Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Ένας ήλιος με μουστάκια στην Κω! Η συγγραφέας κ.Μελίνα Σιδηροπούλου προσκεκλημένη του 2ου ΓΕΛ .

 

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχαμε τη χαρά να φιλοξενούμε τη συγγραφέα και δημοσιογράφο κ.Μελίνα Σιδηροπούλου. Η κ. Σιδηροπούλου συναντήθηκε με τις δύο Λέσχες Ανάγνωσης του 2ου ΓΕΛ Κω , συζήτησε με τα παιδιά για το βιβλίο της και έκανε ένα μίνι εργαστήρι δημιουργικής γραφής μαζί τους.

Το Σάββατο 28/1 η συνάντηση ήταν μόνο με τη Λέσχη Ανάγνωσης της Α Λυκείου που είχε διαβάσει και το βιβλίο της «Ήλιος με μουστάκια». Τα παιδιά έθεσαν ερωτήματα στη συγγραφέα τόσο για το βιβλίο της όσο και για τον τρόπο που έγραψε το βιβλίο.





 Το βιβλίο της ήταν τελικά ένα ημερολόγιο της Μαρίνας, της ηρωίδας;  Η κ.Σιδηροπούλου απάντησε πως όντως ισχύει αυτό . Μοιάζει με ένα τετράδιο καταγραφής της προσωπικής ιστορίας της Μαρίνας, αφού όλες οι ιστορίες αφορούσαν την ίδια, γύριζαν γύρω από το οικείο περιβάλλον της. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην ανάγνωση συμμετέχουν δύο: ο συγγραφέας και ο αναγνώστης και ο δεύτερος παίζει το δικό του ρόλο στην πρόσληψη του έργου.





Στην ερώτηση της Αντριάνας που αφορούσε το τι δυσκόλεψε την ίδια στην ανάγνωση- η μετάβαση από ιστορία σε ιστορία- η συγγραφέας της είπε πως η ροή του βιβλίου μοιάζει έτσι αλλοπρόσαλλη, επειδή εμείς οι ίδιοι που γράφουμε την ιστορία μας- ακόμη και με τη μορφή ενός ημερολογίου- δεν είμαστε ίδιοι κάθε μέρα. Είμαστε πολλοί εαυτοί, πολλά κομμάτια που πρέπει να ενωθούν και να συντονιστούν. 

Το συγκεκριμένο βιβλίο της πήρε δώδεκα χρόνια να το γράψει εξαιτίας της εργασίας της και επειδή η ίδια , όταν άρχισε να γράφει,  δεν είχε στο μυαλό της την έκδοση ενός βιβλίου. Το βιβλίο περιέχει πολλά στοιχεία της προσωπικής της ζωής της και γι αυτό της πήρε χρόνο να ωριμάσει, να συμφιλιωθεί με όλα τα γεγονότα, με τις απώλειες και τις αλλαγές.

Στην απορία των παιδιών αν έγραψε κατόπιν σχεδίου μας είπε πως καλό είναι να υπάρχει ένα σχέδιο συγγραφής αλλά το εν λόγω βιβλίο δε γράφτηκε έτσι. Γράφτηκαν πολλές επιμέρους ιστορίες που μετά τις ένωσε. Και η ημερολογιακή μορφή του βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση. Ο πρώτος άνθρωπος που διάβασε το βιβλίο ήταν η αδερφή της , η οποία είναι αυστηρή κριτής. Όμως και η ίδια είναι πολύ αυστηρή με τον εαυτό της, ίσως επειδή και το δημοσιογραφικό επάγγελμα είναι αρκετά απαιτητικό. Αμφισβητούσε για χρόνια τον εαυτό της , δεν είχε την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να γράψει και τη βοήθησε το εργαστήρι δημιουργικής γραφής που παρακολούθησε αλλά και οι συμμαθητές της σε αυτό.

Οι αγαπημένοι της συγγραφείς στην εφηβεία της ήταν η Τόνι Μόρισον και η Τζάνετ Γουίντερσον, ενώ ένα βιβλίο που πρότεινε στα παιδιά ήταν το βιβλίο του Ντέιβιντ Γκρόσμαν «Ένα άλογο μπαίνει σε ένα μπάρ».

Ολοκληρώνοντας συμβούλεψε τα παιδιά να κρατούν ένα ημερολόγιο καταγράφοντας την καθημερινότητά τους. Εκεί θα συνειδητοποιήσουν πόσα ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν κάθε μέρα, πόσες κινηματογραφικές σκηνές ζουν, τα παράδοξα που υπάρχουν γύρω τους . Σημειώνοντας και γράφοντας αφήνεις ελεύθερο τον εαυτό σου να εκφραστεί, αφήνεσαι, αποκτάς αυτογνωσία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το γράψιμο λειτουργεί ευεργετικά , λυτρωτικά.



Στη συνέχεια τα παιδιά έγραψαν ιστορίες χρησιμοποιώντας τεχνικές γραφής και στο τέλος διαβάσαμε όλα τα γραπτά τους. Η συνάντηση έκλεισε με πολλή συγκίνηση, αφού οι ιστορίες των παιδιών ήταν βαθιά εξομολογητικές και συναισθηματικές.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 29/1 η κ.Σιδηροπούλου συνάντησε τα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης της Β Λυκείου και δούλεψε μαζί τους σε ένα μικρό εργαστήρι συγγραφής ιστοριών. Τα αποτελέσματα ήταν επίσης συγκινητικά. Τις ιστορίες μας τις διάβασε η ίδια η Μελίνα και η συνάντηση έκλεισε με την ευχή να επαναληφθεί!

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Κω που ήταν ο χορηγός αυτού του διήμερου και πρόσφερε στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν μια διαφορετική δραστηριότητα , κάτι έξω από τα συνηθισμένα. Μελίνα σε ευχαριστούμε πολύ για όλα και ελπίζουμε να μας ξανάρθεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: