Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τι έκανε λέει; Πάσχα 2011;

Τι έκανε λέει; Πάσχα 2011; Τι λέτε οεο! Φέτος δεν θα αναστηθεί ο Πανάγαθος! Είναι υπέρογκο το κόστος της μεταφοράς του φωτός, οπότε για φέτος είπαμε να το αναβάλουμε...Ανέβηκαν και οι τιμές του πετρελαίου...!!! Αυτά είναι τα άσχημα νέα... Τα δε ευχάριστα βέβαια είναι ότι μίλησε ο υπουργός οικονομικών με τον ίδιο το Θεό και κατέληξαν σε έναν διακανονισμό σύμφωνα με τον οποίο μας συγχωρεί ο Πανάγαθος!!! Ε, βέβαια! Τι να κάνει κι αυτός. Δείχνει υπομονή και κατανόηση, ότι πάνω κάτω κάνουμε και όλοι εμείς οι Έλληνες πολίτες που ανεχόμαστε όσα συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα μας και ουσιαστικά καταστρέφουν το μέλλον όλων μας.


Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός! Πραγματικά είναι δύσκολο να κατανοηθεί πλήρως η ψυχολογία του Έλληνα. Από την μια πλευρά όλοι, από stars και δημοσιογράφους μέχρι απλούς υπαλλήλους και εργάτες, επισημαίνουν όλες τις μειώσεις που έχει υποστεί και θα υποστεί το ήδη πενιχρό εισόδημά τους, αλλά από την άλλη δεν κάνουν κάτι για αυτό. Όλοι έχουν αποκτήσει master στα λόγια αλλά από πράξεις όλοι συμπεριφέρονται σαν να είναι κάτι το φυσιολογικό, κάτι το αναμενόμενο. Γιατί άραγε; Γιατί κάθονται στα σπίτια τους μπροστά από τις τηλεοράσεις που συνεχώς μας ανακοινώνουν τα "νέα μέτρα" όπως το λανσάρουν, αντί να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους και να αποδείξουν ότι ως λαός έχουμε και εμείς μια άποψη και φυσικά κάποια όρια!!




Η κατάσταση κάθε μέρα πλησιάζει όλο και περισσότερο το απροχώρητο, αν κατ' εμένα έχει ήδη φτάσει εκεί. Καθημερινά νέοι άνθρωποι γεμάτοι όρεξη για δουλειά, έχοντας αναρίθμητα προσόντα, βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια και αναζητούν το αυτονόητο που είναι η εργασία. Το μόνο πράγμα που εισπράττουν είναι απογοήτευση, αφού ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχει χώρος για αυτούς, και ενίοτε νιώθουν και λίγη ντροπή για τη χώρα τους. Ωραία πράγματα! Αυτός είναι όμως ο στόχος; Να νιώθεις ντροπή για τη χώρα που σε μεγάλωσε; Για τη χώρα που σου χάρισε τις καλύτερες στιγμές της ζωής σου; Που σε έκανε άνθρωπο; Αυτή είναι η λύση; Να εγκαταλείψουμε όλοι μας τη χώρα και να αφήσουμε 300 αμανάτους να αλωνίζουν ελεύθεροι; Δε νομίζω. Είναι υποχρέωσή μας να μείνουμε και να κάνουμε ότι περνάει απ' το χέρι μας προκειμένου να υπερασπιστούμε τις ζωές μας, το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων! Ως πότε η Ελλάδα θα είναι έρμαιο στα χέρια της Ε.Ε. και ορισμένων ορισμένων (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε) που το μόνο που θέλουν είναι να βγάλουν λεφτά εκμεταλλευόμενοι ανθρώπους, λαούς, μέχρι και κράτη ολόκληρα! Και που θα τα βγάλουν δηλαδή, τι θα τα κάνουν; Δεν μπορούν να αγοράσουν τα πάντα και το ξέρουν κατά βάθος, απλά έχουν μάθει να ζουν μεταφράζοντας τα πάντα σε αριθμούς. Δεν ξέρω αν φταίει η κακή σχέση μου με τα μαθηματικά, αλλά για εμένα αυτό είναι κατακριτέο και σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του ανθρώπου… Η οικονομία φτιάχτηκε για να χρησιμοποιείται και κατέληξε να χρησιμοποιεί. Αυτό μόνο "το ανώτερο θηλαστικό" μπορεί να το κάνει, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι "ανώτερο". Μάλλον κατώτερο θα έλεγα όταν συμπεριφέρεται έτσι...!!

Μέσα λοιπόν στα πλαίσια της υπομονής και της κατανόησης που καλούμαστε να επιδείξουμε....πρέπει να κάνουμε και Πάσχα! Πως όμως;; Με τα «κέφια» που έχουμε ή με τα λεφτά που δεν έχουμε;;; Για αυτό λοιπόν, έχουμε συμβουλές και για το Πάσχα! (όπως άλλωστε είχαμε και για τα Χριστούγεννα!!) 





1) Καταρχήν τα 'παμε τα συμφωνήσαμε! Φως δεν θα δούμε φέτος. Όποιος θέλει Ανάσταση στο σπίτι του! Δεν θα πλουτίσουν οι Άραβες για να κάνετε εσείς Ανάσταση! Τα μεταφορικά είναι πολλά και το πετρέλαιο ασύμφορο! Πάρτε έναν αναπτήρα 30 cent απ’ το περίπτερο, πείτε μια προσευχή στα γρήγορα και ανάψτε ότι κεράκια έχετε στο σαλόνι! Άντε! Μου θέλετε και Ανάσταση υπερπαραγωγή!!!

2) Κατσικάκι;;; Ξεχάστε το! Ένα κοτόπουλο στο φούρνο και να λέτε και ευχαριστώ! Και αν θέλετε να το αναλύσουμε το θέμα, και που ψήνετε ολόκληρο το κατσικάκι στη σούβλα τι καταλαβαίνετε;; Χρειάζεται ψήσιμο από το πρωί που θα ξυπνήσετε μέχρι το μεσημέρι και αν! Πολλές φορές δε, καλό απόγευμα! Τρώμε το κατσικάκι για βραδινό…. Δεύτερον, δεν το τρώμε ποτέ όλο!!!!!!!!! Σπατάλη! Δεν το συζητώ!!!! Ενώ το κοτοπουλάκι, θα ψηθεί ωραία ωραία στο φούρνο (ούτε κάρβουνα θέλει (extra έξοδα) ούτε ιδιαίτερη μεταχείριση! Ψήνεται μόνο του στο αερόθερμο στους 175!!!). Επιπλέον, θα εξαφανιστεί ολόκληρο και δεν θα χρειαστεί και 10 ώρες συμμάζεμα η κουζίνα και η αυλή σας!!

3)Δώρα; Ρίχνετε τον προϋπολογισμό ρε παιδιά!! Δεν είναι δυνατόν;;; Μιλάμε για κρίση και σκέφτεστε τη λέξη δώρο; Αλλά ΟΚ. Αφού το θέλετε, έχω μερικές προτάσεις να κάνω! α) Ένα ωραιότατο δώρο θα ήταν οι ευχές! Και φυσικά όχι πασχαλινές κάρτες και όχι μηνύματα στο κινητό! Κοστίζουν. Θα πάτε να ευχηθείτε αυτοπροσώπως και εννοείται χωρίς το αυτοκίνητο! Τιμή πετρελαίου: πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, μην τα ξαναλέμε! β) Ένα επίσης πολύ καλό δώρο θα ήταν η αγάπη σας! Δεν κοστίζει, και δεν φορολογείται (ακόμα! μη χαίρεστε!) και γ) Αντί για λαμπάδα μπορείτε κάλλιστα να κάνετε δώρα στα βαφτιστήρια σας κεράκια ρεσό! Τα βρίσκετε και σε οικονομική συσκευασία στα super market!!!! ;)

4) Τελευταία συμβουλή για το φετινό Πάσχα, είναι να μην μαθευτεί το γεγονός ότι έχετε ψητό κοτόπουλο στο σπίτι (γιατί είπαμε, κατσικάκι γιοκ!), για τον απλούστατο λόγο ότι θα έρθει η γνωστή μας ΤΡΟΙΚΑ για "επίσκεψη" και θα το εξαφανίσει και αυτό! Με το ίδιο κόλπο όπως εξαφάνισε και τους μισθούς σας! Θα σας πει το γνωστό "Είστε σε καλό δρόμο, αλλά έχετε ακόμα πολλά μπροστά σας", στη συνέχεια θα σας πουν ότι έχουν συνεννοηθεί με την υπάρχουσα ηγεσία να δέχονται τα λεφτά και σε είδος και επειδή είμαστε και Έλληνες μέσα στο γενικό κλίμα "Για την Ελλάδα ρε γαμώτο" (τα παράπονά σας γραπτώς στην Πατουλίδου για την έκφραση) θα το κάνουμε και αυτό! Αλλά είπαμε! Έλεος! Όχι και το κοτόπουλο! Μας πήραν όλα τα υπόλοιπα, ένα κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες είναι δικαίωμα βρε αδερφέ!



Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας να περάσετε ευχάριστα στις διακοπές σας, ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπάν και να κάνετε μια προσπάθεια να μην σκεφτείτε τα προβλήματα. Δεν είναι βέβαια εύκολο όταν σε βομβαρδίζουν οι ειδήσεις από παντού, αλλά η λέξη διακοπές αυτό σημαίνει. Διακόπτεις την καθημερινότητά σου, για να κάνεις κάτι διαφορετικό! Καλά να περάσετε λοιπόν, καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση! Και αν υπάρχει Θεός...."Έχει ο Θεός" (βέβαια ο μπαμπάς μου εδώ απαντάει "Ο Θεός έχει, σε εμάς δεν τα δίνει...", αλλά αυτό είναι άλλο θέμα!!). Ίσως μας λυπηθεί ο Πανάγαθος και βάλει το χεράκι του, αν και εδώ που τα λέμε, μεταξύ μας είμαστε. Και ο Θεός ο ίδιος να κατέβει...δεν υπάρχει περίπτωση! Μη λέμε...! Δεν ξεχρεώνουμε με την καμία! Δεν είμαστε τέτοιοι άνθρωποι  Καλές διακοπές λοιπόν σε όλους λοιπόν και καλό κουράγιο για όσα πρόκειται να ‘ρθουν!!


Ανθή Γεωργιάδου,μαθήτρια της Α΄ Λυκείου στο 1ο Λύκειο Κω.

(Το παραπάνω κείμενο μας το έστειλε μια φίλη και αναγνώστρια του ιστολογίου, η Ανθούλα .Ανθή σε ευχαριστούμε για τη συνεργασία!)

10 σχόλια:

Σοφία Κανταράκη είπε...

Πολύ καλό.. να'στε καλά,συνεχίστε την καλή δουλειά και μην αφήνετε τίποτα να σας πάρει απο κάτω..
Καλό Πάσχα, με ψυχική ανάταση και αρκετή ξεκούραση.
Σοφία απο Βόλο.
(Ερρωσο)

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στην Ανθή!!!Δεν λέω υπάρχουν σημεία διαφωνίας αλλά δεν είναι ώρα να τα πούμε.Πάντως έχω μια λύση.Να πάρουμε τη σούβλα και να τη γυρίζουμε χωρίς κατσικάκι και κάρβουνα έτσι για να θυμόμαστε τις παλιές εποχές.

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Σοφία, καλημέρα!Σου ευχόμαστε Καλό Πάσχα και και καλή ξεκούραση!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Λίγο γραφικό το βρίσκω αυτό Νίκο!!!Εξάλλου εδώ στην Κω δεν συνηθίζουν τη σούβλα.Προτιμούν το αρνάκι γεμιστό στο φούρνο-οι ντόπιοι τουλάχιστον!
Σου εύχομαι καλό κουράγιο, καλό διάβασμα και καλή τύχη στις Πανελλαδικές, αν και από ότι έχω καταλάβει δεν αποτελούν αυτοσκοπό για σένα!

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη για την άγνοια των τοπικών εθίμων.Θα κάνω μια διατριβή το καλοκαίρι για να επανορθώσω.
Πώς λέγεται αυτή η ικανότητα που κάποιος μαντεύει κάτι για κάποιον?Πράγματι οι εξετάσεις είναι ένα μέσο για την επίτευξη ενός σκοπύ και όπως κάθε μέσο δεν πρέπει να υπερεκτιμαται.Όχι να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος!!!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Απάντηση στην πρώτη ερώτηση: διαίσθηση!
Αν θυμηθώ τον εαυτό μου να δίνει Πανελλαδικές το 1990 , φαντάζομαι πως το άγχος μου ήταν να περάσω γιατί ήθελα υπερβολικά να σπουδάσω και να μάθω καινούρια πράγματα και να ξεφύγω και από τη μιζέρια της επαρχίας που ζούσα.Όλα αυτά ήταν σπουδαία κίνητρα, με τη σειρά που τα κατέγραψα.
Τη σημερινή εποχή δυστυχώς πολλά παιδιά επιδιώκουν να περάσουν σε κάποια, οποιαδήποτε σχολή για λάθος λόγους..Οπότε συμφωνώ ότι οι εξετασεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο για να πετύχεις πολλούς παράπλευρους στόχους.

Ανώνυμος είπε...

Οι σπουδές πάντα ανοίγουν ορίζοντες όχι απαραίτητα για να ξεφύγεις από την μιζέρια(χωρίς να το αποκλείω κιόλας),σου δίνουν τη δυνατότητα να εμβαθύνεις σε κάτι που αγαπάς και δευτερευόντως να βρεις κάποια δουλειά.Για μένα η μάθηση είναι ο στόχος και μια δουλεία μια ευκταία παρενέργεια.

Βανέσσα Mαρκ. είπε...

Χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ανθή, ακούει κανειειειειειειειειειειειειείς;
Μια χαρά τα λες, τόσο στα σοβαρά σου όσο και στα χιουμοριστικά σου ( ή μήπως ήταν όλα σοβαρά;!), αλλά μάλλον οι δυνητικοί σου αναγνώστες βλέπουν τις ειδήσεις απ' τα παράθυρα.

Μη σε νοιάζει, όμως: Εμείς είμαστε εδώ, (you are not the only one, που θα έλεγε και ο Λένον) και κάνουμε (θέλουμε να πιστεύουμε, τουλάχιστον) ό,τι μπορούμε από το πόστο μας, μπας και ξαναβρεί το γαλάζιο της η θάλασσα.

Πολλά φιλιά σε σένα, στη φοβερή λέσχη ανάγνωσης ( σούμπιτη) και στην καταπληκτικότερη-δε-γίνεται κυρία της.

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

κ.Διονύση μας, καλώς μας γυρίσατε!Το ωραιότερο μήνυμα που πήρα φέτος ήταν το ακόλουθο :
Ο Χριστός αναστήθηκε.Εμείς;.....
Η Ανθή, αν και δεν ήταν ποτέ μαθήτρια του γυμνασίου μας, αποτελεί το νέο αίμα στο ιστολόγιο μας και της έχουμε ήδη αναθέσει καθήκοντα!
Η τιμημένη λέσχη ανάγνωσης σας στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς και εύχεται καλό κουράγιο στο δύσκολο διάστημα , το οποίο ακολουθεί!