Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Η κ. Ελένη Σβορώνου "σκοράρει" με τους μαθητές της Λέσχης Ανάγνωσης της Α Γυμνασίου!

Σήμερα το πρωί βρέθηκε στο σχολείο μας, καλεσμένη των Λεσχών Ανάγνωσης, η κ.Ελένη Σβορώνου. Η γνωστή συγγραφέας συναντήθηκε με τους μαθητές των Λεσχών Ανάγνωσης που είχαν διαβάσει τα βιβλία της, συζήτησε μαζί τους, έλυσε απορίες και, παράλληλα, με διαδραστικά παιχνίδια τους μύησε στον τρόπο συγγραφής και δημιουργίας ενός βιβλίου.
Αρχικά συναντήθηκε με τη Λέσχη Ανάγνωσης της Α Γυμνασίου και τους μαθητές που είχαν διαβάσει το τελευταίο της βιβλίο «Σκοράροντας στονΣκορπιό». Για το βιβλίο είχαμε συζητήσει σε προηγούμενη συνάντηση με τους μαθητές μας και τα παιδιά είχαν ετοιμάσει τις ερωτήσεις και τις απορίες τους γι αυτό.
 Η κ. Σβορώνου με ένα παιχνίδι γνωριμίας ένωσε την ομάδα των παιδιών και έπειτα ανά δύο δημιούργησαν το δικό τους εξώφυλλο για το βιβλίο που σκέφτηκαν : έγραψαν τίτλο, φιλοτέχνησαν το εξώφυλλο, έγραψαν την περίληψη της υπόθεσης και το παρουσίασαν στους συμμαθητές τους . Οι μαθητές μας μας εντυπωσίασαν : οι τίτλοι ευφάνταστατοι , προσεγμένα εξώφυλλα, έξυπνα διατυπωμένες περιλήψεις!

Αφού λοιπόν μυηθήκαμε στο πως μπορεί να στηθεί ένα βιβλίο, από την αρχική ιδέα μέχρι την ολοκλήρωση του, η ομάδα συζήτησε για το βιβλίο της κ.Σβορώνου. Όπως μας είπε η ίδια η συγγραφέας το διάβασμα είναι υποκειμενική υπόθεση: διαβάζοντας βιβλία γινόμαστε ενεργοί αναγνώστες και  τα βιβλία που δε μας αρέσουν είναι εκείνα που μας οδηγούν στο να γίνουμε συνειδητοποιημένοι αναγνώστες , αφού μας βοηθούν να καταλάβουμε το γιατί τα απορρίπτουμε, ποιοι οι λόγοι που δε μας συγκινούν. Τα βιβλία με βοηθούν να καταλάβω ποιος είμαι, τι επιδιώκω να κερδίσω μέσα από το ταξίδι μου στο χώρο της ανάγνωσης, είπε η κ.Σβορώνου. Άλλους αναγνώστες τους συγκινεί η έντονη δράση και πλοκή, άλλους η εσωτερική σκέψη των ηρώων.
Στο βιβλίο «Σκοράροντας στον Σκορπιό» σε άλλα παιδιά άρεσε το θέμα, σε άλλα ο ήρωας, ενώ κάποιοι ταυτίστηκαν με συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις του βιβλίου. Συγκεκριμένα, άλλοι ταυτίστηκαν με τον Κώστα όταν αναφερόταν στη σχέση του με την αδερφή του ( αυτό ενεργοποίησε τους μαθητές μας με αδέρφια!) , άλλοι εντυπωσιάστηκαν από το ότι ο φίλος του Κώστα , ο Αντώνης, ζήλευε την οικογένεια του φίλου του επειδή ήταν δεμένη και παραδοσιακή-ενώ ο Κώστας πίστευε ότι η οικογένεια του ήταν βαρετή- και άλλοι αναφέρθηκαν στη σχέση του Κώστα με τη γιαγιά του.
Οι μαθητές μας ρώτησαν την κ.Σβορώνου αν έκανε κάποια έρευνα για να γράψει το βιβλίο της , μιας και τους φάνηκε περίεργο μια γυναίκα συγγραφέας να ασχολείται με ένα άθλημα που δεν αρέσει ιδιαιτέρως στα κορίτσια. Η συγγραφέας απάντησε ότι φυσικά και ερεύνησε το θέμα της , διαβάζοντας βιβλία για το άθλημα, ρωτώντας ανθρώπους του χώρου και γνώστες . Παράλληλα, τα παιδιά είπαν ότι αυτό που τους άρεσε στο βιβλίο ήταν και η αναφορά στη σύγχρονη εποχή: facebook, instagram, κινητά τηλέφωνα.  Ο αγαπημένος χαρακτήρας της κ.Σβορώνου στο βιβλίο είναι η θεολόγος που δεν άρεσε σε όλους τους μαθητές μας, γιατί κάποιοι τη βρήκαν αυστηρή ή παλαιών αρχών.  Ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι είναι ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία, αφού παθιάζεται με την ιδέα της προώθησης της συμμετοχής στους αγώνες και την ευγενή άμιλλα που θέλει να καλλιεργήσει στους μαθητές της.
Η συγγραφέας έθεσε στα παιδιά το ερώτημα αν το θέμα της μετριότητας που θίγεται στο βιβλίο ( Δεν είναι αυτά για μας…, όπως χαρακτηριστικά λέει η μητέρα στον Κώστα)λειτουργεί καταπιεστικά ή απελευθερωτικά για το ίδιο το παιδί. Αυτό βοήθησε τον Κώστα να συνειδητοποιήσει ποιος είναι και τι θέλει και να θέσει τους δικούς του στόχους. Το ερώτημα αυτό το απάντησαν και οι ίδιοι οι μαθητές μας που αναφέρθηκαν στις δικές τους οικογένειες και στο τι τους ενώνει ή τι είναι αυτό που οι δικοί τους γονείς «επιβάλλουν « εντός των πλαισίων του δικού τους οικογενειακού περιβάλλοντος. Τα εικαστικά αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα-όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν!



Τέλος, η κ.Σβορώνου με ένα ακόμα παιχνίδι ερωτήσεων ζήτησε να μιλήσουν τα παιδιά για τη σχέση τους με το βιβλίο: είναι μια σχέση μαγείας;  είναι ένα ταξίδι;  η ανάγνωση μας κάνει να νιώθουμε όμορφα; λύνει ίσως κάποια δικά μας προβλήματα;  έχουμε αγαπημένο βιβλίο;  θυμόμαστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσαμε;  Η συνάντηση έκλεισε με τη συγγραφέα να υπογράφει τα βιβλία των παιδιών !  Η κ.Γεωργακά και εγώ , ως υπεύθυνες της Λέσχης Ανάγνωσης της Α Γυμνασίου ,θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ την κ.Σβορώνου που μας χάρισε αυτή την όμορφη συνάντηση και ευελπιστούμε σε επόμενη επίσκεψη της στο σχολείο μας! Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Κω, που καλυψε τα εισιτήρια της κ. Σβορώνου, και την κ. Σούλη Μπακάλογλου, που πρόσφερε ευγενικά τη φιλοξενία στο ξενοδοχείο Αλέξάνδρα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: