Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ταξίδι στο παρελθόν - Εντυπώσεις από την Αγία Σοφία


 
Κωνσταντινούπολη

 17  Σεπτεμβρίου του σωτηρίου έτους 6060 από κτίσεως κόσμου.

 

Αγαπητέ φίλε,

Σου γράφω από τη Βασιλεύουσα.

   Μετά από το πολυήμερο ταξίδι μου, επιτέλους έφθασα στη Βασιλεύουσα. Πέρασα τις πρώτες μέρες μου γυρίζοντας στην πόλη και θαυμάζοντας τα κτίρια αλλά και τους ανθρώπους. Σήμερα αποφάσισα να επισκεφτώ την πασίγνωστη Αγία Σοφία.

   Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου τόσο μεγάλο κτίριο! Φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά και σου προκαλεί δέος. Χιλιάδες άνθρωποι το επισκέπτονται καθημερινά, για να το θαυμάσουν. Το δέος που σου προκαλεί η θέα του εξωτερικά παραμένει και στο εσωτερικό του ναού. Στον πρόναο, οι  τοίχοι και το πάτωμα είναι φτιαγμένοι με μάρμαρο. Η οροφή είναι θαυμάσια διακοσμημένη. Μπαίνοντας στον κυρίως ναό μένεις άφωνος απ το ύψος του ναού, δεν υπάρχουν κολώνες και οι οροφή φαίνεται σαν να κρέμεται απ' τον ουρανό. Τέλος, οι τοίχοι λάμπουν σαν από χρυσάφι χάρη στις θαυμάσιες ψηφιδωτές εικόνες. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοιο ναό!

                                                                                          Με εκτίμηση

                                                               Χαράλαμπος Νικολής, Β4
 
 
Αγαπητέ Αντώνη,
Πως είσαι; Σου γράφω για να σου πω για το ταξίδι μου με τον πατέρα μου στην Κωνσταντινούπολη πριν λίγες μέρες. Περισσότερο απ' όλα μου άρεσε η Αγία Σοφία και αφού ξέρω πως θες να την επισκεφθείς και εσύ είπα να στην περιγράψω.
Η Αγία Σοφία είναι το μεγαλύτερο κτίσμα που έχω δει ποτέ. Εξωτερικά είναι αξιοθαύμαστο, καθώς δεν πρόκειται να βρεις ούτε ένα λάθος ή μία ατέλεια στο χτίσιμο ή την διακόσμηση. Έχει μεγάλους κήπους με καταπράσινα παρτέρια και διάφορα έργα τέχνης να θαυμάσεις. Τα πάντα είναι διακοσμημένα με εικόνες-αγιογραφίες και διάφορα άλλα σχέδια.
Η πραγματική όμως ομορφιά κρύβεται στο εσωτερικό. Μόλις μπεις μέσα, δεν μπορείς παρά να κοιτάξεις πάνω, τον θόλο, ο οποίος φαίνεται σαν να κρέμεται από τον ουρανό. Ύστερα παρατηρείς τις αγιογραφίες, τις εικόνες, τα γλυπτά και τα μωσαϊκά που καλύπτουν κάθε τοίχο, ακόμη και στο πάτωμα υπάρχουν σχέδια. Οι κίονες είναι σκαλισμένοι περίτεχνα και όλα είναι θαυμάσια. Αμφιβάλλω πως υπάρχει άνθρωπος ο οποίος δε θα θαμπωνόταν από το τόσο περίτεχνο και καλοφτιαγμένο σύνολο της διακόσμησης και του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Με λίγα λόγια, η Αγία Σοφία είναι ένας εκπληκτικός ναός, ένα αριστούργημα, μοναδικό στον κόσμο, το οποίο καθένας πρέπει να επισκεφθεί. Ελπίζω μια μέρα να τον ξαναεπισκεφθώ.
Με αγάπη,
 
                                                            Λεωνίδας Σεγραίδος, Β4
 

 

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Την επόμενη φορά, παιδιά, που θα την επισκεφτείτε, ειδοποιήστε, μήπως πάμε παρέα! να δούμε και πώς στηρίζετε, τέλος πάντων, αυτός ο υπερμεγέθης και καταπληκτικός τρούλλος..

Καλή χρονιά σε όλους σας:-)

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Καλή χρονιά και σε σένα Διονύση!Αν και καθυστερημένα , ανταποδίδουμε τις ευχές!