Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η Αγγελική Δαρλάση φιλοξενούμενη της Λέσχης Ανάγνωσης

Χτες, Δευτέρα 4 Απριλίου επισκέφτηκε το σχολείο μας η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση. Η συγγραφέας ήταν προσκεκλημένη της Λέσχης Ανάγνωσης και η επίσκεψη της πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία».




Οι μαθητές που ετοίμασαν την εκδήλωση ξεκίνησαν διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο της «Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο». Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και η συγγραφέας απάντησε στα ερωτήματα των παιδιών που αφορούσαν τα εξής θέματα:

• Για τα λάθη των μεγάλων και τη στάση των νέων : Οι μεγάλοι κάνουν λάθη και κάποια από αυτά πληρώνουμε ακόμη και σήμερα. Οι νέοι οφείλουν και μπορούν να αλλάξουν αυτό τον κόσμο χωρίς να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. Η πεποίθηση αυτή της συγγραφέα αποτελεί και το λόγο που επισκέπτεται τα σχολεία και επιζητά την επαφή με τα νέα παιδιά. Παράλληλα τόνισε πως πρέπει να ζουν την ηλικία τους δίχως να βιάζονται να μεγαλώσουν. Να μην μιμούνται τους πολλούς αλλά να προσπαθούν να διαφυλάττουν την ταυτότητα και τον εαυτό τους.

• Γιατί η ιστορία έχει δύο αφηγητές : Όταν άρχισε να γράφει το βιβλίο σκεφτόταν ότι θα το έκανε ταινία και προσπάθησε να το προσεγγίσει από μια κινηματογραφική σκοπιά. Έτσι ο ένας αφηγητής είναι ο Σέργιος που σε πρώτο πρόσωπο αφηγείται την ιστορία, ενώ η δεύτερη φωνή είναι θεατής των γεγονότων που μοιάζει να τα παρακολουθεί μέσα από κάμερα και να εξασφαλίζει την απαραίτητη αποστασιοποίηση την από ό,τι συμβαίνει.

• Γιατί διάλεξε αγόρι για αφηγητή : Από μικρή της άρεσε η συναναστροφή με τα αγόρια .Της ταίριαζε ο τρόπος σκέψης και κοινωνικής συμπεριφοράς τους που οφείλεται στο γεγονός ότι αργούν να περάσουν στη φάση σύγκρουσης της ωρίμανσης με την παιδικότητά τους. Ως εκ τούτου οι περισσότεροι φίλοι της ήταν αγόρια και έτσι δε δυσκολεύτηκε να υιοθετήσει κατά την αφήγησή της μια αγορίστικη φωνή.



• Για τα ονόματα των ηρώων : Τα ονόματα των ηρώων δεν δόθηκαν τυχαία. Από τη μια επέλεξε να υπάρχουν ονόματα από ξένες χώρες ώστε το βιβλίο να αποκτήσει διαχρονικότητα και διεθνικότητα και από την άλλη είναι εμπνευσμένα από τις μουσικές, τα βιβλία και τις εμπειρίες της. Συγκεκριμένα το όνομα της Ραλλούς είναι παρμένο από το γνωστό τραγούδι του Μ. Χατζιδάκι, ο Τότο παραπέμπει σε άτακτα, ζωηρά αγοράκια και ο Χόρχε ονομάστηκε έτσι για να αποδώσει τιμή στον αγαπημένο της συγγραφέα Χόρχε Λουί Μπόρχες.

• Από πού εμπνεύστηκε: Η έμπνευση για το βιβλίο γεννήθηκε από πολλά τυχαία γεγονότα. Πρώτη αφορμή στάθηκε ένα άρθρο της Καθημερινής που αναφερόταν στους αγγέλους και μιλούσε για το βιβλίο του Π. Πρεβελάκη «Άγγελος στο πηγάδι». Επιπλέον λειτούργησε και το γεγονός πως άγγελοι υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες και συμβολίζουν το καλό. Εξάλλου ο άγγελος είναι το καλό που έχουμε μέσα μας, η καλή πλευρά του εαυτού μας.

• Για την ιστορία της βιβλιοθηκονόμου : Αποτελεί πραγματικό περιστατικό και αφορά στην ιστορία μιας βιβλιοθηκονόμου που δούλευε στην βιβλιοθήκη της Βαγδάτης και προσπάθησε να σώσει πολύτιμα βιβλία την εποχή των βομβαρδισμών από τους Αμερικανούς μεταφέροντας τα με το αυτοκίνητο της.

• Για το στρατιώτη που, όταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει ακροβάτης και τελικά όντας ενήλικας σκοτώνει μια ακροβάτισσα: Μέσα από τα πρόσωπα των βιβλίων της προσπαθεί να εξηγήσει τις άσχημες συμπεριφορές , επιλογές και στάσεις των μεγάλων χωρίς όμως να τις δικαιολογεί. Όσον αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο της το μόνο πρόσωπο για το οποίο δεν μπήκε στη διαδικασία να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά του είναι ο θείος που κακοποιεί συστηματικά την οικογένεια του αδερφού του. Αυτό συμβαίνει γιατί η κακοποίηση είναι ένα θέμα που παρόλο που γνωρίζει ότι έχει τις ερμηνείες του, στέκεται απέναντί του απόλυτα επικριτικά.

• Για τις επιδράσεις από παραμύθια: παίρνει στοιχεία από παραμύθια όπως η ιδέα του τσίρκου προέκυψε από τον «Πινόκιο» που τότε διάβαζε πολύ συχνά με το γιό της

• Για την επιλογή του τίτλου: Πιστεύει ότι είναι ένας τίτλος περιεκτικός και συνάμα αποκαλυπτικός

Ήταν πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση που γοήτευσε και ικανοποίησε τα παιδιά και τα έφερε πιο κοντά στον κόσμο των συγγραφέων και της γραφής.

 
 
Ακολουθεί μια παρουσίαση των σημαντικότερων αποσπασμάτων του βιβλίου. Την παρουσίαση ετοίμασαν οι μαθητές : Ευγενία Γιαννοπούλου, Σοφία Πανέρα και Κων/νος Ουρανός.
 
Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο

7 σχόλια:

Μιρέλλα Κ. είπε...

Αγγελική Δαρλάση = κορυφή!!! να μας ξαναέρθετε!! σας λατρέψαμε πραγματικά!

Ανώνυμος είπε...

Τόσο πολύ σας άρεσε αυτή η συγγραφέας(απευθύνομαι σε όλους)?Δεν την έχω διαβάσει βέβαια και δεν ξέρω,αλλά του χρόνου θα την τιμήσω.

gyristroula2 είπε...

Σας χαιρόμαστε και μας εμπνέετε!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Νίκο, η κ.Δαρλάση εκτός του ότι γράφει πολύ δυνατά είναι και η ίδια μια λαμπερή προσωπικότητα.Άρα μας άρεσε και για τους δύο αυτούς λόγους και τη θεωρούμε φίλη μας!
Αναστασία, σε ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή δύναμη σε σένα και το όμορφο ιστολόγιο σου!

Μιρέλλα Κ. είπε...

Πραγματικά, η κα Δαρλάση δεν περιγράφεται..

Αγγελική Δαρλάση είπε...

Λοιπόν, αν και πέρασε λίγος καιρός συνδέθηκα επιτέλους κι εγώ... ευχαριστώ για τα καλά λόγια και πάνω απ' όλα ευχαριστώ για τις όμορφες κι ουσιαστικές στιγμές που περάσαμε μαζί. Πάνω απ' όλα ευχαριστώ για τα χαμόγελά σας και την ειλικρίνεια... και το κουράγιο που μου δίνετε.Εις το επανιδείν!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Αγγελική καλώς μας ήρθες!Ευχόμαστε καλή έμπνευση και περιμένουμε εναγωνίως τη νέα σου δουλειά!