιλέξαμε ήταν ο ρατσισμός. Πιστεύουμε ότι είναι ένα επίκαιρο θέμα το οποίο, παρόλο που το έχουμε ακούσει και συζητήσει πολλές φορές συνεχίζει να υπάρχει αμείωτο ανάμεσα στους συμμαθητές μας. Οπότε διαλέξαμε ένα παζλ με διαφορετικά χρώματα και σχέδια που θέλει να δείξει ότι διαφορετικά κομμάτια βγάζουν μια όμορφη ενότητα. Δηλαδή αυτό το παζλ είναι το σύμβολο της διαφορετικότητας.

 

 




Η ομάδα μας αποφάσισε να ζωγραφίσει το εκπαιδευτικό σύστημα: ο καθηγητής που περνάει τις γνώσεις του στους μαθητές του και κείνοι με τη σειρά τους στην επόμενη γενιά.






Ο στόχος μας με αυτή τη ζωγραφιά είναι η προώθηση την μόρφωσης κατά της ενδοσχολικής βίας. Με την ομάδα μας εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία που μας δόθηκε και μέσω του γκράφιτι προσπαθούμε να περάσουμε ένα μήνυμα για την αξία της παιδείας και της εκπαίδευσης. Πιστεύουμε, πως με την μάθηση, η νέα γενιά θα μπορέσει να ξεφύγει από την συντηρητική κοινωνία μας και τις διακρίσεις. Έμπνευση για το γκράφιτι αυτό αποτέλεσαν τα πολυάριθμα περιστατικά bullying στα σχολεία της εποχής μας, αλλά και ο χρόνος που αφιερώσαμε μιλώντας για φαινόμενα όπως ο ρατσισμός στα πλαίσια της τάξης.




Επιλέξαμε να ζωγραφίσουμε αυτή την εικόνα στον τοίχο του σχολείου, καθώς αντικατοπτρίζει την κατάσταση που βιώνουμε αυτή την περίοδο. Παρουσιάζει τις δύο επιλογές των ανθρώπων: είτε να μείνουν στο σπίτι ασφαλείς, ή να κυκλοφορούν χρησιμοποιώντας μάσκα για την προστασία τη δική τους και των άλλων.



 









Διαλέξαμε να ζωγραφίσουμε τον Αϊνστάιν επειδή αυτός είπε τη φράση "Ο χρόνος είναι σχετικός¨". Πολλά εννοούνται με αυτή τη φράση , αλλά εμείς σήμερα θα το συνδέσουμε με τον κορονοϊο . Ο κορονοϊός θα περάσει κάποια μέρα.. Σημασία όμως έχει πως θα το βιώσουμε εμείς.














Αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε τα χέρια δύο παιδιών από διαφορετικές φυλές, για να περάσουμε το μήνυμα ότι ανεξάρτητα από το χρώμα, τη γλώσσα και την φυλή είμαστε όλοι ίσιοι!











Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα βιβλίο στο οποίο θα είναι γραμμένο το ποίημα του Κ.Π.Καβάφη, για να δείξουμε τη δύναμη της ποίησης και της γνώσης.










Διαλέξαμε να ζωγραφίσουμε ένα ανοιχτό βιβλίο και άλλα διασκορπισμένα αντικείμενα σχολείου επειδή ο τοίχος στον οποίο θα ζωγραφίσουμε αυτό το graffiti είναι ένας τοίχος σχολείου. Tο σύνθημα που διαλέξαμε, “Be the voice not the echo” σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε ακριβώς πίσω από αυτό που λέμε μπροστά στο κοινό. Επιπλέον, να μην επαναλαμβάνουμε απρόσεκτα αυτό που έχουμε ακούσει και να ακολουθήσουμε “τυφλά” τους άλλους. Πρέπει να είμαστε οι “ηγέτες” που πρέπει να ακουστούν. Να μιλάμε πίσω από τη δική μας άποψη, γνώση και εμπειρία - να μην ακολουθάμε τους άλλους. Να εκφράζουμε κάτι πρωτότυπο - κάτι που είναι ενδιαφέρον για εμάς κι όχι να “επαναλαμβάνουμε” ό,τι θεωρείται δημοφιλές. Το να μην υπάρχει τίποτα δεν είναι πραγματικά πρωτότυπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μια αρχή σε μια ιστορία ή θέση. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τη σύνδεση μεταξύ κάποιων πραγμάτων που δεν έχουν γίνει ποτέ. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επισημάνουμε ό,τι δεν έχουν επισημάνει - έχουν παραβλέψει οι άλλοι. Επειδή υπάρχει μια “φόρμουλα” για την επιτυχία στο “blogging”, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το επαναλαμβάνουμε - μιμηθούμε για να πετύχουμε τη δική μας ευτυχία και επιτυχία. Γίνετε η δική σας φωνή κι αφήστε τους άλλους να σας ακούσουν - να σας επαναλάβουν. 













ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΚΡΑΦΙΤΙ by giota

ΓΚΡΑΦΙΤΙ-ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ by giota

ΓΚΡΑΦΙΤΙ -ΠΛΑΤΩΝ by giota

ΓΚΡΑΦΙΤΙ- ΝΙΚΟΣ ΣΙΜΙΤΖΙΔΗΣ by giota

ΓΚΡΑΦΙΤΙ-ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΝΕΛΛΟΣ by giota

ΓΚΡΑΦΙΤΙ- ΦΙΚΟΣ by giota

4 σχόλια:

ΕΥΗ ΚΑΡΟΥΝΙΑ είπε...

Μπράβο!!!!!!👏🌷
Συγχαρητήρια!Αστέρια είσαστε!🌟

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Σε ευχαριστούμε Εύη!!!

Τεχνικές Δράματος στην Εκπαίδευση, Erasmus+, Seville 2020 είπε...

Αγαπητές/οί συνάδελφοι
Χαίρομαι! Για τη συνεργασία μεταξύ σας, για την τόλμη -ανάσα!-να "πειράξετε" την ύλη, για το θέμα, για το υλικό, για τις σαφείς πληροφορίες υλοποίησης.
Ευχαριστώ και ζητώ την άδειά σας να το χρησιμοποιήσω.
Καλή χρονιά, με υγεία και δυνατό μυαλό.
Φιλικά
Θεοδώρα Μπέτσου, 4ο Γ/σιο Πετρούπολης

[Βλέπω ότι φαίνομαι ως Techniques of Drama κλπ. Είναι το blog που έχουμε φτιάξει εδώ για το Erasmus+ που υλοποιούμε με 3 κινητικότητες, Τεχνικές Δράματος στην εκπαίδευση, Ανεστραμμένη Τάξη και Ενσυνυνειδητότητα. Αν κάτι από αυτά σάς ενδιαφέρει και διευκολύνει τη δουλειά σας, παρακαλώ, χρησιμοποιήστε το.
Στη διάθεσή σας]

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ! Χρησιμοποιήστε ελεύθερα ό,τι θέλετε,Κατά καιρούς ανεβάζω διάφορα σχέδια διδασκαλίας αφού πρώτα τα έχω υλοποιήσει η ίδια. Θα δω 'αμεσα το δικό σας ιστολόγιο!!!