Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

V for Vendetta - 2η συνάντηση της Κινηματογραφικής Λέσχης

Το κεντρικό θέμα της επανάστασης ήταν πολύ ενδιαφέρον, παρόλα αυτά σε πολλά σημεία η υπόθεση ξέφευγε. Καθ 'ολη τη διάρκεια των 2 ωρών είχα την αίσθηση πως η ταινία προσπαθούσε να χωρέσει πολλά, χωρίς βέβαια να αναλύει κάτι περεταίρω ή πιο σοβαρά. Σε συγκεκριμένες σκηνές, όπως για παράδειγμα αφού αποκαλύπτεται η αλήθεια πίσω από τον βασανισμό της πρωταγωνίστριας ή το αρκετά μεγαλόπρεπες τέλος, είναι που νιώθεις πως η ταινία έχει κάτι σημαντικό να πει. Μεταφέρει ωραία μηνύματα όσον αφορά την αυταπάρνηση, τον φόβο και την ελευθερία, την απολυταρχία και την επανάσταση. Βέβαια θα μπορούσε να ήταν καλύτερα αν δεν χάνονταν στην θολούρα όλων των υπολοίπων. Μοιάζει πιο πολύ σε κόμικ πάρα σε ταινία, πράγμα που βγάζει νόημα από τη στιγμή που εκεί βασίστηκε.

 

 

Η ταινία αυτή, V for Vendetta, ήταν μια ταινία διαφορετική από αυτές που έχω συνηθίσει να βλέπω. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να πω ότι δεν μου άρεσε σαν σύνολο. Ακόμα και αν μερικές από τις σκηνές ήταν τελείως αντίθετες με το ότι έχω συνηθίσει  να βλέπω, σίγουρα δεν μπορώ να τις αφήσω να με κάνουν να μισήσω την ταινία.

Ήταν μια ταινία με πολλά μηνύματα. Τόσο για την πολιτική και το πολίτευμα όσο και για την ηθική του κάθε ανθρώπου. Πως κάποιοι εκμεταλλεύονται καταστάσεις αλλά και το πως κάποιοι άλλοι τις αποτρέπουν. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός πως ένας και μόνο άνθρωπος και οι πράξεις του ήταν αρκετό για να ξεσηκωθεί ένα και μόνο έθνος. Πως κανείς φτάνει από την απόλυτη υποταγή στην απόλυτη ελευθερία. Τέλος μπορώ να πω ότι μια από τις τελευταίες σκηνές, αυτή με τους στρατιωτικούς με εξέπληξε. Είδαμε ότι ακόμα και αυτοί, που υποτίθεται είχαν κάποια εξουσία, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα τελικά χωρίς την κυβέρνηση ΄΄τους΄΄ αλλά και ακόμα ότι όταν οι άνθρωποι αποφάσισαν να ενωθούν κατάφεραν να αλλάξουν πολλά.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: