Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Gran Torino


Την Κυριακή 22 Μαρτίου στην Κινηματογραφική λέσχη παρακολουθήσαμε την ταινία Gran Torino. Την ταινία την εντάξαμε στο πλαίσιο των δράσεων ενάντια στο ρατσισμό, αφού το Σάββατο 21 Μαρτίου είναι μια μέρα κατά του ρατσισμού.



ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Γουόλτ Κοβάλσκι, είναι ένας σκληρός και άκαμπτος βετεράνος του πολέμου της Κορέας, ο οποίος σε έναν κόσμο που αλλάζει ριζικά και γρήγορα, αναγκάζεται από τους μετανάστες γείτονές του να αντιμετωπίσει τις προσωπικές και μακροχρόνιες προκαταλήψεις του. Συνταξιούχος πια, περνάει τις μέρες του επισκευάζοντας το σπίτι του, πίνοντας μπύρα και πηγαίνοντας μια φορά τον μήνα στο κουρείο. Μια καθημερινότητα που την ακολουθεί πιστά. 

Η τελευταία επιθυμία της συζύγου του ήταν να τον δει να πηγαίνει για εξομολόγηση αλλά ο Γουόλτ νιώθει ότι δεν βαραίνει τίποτα την ψυχή του. Και η μόνη ψυχή που μπορεί να εμπιστευτεί αρκετά για να εξομολογηθεί όσα τον βασανίζουν, είναι η σκυλίτσα του, ηΝταίζη. Για τον Γουόλτ, αυτή είναι μια παράλογη εποχή. Οι παλιοί γείτονές του έχουν μετακομίσει ή πεθάνει και έχουν αντικατασταθεί από μετανάστες Χμονγκ, από τη νοτιοανατολική Ασία, τους οποίους απεχθάνεται. 

Γεμάτος μίσος και απαξίωση για ό,τι βλέπει γύρω του – τις στέγες που στάζουν, τους απεριποίητους κήπους και τα ξένα πρόσωπα που τον περιβάλλουν, τις συμμορίες Χμονγκ, Λατινοαμερικανών και Αφροαμερικανών εφήβων, που συμπεριφέρονται λες και η γειτονιά τούς ανήκει, τα παιδιά του που δεν μπορεί πλέον να αναγνωρίσει, λόγω της ανωριμότητας και της απραξίας τους – ο Γουόλτ ζει μηχανικά, χωρίς συναίσθημα και ουσία, περιμένοντας απλά το δικό του τέλος.

Μέχρι τη νύχτα που κάποιος προσπαθεί να κλέψει το αγαπημένο του Gran Torino του `72, το αυτοκίνητο του που το κρατάει λαμπερό και στιλάτο, όπως την πρώτη μέρα που το είδε να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής, πριν από δεκαετίες. Αυτή η νύχτα θα φέρει στη ζωή του Γουόλτ τον ντροπαλό έφηβο γείτονά του, Τάο, όταν μια συμμορία Χμονγκ τον αναγκάζει να το κλέψει. ΟΓουόλτ εμποδίζει την κλοπή, αναχαιτίζει τα σχέδια της συμμορίας και γίνεται άθελά του ο ήρωας της γειτονιάς. Κι ενώ στην αρχή ο Γουόλτ δεν θέλει καμία σχέση με αυτούς τους ανθρώπους, τελικά ενδίδει, αναμορφώνει όλη τη γειτονιά, και αναπτύσσει μια παράξενη και απίθανη φιλία με τον Τάο, που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή και των δύο.


Η ταινία που παρακολουθήσαμε χτες με την κινηματογραφική λέσχη είχε τον τίτλο ''GRAN  TORINO'' . Η ταινία είχε να μας διδάξει κάποια πράγματα για τον ρατσισμό που μας απασχολεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό . Η υπόθεση της ταινίας ήταν ότι ένας ηλικιωμένος άντρας που έχει πολεμήσει στον πόλεμο της Αμερικής εναντίον της Κορέας μισεί τους «σχιστομάτηδες», όπως αποκαλεί τους Κινέζους και τους Κορεάτες .
Όμως δίπλα από το σπίτι του μένει μια οικογένεια
«σχιστομάτηδων» , πράγμα το οποίο τον κάνει να τους μισεί περισσότερο και να έχει ρατσιστικές αντιλήψεις για εκείνους . Λόγω διάφορων γεγονότων που συμβαίνουν σιγά -  σιγά όμως δημιουργείται μια φιλία ανάμεσα στον ηλικιωμένο άντρα και τα παιδιά των γειτόνων .
 Ο σκοπός της ταινίας ήταν να μας βάλει να σκεφτούμε πολύ βαθιά μέσα μας και να ξεπεράσουμε τους φόβους για ότι διαφορετικό υπάρχει στον κόσμο και αυτό το έδειχνε με έναν απίστευτα κατανοητό τρόπο και με χιούμορ βέβαια . Μας πέρασε όλα τα συναισθήματα όπως χαρά , λύπη , γέλιο κλπ. Έχω να πω πως ήταν μια εξαιρετική ταινία και που σίγουρα όποιος την δει θα μπει σε σκέψεις για πολλά πράγματα και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ρατσιστικές αντιλήψεις.


Ενι Χίντα, Γ6 


Δεν υπάρχουν σχόλια: