Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Suffragette ή πως όλα κερδίζονται με αγώνες.

Η ταινία Σουφραζέτες πραγματεύεται το ιστορικό γεγονός, όταν οι γυναίκες στο Λονδίνο που παλεύαν για το δικαίωμα της ψήφου. Κεντρική μορφή ήταν η Έμελιν Πάνκχερστ η οποία καταζητούνταν από τις Αρχές όταν  αποφάσισαν να προβούν σε πιο δυναμικές και άμεσες ενέργειες, προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματα τους.

Οι γυναίκες που είναι Σουφραζέτες, είναι αγωνίστριες. Θυσιάζουν την οικογένεια και τη δουλειά τους για το δίκαιο αγώνα τους, φυλακίζονται, ταπεινώνονται, τρώνε ξύλο από την αστυνομία και δε λυγίζουν .Τα δίκαια αιτήματα τους είναι αυτά που καθορίζουν τη ζωή τους.
Αν έρθουμε στο σήμερα, θα διαπιστώσουμε ότι ο αγώνας αυτών των γυναικών εξακολουθεί να είναι επίκαιρος. Τίποτε δεν θεωρείται απόλυτα κατακτημένο.
Γιώτα Κεφαλά



Οι Σουφραζέτες , όπως λέει και το όνομα τους ,ήταν μια ομάδα γυναικών που αγωνίζονταν για να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με αυτά των αντρών. Διότι οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα θεωρούνταν κατώτερες από τους άντρες και για αυτό το λόγο τους συμπεριφέρονταν υποτιμητικά, τις κακοποιούσαν , δεν είχαν το δικαίωμα της ψήφου, τις αντιμετώπιζαν ως άχρηστα αντικείμενα και δούλευαν πάρα πολλές ώρες ,χωρίς όμως να παίρνουν έναν δίκαιο μισθό. Οι Σουφραζέτες λοιπόν αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα και για να γίνουν ισότιμοι πολίτες της κοινωνίας.
Μέσα από αγώνες, φυλακίσεις και θυσίες οι σουφραζέτες κατάφεραν να αποκτήσουν το δικαίωμα της ψήφου και να γίνουν ισότιμες με τους άντρες. Κάτι το οποίο σημάδεψε ολόκληρη την ανθρωπότητα και άλλαξε το χαρακτήρα της κοινωνίας.
Εντύπωση μου έκαναν λοιπόν τα δεινά που εδώ και τόσα χρόνια αντιμετώπιζαν οι γυναίκες. Η ταινία με έκανε να μπω στη θέση τους και να τις καταλάβω καλύτερα. Επιπλέον με εντυπωσίασε η γενναιότητα τους και το αίσθημα ότι αποτελούν ομάδα. Τέλος  με έκανε να καταλάβω καλύτερα το βαθύτερο νόημα της ζωής που είναι ο σεβασμός στο διαφορετικό, διότι όλοι οι άνθρωποι , άντρες και γυναίκες, είναι ίσοι και έχουν ίσα δικαιώματα και γι αυτό όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο το καλύτερο για μας, τους συνανθρώπους μας και την κοινωνία!
Στεργιάννα Πλαστουργού, Γ4




Δεν υπάρχουν σχόλια: