Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Φύλακας Aγγέλων – Machine Gun Preacher (2011) του Μαρκ Φορστερ


Την σημερινή ταινία τη διάλεξαν και την παρουσίασαν οι μαθητές Αντώνης Πυλιώτης και Λεωνίδας Σεγραίδος του Γ4. Μετά την ταινία ακολούθησε συζήτηση που τη συντόνισαν οι δυο μαθητές με τη βοήθεια της κ.Μπούσμπουλα.Στην ερώτηση για το ποια ήταν η αγαπημένη τους σκηνή οι μαθητές είπαν ότι τους άρεσε ιδιαίτερα η σκηνή που ο μικρός, ο οποίος αναγκάστηκε να σκοτώσει την μητέρα του για να ζήσει αυτός και ο αδερφός του, είπε στον πρωταγωνιστή ότι για να κερδίσουν την μάχη δεν είναι θέμα όπλων – πρέπει να μην τους κλέψουν την καρδιά, δηλαδή να μην τους κυριεύσει το μίσος.

Στην ερώτηση γιατί ο ήρωας αποφάσισε να πάει στην Αφρική τα παιδιά απάντησαν ότι ήθελε να κάνει κάτι καλό στη ζωή του, αφού έβλεπε ανυπεράσπιστα παιδιά να χάνουν την ζωή τους. Επίσης θυμήθηκαν ότι στην αρχή ο πρωταγωνιστής πήγε στην Αφρική για δύο εβδομάδες για να δουλέψει σε κάποιες οικοδομές. Επίσης αναφέρθηκε ότι ο πρωταγωνιστής αποφάσισε να πάει στην Αφρική για να «διορθώσει» τα λάθη του παρελθόντος.

Οι μαθητές είπαν ότι δεν θα ξεχάσουν την σκηνή όπου τα παιδιά αντίκρισαν για πρώτη φορά την παιδική χαρά και η σκηνή που προσπαθούσε ο πρωταγωνιστής να μάθει στα παιδιά baseball και εκείνα άρχισαν να κλωτσούν την μπάλα σαν να παίζουν ποδόσφαιρο.






Συζητήθηκε το γεγονός ότι σε πρώτο επίπεδο η ταινία μοιάζει τραβηγμένη και ακραία βίαιη και σε κάνει να σκεφτείς ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα. Κι όμως υπάρχει αυτή πραγματικότητα τόσο η εφιαλτική πλευρά όσο και η αισιόδοξη… Δηλαδή υπάρχει ένα περιβάλλον ακραίας βίας αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που θυσιάζουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Η ταινία δεν είναι μια φανταστική ιστορία και βοήθησε τα παιδιά να δουν πως είναι η ζωή σε τέτοια μέρη του κόσμου. Το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι άνθρωποι που προσφέρουν στον συνάνθρωπο δεν είναι μόνο φανταστικοί χαρακτήρες σε μια ταινία αλλά αληθινοί άνθρωποι…

Τα παιδιά μοιράστηκαν και κάποιες σκέψεις για όλη την ταινία, όπως η σκέψη ότι εάν ο άνθρωπος έχει πρόθεση και ελπίδα μπορεί να καταφέρει πολλά. Επίσης είπαν ότι οι πράξεις είναι που μετρούν και όχι τα λόγια. Είπαν ότι δεν πρέπει να μιλάμε χωρίς να ξέρουμε τι γίνεται στην πραγματικότητα και ποτέ να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια.

Έγινε επίσης συζήτηση για τις επιλογές του ήρωα:

α) έπρεπε να αφήσει την οικογένειά του;

β) έπρεπε να αφιερωθεί στον σκοπό του σε τέτοιο βαθμό;

γ) έχασε σε κάποια στιγμή τον έλεγχο;

Τα παιδιά απάντησαν ότι κάποια στιγμή έχασε τον έλεγχο και κυριεύτηκε από το μίσος, αλλά φάνηκε να τον βοηθάει η συζήτηση με τον μικρό που αναγκάστηκε να σκοτώσει την μητέρα του. Επίσης είπαν ότι ο ήρωας κάποια στιγμή έχασε την πίστη του στο Θεό, αλλά η γυναίκα του είπε ότι πρέπει να μην τα παρατήσει και να το δει σαν δοκιμασία από το Θεό…

Θάνος Τσάπελης, ΠΕ06

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Την ταινία δεν την έχω δει, αλλά τα σχόλια που διάβασα μ' έπεισαν να τη δω με την πρώτη ευκαιρία. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας. Go on!!