Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Το να είσαι ήρωας έχει απαιτήσεις! , "Καιρός για ήρωες"


Με τα βιβλία υπό μάλης συναντηθήκαμε την περασμένη Κυριακή με τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Β Γυμνασίου να συζητήσουμε για το βιβλίο του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Καιρός για ήρωες». Ήταν από τις λίγες φορές που η ομάδα συμφώνησε ότι το βιβλίο ήταν ωραίο και είχε δράση!
        Η Αλίκη λοιπόν μας είπε ότι το βιβλίο ήταν ωραίο γιατί κάποιος έδειχνε φροντίδα σε ανθρώπους που δεν το αποζητούσαν και είχε δράση.Η Λάουρα συμφώνησε με την Αλίκη ότι το βιβλίο ήταν ωραίο απλώς δεν της αρέσουν τα βιβλία δράσης. Ό Μάριος με το Γιόβαν και τον Αργύρη στάθηκαν περισσότερο στο θέμα της δράσης με αγαπημένη σκηνή αυτή της αυτοκτονίας. Η Αντονέτα μας μίλησε για την σχέση του Γιώργου με τη Ρέα και τόνισε ότι της άρεσε ο συναισθηματισμός του βιβλίου. Επίσης μας είπε ότι θα ήθελε ένα διαφορετικό τέλος-ίσως μια απαγωγή ή κάποιο άλλο.Στη Γεωργία άρεσε πολύ η δράση , αλλά δεν την τράβηξε ιδιαίτερα η λεπτομερής αφήγηση. Η Δομνίκη μας είπε ότι της άρεσε η αφορμή που δίνεται στην αρχή για να ξεκινήσει η ιστορία καθώς και η ιστορία της Ρέας, αλλά διαφωνεί στην υπερβολή με την οποία περιγράφεται ο Νικ.


        Η Κάτια αναφέρθηκε στο πως πλέκεται η σχέση του Γιώργου και της Ρέας και στον τρόπο αφήγησης, που είναι λιτός και κοφτός και μαζί της συμφώνησε η Ελευθερία. Ο Δημήτρης εστίασε την προσοχή του στον τρόπο αφήγησης της ιστορίας που τον χαρακτήρισε κινηματογραφικό όπως και ο Ιωάννης που εικονοποίησε όλη την ιστορία. Στο Σταμάτη άρεσε η σκηνή της παρ ολίγον αυτοκτονίας καθώς και ο κοφτός τρόπος αφήγησης των γεγονότων. Η Ηλιάνα αναφέρθηκε στην ανάλυση των συναισθημάτων των ηρώων το ίδιο και η Κατερίνα- η οποία χάρηκε που ο ήρωας παίζει βόλει!

      Η γενική συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα που βάζει το βιβλίο:είναι καιρός για ήρωες σήμερα, τι μπορεί να μας κάνει ήρωες, η βοήθεια προς τους αδύναμους, η οικονομική κρίση, οι αυτοκτονίες των εφήβων. Οι μαθητές μας αναφέρθηκαν και στο εξώφυλλο του βιβλίου αναλύοντας τη σημειολογία του: στα μάτια της κοπέλας καθρεφτίζεται η σκηνή της παρ ολίγον αυτοκτονίας.Τέλος παρακολουθήσαμε μαζί τη συνέντευξη που είχε πάρει η Σέα Ντρέου από τον κ.Κουτσάκη , όταν μας είχε επισκεφτεί προ διετίας. Όσο για την απάντηση στο ερώτημα αν θα ήθελαν να είναι ήρωες οι ίδιοι ακούστηκαν διάφορες απαντήσεις: τα αγόρια είπαν πως , ναι θέλουν να γίνουν ήρωες αλλά η Γεωργία έθεσε ένα θέμα: ωραία θα ήταν, αλλά σκέψου τις απαιτήσεις!



Δεν υπάρχουν σχόλια: