Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Handsome devil, "Αν περάσεις μια ζωή σαν να ήσουν κάποιος άλλος, τότε ποιος θα είσαι εσύ;"

 

Ήταν αισιόδοξη ταινία, εφηβική κυρίως. Ο Νεντ είναι μαθητής σε οικοτροφείο αρρένων, του αρέσει να διαβάζει, αγαπά την μουσική και σε καμία περίπτωση δεν του αρέσει το ράγκμπι, αντίθετα με τα υπόλοιπα αγόρια του σχολείου. Δεν τον χωράει το καταπιεστικό περιβάλλον του σχολείου του και ο ίδιος πιστεύει δεν έχει τίποτα να μοιραστεί με τους συμμαθητές του. Σφυρίγματα, "αδερφή", "πουστρακο" και όλα τα σχετικά ακούγονται διάπλατα στους διαδρόμους του οικοτροφείου. Εδώ εμφανίζεται ο Κονορ, ένας νέος μαθητής στο οικοτροφείο με ταλέντο στο ράγκμπι, ο οποίος καλείται να συγκατοικήσει μαζί με τον Νεντ. Μέσα από αυτή την γνωριμία οι δυο χαρακτήρες διαμορφώνουν μια όμορφη φιλιά πάρα τις -φαινομενικές- διαφορές τους. Μια ταινία για την φιλιά, την εφηβεία, την διαφορετικότητα, την τοξική αρρενωπότητα.
Οφείλω να ομολογήσω πως σε αρκετά σημεία ξέφευγε κατά πολύ από την πραγματικότητα των προβλημάτων με τα οποία ασχολούνταν. Κάποια πράγματα γινόντουσαν πολύ "εύκολα". Παρόλα αυτά, δεν σταματά να είναι σημαντικό να παρουσιάζεται η ευχάριστη και η αισιόδοξη πλευρά των συγκεκριμένων ιστοριών, και η ταινία αυτή -κατά την ταπεινή μου άποψη- το κατάφερε.

 

 Στην τελευταία προβολή είδαμε μία υπέροχη ταινία που λέγεται "Handsome Devil". Ήταν μία εξαιρετική επιλογή της παιδαγωγικής ομάδας της λέσχης μας, αφού καυτηριάζει διαχρονικά κοινωνικά προβλήματα που ως βασικό πυλώνα έχουν τα στερεότυπα. Δυστυχώς, βλέπουμε πόσο έντονα είναι τα στερεότυπα περί διαφορετικότητας σε θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας. Στην ταινία είδαμε σκηνές έντονης ψυχολογικής βίας πράγμα που μας δημιούργησε έντονα συναισθήματα –έκπληξη σε κάποια άτομα καθώς έφτασαν για πρώτη φόρα σε κάποια σημαντικά συμπεράσματα, ενώ σε άλλα ξύπνησαν άσχημες αναμνήσεις.

 

 

Aυτή η κάπως προβλέψιμη αλλά γοητευτική ταινία ενηλικίωσης, Handsome Devil, μεταφέρει σοβαρά μηνύματα με έναν προσιτό, εκπληκτικό και αστείο τρόπο. Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα σχολείο μόνο αγοριών και ο πρωταγωνιστής υποφέρει από την συμπεριφορά των συμμαθητών του. Γίνεται θύμα τους μόνο και μόνο επειδή είναι “διαφορετικός”. Που διαφορετικός σήμαινε να ακούει άλλη μουσική, να έχει άλλα ενδιαφέροντα και να μην ασχολείται με το ράγκμπι. Μας δείχνει με έναν αρκετά ρεαλιστικό τρόπο πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποιον διαφορετικό. Επιπλέον μου άρεσε η μουσική της ταινίας και τα λόγια του καθηγητή αγγλικών “If you spend your whole life being somebody else who’s going to be you?”. Γενικά αγάπησα τον καθηγητή αυτόν. Σε γενικές γραμμές η ταινία μου άρεσε και πιστεύω πως είχε το ρεαλιστικό αλλά και μη πραγματικό χαρούμενο της κομμάτι.


(Υ.Γ: Η ταινία είχε εξαιρετική μουσική. Αναζητήστε την !)


https://www.youtube.com/watch?v=-7HrGCVWbYM&list=PLz2C553cSfRTftKMfLjwCU_RpzI6bjo8_&t=38s

Δεν υπάρχουν σχόλια: