Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Διαδικτυακή συνάντηση με το συγγραφέα Βαγγέλη Γιαννίση

 

Η Λέσχη Ανάγνωσης του 2ου Λυκείου Κω συναντήθηκε διαδικτυακά με το συγγραφέα Βαγγέλη Γιαννίση και συζήτησε μαζί τους για το βιβλίο του "Η γυναίκα του Ίσνταλ".

Τα παιδιά είχαν διαβάσει το βιβλίο και είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση στη Λέσχη. Τα περισσότερα δεν είχαν διαβάσει άλλο αστυνομικό μυθιστόρημα και αυτή ήταν η πρώτη τους εμπειρία με το είδος αυτό. Κοινή άποψη ήταν ότι το βιβλίο ήταν ωραίο, αλλά είχε αρκετές λεπτομέρειες -ιστορικές και μη- καθώς και πολλά ονόματα και αρκετοί μπερδεύτηκαν (εδώ κάναμε μια μικρή παρέμβαση οι καθηγήτριες και τους εξηγήσαμε ότι στο αστυνομικό μυθιστόρημα δε γίνεται να μην υπάρχουν λεπτομέρειες ή εκτενείς αναφορές στα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν , προκειμένου να διαμορφωθεί η προσωπικότητά τους και να θυμίζουν αληθινούς ήρωες και όχι καρικατούρες). Το θέμα ήταν πολύ ενδιαφέρον καθώς κρατούσε την αγωνία του αναγνώστη μέχρι το τέλος – και η λύση που δόθηκε ήταν ευρηματική.

Κάποιοι θα ήθελαν να εστιάσει ο συγγραφέας περισσότερο σε δευτεραγωνιστές της υπόθεσης, καθώς ο χαρακτήρας τους ή οι σχέσεις που είχαν δημιουργήσει μεταξύ τους ήταν πολύ ενδιαφέρουσες (βλ. Μπόλερ και Στράντ). Άλλοι εστίασαν στο ότι ο συγγραφέας προχώρησε στην βαθύτερη ανάλυση των χαρακτήρων , όπως του αστυνομικού επιθεωρητή Στόλεσεν , διότι έτσι μπόρεσαν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά του. Στο σύνολο τους θεώρησαν ευρηματική την ιστορία, αλλά κάπως κουραστική σε ορισμένα σημεία την πλοκή.

Η συζήτηση στη συνέχεια περιστράφηκε σε συγκεκριμένα θέματα που θέτει ο συγγραφέας- το θέμα της απώλειας και η ανάληψη γονεικού ρόλου από τον έφηβο, η θέση της γυναίκας στη Νορβηγία του 1970, οι δυσκολίες στις σχέσεις γονιών παιδιών καθώς και τα αποτελέσματα της σκληρής στάσης ενός γονιού στο παιδί του (Φλο Άνερς) αλλά και το πώς οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας μας διαμορφώνουν. Ο συνολικός βαθμός που έβαλαν στο βιβλίο είναι 7/10.


Στη σύνδεση μας με το συγγραφέα τέθηκαν πολλές ερωτήσεις- τόσο για το βιβλίο όσο και για άλλα θέματα. Ο κ. Γιαννίσης απάντησε σε όλεεες μας τις ερωτήσεις- χαζές και μη!. Μας είπε πως βρέθηκε στη Σουηδία και οδηγήθηκε στη συγγραφή προκειμένου να γεμίσει τον χρόνο του, να μη βαλτώσει και ότι ασχολήθηκε την υπόθεση της γυναίκας από το ίσνταλ μιας και αποτελεί μια διάσημη άλυτη υπόθεση της Νορβηγίας. Έκανε μεγάλη έρευνα προκειμένου να συγγράψει το βιβλίο- επισκέφτηκε την περιοχή, αναζήτησε ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, είδε φιλμ της εποχής που αποτυπώνεται η αντίστοιχη ατμόσφαιρα. Όσο για το ιστορικό πλαίσιο, η ναζιστική κατοχή άφησε βαθιά σημάδια στη Νορβηγική κοινωνία και αυτό φαίνεται και στο βιβλίο.

Ο αγαπημένος του χαρακτήρας από το βιβλίο είναι ο αστυνομικός επιθεωρητής Στόλεσεν , διότι βιώνει το πένθος και ο ίδιος θεωρεί ότι το πένθος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και δεν έχουμε μάθει να το αναγνωρίζουμε και να είμαστε συμφιλιωμένοι με αυτό. Γενικότερα μιλώντας σε κάθε βιβλίο και καθώς εξελίσσεται η υπόθεση ο συγγραφέας έχει αδυναμία σε κάποιον ήρωα ή λιγότερη σε κάποιον άλλο. Στο σημείο αυτό μας τόνισε πως η βιοθεωρία που εκφράζει ο κάθε ήρωας δεν αποτελεί καθρέφτη της δικής του ιδεολογίας, αφού οι ήρωες έχουν το δικό τους χαρακτήρα , τη δική τους προσωπικότητα.


Επίσης μας είπε πως γενικά δε μπορεί να ξαναδιαβάσει το βιβλίο του και να το αλλάξει, αν και ο ίδιος είχε κάνει την επιμέλεια του. Όπως είχε πει και μια φίλη του συγγραφέας: Το να επιμελείσαι ένα δικό σου βιβλίο είναι σαν να ξεθάβεις έναν νεκρό εραστή και να τον φιλάς. Ωστόσο, αν άλλαζε κάτι στο βιβλίο αυτό θα ήταν το κομμάτι του λεξιλογίου- επαναλήψεις κάποιων λέξεων/εκφράσεων.

Παράλληλα, μας μίλησε για το χρόνο συγγραφής ενός βιβλίου καθώς και τα στάδια της διαδικασίας(συγκέντρωση υλικού, φάκελος χαρακτήρων, περίληψη υπόθεσης..). Ο κ.Γιαννίσης μας είπε πως το επάγγελμα του μεταφραστή και του συγγραφέα τον γεμίζει και δεν έχει μετανιώσει που δεν ακολούθησε την καριέρα του εκπαιδευτικού- έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου.  

Η συμβουλή που έδωσε σε έναν νέο συγγραφέα είναι να διαβάζει και να γράφει. Μόνο αυτά τα δύο θα τον βοηθήσουν. Η συγγραφή απαιτεί συνέπεια, αφοσίωση και συνεχόμενη ενασχόληση. Τέλος του ζητήσαμε να μας προτείνει ένα βιβλίο που άρεσε στον ίδιο και μας μίλησε για το «Μην πεις λέξη» του Radden Keefe Patrick.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Γιαννίση για το χρόνο που μας διέθεσε και ευχόμαστε η επόμενη συνάντηση να είναι δια ζώσης!

(σ.σ. Ευχαριστούμε τη Μαίρη για το υπέροχο γλυκό!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: