Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Trash (2014), Σκουπίδια


Τρία παιδιά που ζουν σε μία χωματερή βρίσκουν την δύναμη να υψώσουν τις φωνές τους. Βρίσκουν ένα πορτοφόλι, το οποίο γρήγορα διαπιστώνουν πως αναζητά αστυνομία. Αποφασισμένα ,λοιπόν, να ανακαλύψουν τι κρύβει το πορτοφόλι και για ποιόν λόγο το αναζητούν ,μπαίνουν στο στόχαστρο ενός αδίστακτου αστυνομικού που δουλεύει για λογαριασμό ενός διεφθαρμένου πολιτικού. Έτσι συνεχίζουν το έργο ενός άλλου ανθρώπου, ο οποίος είχε σκοπό να καταστρέψει τους υπεύθυνους και να μοιράσει τα χρήματα στους άπορους που τα είχαν ανάγκη.  Η ζωή τους κινδυνεύει μέρα νύχτα, όπου κι αν προσπαθήσουν να διαφύγουν τους βρίσκουν. Την γλυτώνουν πάντα στο παρά πέντε. Εκεί  που λες πως όλα τελείωσαν, στην πραγματικότητα εκεί αρχίζουν όλα. Σύμμαχοι τους ένας Πάπας και μία δασκάλα, η οποία είχε την ιδέα να τραβήξει βίντεο στο οποίο τα παιδιά θα έλεγαν για την ζωή τους. Τα παιδιά παρότι είναι αμόρφωτα, πάμφτωχα και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, φέρονται πολύ έξυπνα και ώριμα. Όταν τους ρωτάνε γιατί τα κάνετε όλα αυτά, αφού μπορείτε να παραδώσετε απλώς το πορτοφόλι και να ησυχάσετε, αυτά απαντούν ότι έτσι πρέπει, ότι αυτό είναι το σωστό. Παρόλο που η αστυνομία καταστρέφει τα πάντα, τα μόνα σπίτια που είχαν αυτοί δεν τα παρατάνε και παλεύουν για την δικαιοσύνη.  Στο τέλος βρίσκουν τα χρήματα και ανακαλύπτουν όλα τα μυστικά που κρύβονταν πίσω από το πορτοφόλι και τους υπευθύνους και απλώς πετάνε τα λεφτά στον σκουπιδότοπο σαν να μην έχουν αξία και πάνε να εκπληρώσουν το όνειρο τους, να ζήσουν στην θάλασσα, την οποία ταυτίζουν με την ελευθερία, την ισότητα και την δικαιοσύνη. Η δασκάλα ανεβάζει το βίντεο στο διαδίκτυο και γίνεται το πρώτο θέμα σε ειδήσεις και εφημερίδες σε όλον τον κόσμο. Έτσι οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, που είχαν κατακλέψει τους πάντες μπαίνουν στην φυλακή και ξεκινούν μία επανάσταση. Αυτή η ταινία είναι πολύ αισιόδοξη και μας δίνει την δύναμη να υψώσουμε τις φωνές μας και να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει. Πρέπει να παλέψουμε για να ακουστούμε.
Ανδρονίκη Χατζηβασιλείου, Γ6




Η ταινία με κρατούσε συνέχεια σε αγωνία, άσχετα το αν είχα διαβάσει το βιβλίο και ήξερα τι θα γινόταν! Όλες οι ταινίες οι οποίες βασίζονται σε βιβλία συνήθως δεν μας εντυπωσιάζουν και δεν μένουμε ευχαριστημένοι! Η συγκεκριμένη όμως μπορεί να είχε αρκετές αλλαγές και να παραλείπει σημαντικές πληροφορίες αλλά ήταν από τις πιο ωραίες ταινίες και μπορώ να πω πως δεν απογοητεύτηκα! Επίσης η ταινία περνά πάρα πολλά νοήματα! Τέλος πιστεύω πως πρέπει να προβάλλονται ταινίες όπως αυτή που είδαμε, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ζουν έτσι και αντιμετωπίζονται με αυτόν τον "σκληρό" τρόπο, ο οποίος είναι ένα είδος ρατσισμού!
Κατερίνα Φαϊλλη, Β6

Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί σε κρατάει σε αγωνία σε πολλά μέρη της ιστορίας, περιέχει σημαντικούς και επίκαιρους συμβολισμούς και κυρίως αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα γεγονός που κάνει τον αναγνώστη να προβληματιστεί για διάφορα θέματα όπως η φτώχεια και η εξαθλίωση , η προπαγάνδα και ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Η ταινία σε σύγκριση με το βιβλίο παρουσιάζει ορισμένες αποκλίσεις και όπως κάθε μεταποίηση ενός βιβλίου σε ταινία έχει παρακάμψει ορισμένες λεπτομέρειες οι οποίες όμως δίνουν με ένα ευνόητο και ομορφο τρόπο τα συναισθήματα και τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας. Παρόλα αυτά η ταινία μεταφέρει το γενικό περιβάλλον του βιβλίου πολύ αποτελεσματικά με έναν σύντομο τρόπο και καταφέρνει να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται με άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.
Τέλος  τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν στο κοινό ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης είναι εύκολο να τα συμπεράνει ο καθένας. Αυτά είναι: δεν πρέπει να σταματάμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας, ότι αδικία κι αν περάσουμε να ξέρουμε πως στο τέλος θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι ο καθένας μπορεί να ανακτήσει την ελευθερία του.
Σταμάτης Χατζηπέτρος, Β6



Δεν υπάρχουν σχόλια: