Την περασμένη Κυριακή συναντηθήκαμε με τη Λέσχη Ανάγνωσης της Α Λυκείου για να κόψουμε τη βασιλόπιτα μας αλλά και να συζητήσουμε ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο - το 1984 του Τζόρτζ Όργουελ σε μορφή graphic novel. Στη συνάντηση δυστυχώς δεν μπόρεσαν να έρθουν όλα τα μέλη μας.
Τα παιδιά παρόλο που γοητεύτηκαν από το δυστοπικό θέμα του , δυσκολεύτηκαν αρκετά στην ανάγνωση και την κατανόησή του. Η Ίριδα, η Μαριλένα, η Ουλφέτ, η Σεμά και η Σεντά ολοκλήρωσαν την ανάγνωση ενώ η Δήμητρα , η Αντριάνα και η Πηνελόπη δεν πρόλαβαν να το μελετήσουν μέχρι τέλους. Η Μαριλένα εστίασε στην προσωπική επανάσταση του ήρωα , ο οποίος ερωτεύεται ειλικρινά τη Τζούλια, ενώ η ίριδα αναφέρθηκε στο γεγονός πως τα ίδια τα παιδιά των πολιτών τους καταδίδουν στο κράτος όταν θεωρούν πώς δεν τηρούν/σέβονται το πλαίσιο της κοινωνίας. Η Σεντά, αν και στην αρχή το βρήκε βαρετό, μετά την κέρδισε η ιστορία της δυστοπίας και το βαθύτερο νόημα του βιβλίου. Η Ουλφέτ, παρόλο που δυσκολεύτηκε αρκετά με το λεξιλόγιο , κατάφερε να διαβάσει όλο το βιβλίο και της άρεσε η προσωπική επανάσταση του ήρωα μέσω του έρωτα προς τη Τζούλια.Η Σεμά αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες σκηνές του βιβλίου που την εντυπωσίασαν , όπως το ότι οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν να δουν την κρεμάλα καθώς και τις εικόνες βομβαρδισμένου τοπίου στην αρχή.
Η συζήτησή μας περιστράφηκε γύρω από τα βασικά θέματα του βιβλίου – κάποια τα είχαν εντοπίσει τα παιδιά: κυριαρχία ενός απολυταρχικού καθεστώτος, διαρκής παρακολούθηση των πολιτών, αδυναμία προστασίας της ιδιωτικής ζωής, έλεγχος των ΜΜΕ, παντελής απουσία συναισθημάτων από τη συγκεκριμένη κοινωνία, χαφιεδισμός, έλεγχος της σκέψης των ανθρώπων. Η εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλίου μας μεταφέρει στο ζοφερό αυτό κόσμο: κυριαρχία του γκρι και των αποχρώσεων του με μοναδική αχνή επέμβαση το ελάχιστο πορτοκαλί. Πώς μπορεί να αντισταθεί ένας άνθρωπος σε ένα τέτοιο καθεστώς ; Πώς μπορεί να παραμείνει άνθρωπος; Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Πώς είναι η ζωή χωρίς συναίσθημα και χωρίς ελευθερία σκέψης; Στη σημερινή εποχή είμαστε ελεύθεροι ή εμείς οι ίδιοι παραχωρούμε την ιδιωτικότητά μας στα σόσιαλ μίντια με κάθε κόστος; Ποιες είναι οι τεχνικές ελέγχου της σκέψης και των πράξεων μας και τελικά είμαστε σε θέση να μην επιτρέψουμε σε αυτές να μας περιορίζουν; Είμαστε πολίτες που δείχνουμε ενδιαφέρον για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας ή με κάποιο τρόπο οι κυβερνήσεις στρέφουν αλλού το ενδιαφέρον μας; Τα παιδιά είχαν σημειώσει τα σημεία που τράβηξαν την προσοχή τους και τα παρουσίασαν στην ομήγυρη.
Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση κόψαμε και τη βασιλόπιτά μας και το φλουρί έτυχε στην Πηνελόπη. Φυσικά αντιστοιχούσε σε βιβλίο της επιλογής της και μας το πρόσφερε το βιβλιοπωλείο Έκφραση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου