Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Μετανάστες και ξενοφοβία


Η μαθήτρια του Γ1 θεοδοσία Διακογιάννη ετοίμασε μια εργασία σχετικά με το ρατσισμό και την ξενοφοβία.Ακολουθεί το κείμενο της.Μπράβο Θεοδοσία!

  
  Δυστυχώς στις μέρες μας, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις και τείνουν να γίνουν καθημερινότητα στην ελληνική κοινωνία.  Τα φαινόμενα είναι πολύ συχνά και οι περισσότεροι φοβούνται και δεν μπορούν να δεχτούν το διαφορετικό και το ξένο. Ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται ραγδαία μέρα με τη μέρα. Φτώχια, πόλεμοι, πολιτικά φρονήματα και άλλοι παράγοντες έχουν ωθήσει δεκάδες μετανάστες να εγκαταλείψουν τη χώρα τους .

   Ο ρατσισμός είναι παντού. Ακόμα και εκεί που δεν τον καταλαβαίνουμε. Όλοι μας τον έχουμε βιώσει και καθημερινά βλέπουμε γύρω μας διάφορες εκφάνσεις του απέναντι: σε αλλοδαπούς, σε αλλόθρησκους, σε άτομα με αναπηρίες, στο γυναικείο φύλο, σε οτιδήποτε δεν μας είναι οικείο. Ωστόσο, ο ρατσισμός απέναντι στους μετανάστες είναι σήμερα ιδιαίτερα εμφανής. Η χώρα μας είναι αλήθεια πως προτιμάται από πολλούς μετανάστες , που ξεριζώνονται από την πατρίδα τους και αναζητούν μία δεύτερη ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, μακριά από το σπίτι τους. Το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες είναι η ρατσιστική συμπεριφορά απέναντί τους. Τα περισσότερα προβλήματα τους, κατά την προσπάθειά τους να προσαρμοστούν σε μια καινούργια ζωή και να ζήσουν αξιοπρεπώς , πηγάζουν από το ρατσισμό. Οι άνθρωποι αυτοί, έρχονται στη χώρα μας αναζητώντας μια αξιοπρεπή δουλειά και αντιθέτως πληρώνονται με ελάχιστα χρήματα σε  μια δύσκολη και πολύωρη εργασία.

    Όλοι πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι κανένας δεν μπορεί να καταδικάζει έναν άνθρωπο στην απομόνωση. Και βέβαια ακόμα περισσότερο ένα παιδί στερώντας του έτσι τα χρόνια της αθωότητάς του, εξαιτίας  της καταγωγής του.  Είναι βέβαιο πως με αυτή την απαράδεχτη συμπεριφορά η ζωή των παιδιών θα επηρεαστεί αρνητικά. Οι ανασφάλειες που νιώθουν είναι και οι αιτίες για τις οποίες δεν κάνουν εύκολα παρέες και μπλέκουν πιο εύκολα σε επικίνδυνες ιστορίες. Στο σχολείο βιώνουν καθημερινά τον κοινωνικό αποκλεισμό και ρατσισμό.


    Ο φόβος προς το ξένο, το καινούργιο, το άγνωστο οδηγεί τους ανθρώπους στην ξενοφοβία. Με αυτόν τον όρο δηλαδή αναφερόμαστε στην μη αποδοχή του καινούργιου. Οι ξενοφοβικές σκέψεις, απόψεις, τάσεις που έχει το ένα άτομο ή ομάδα εκφράζονται από τον ρατσισμό. Ο ρατσισμός δεν είναι ενιαίος αλλά αναλύεται σε πολλά είδη, ενώ τα κάποια αίτια γέννησης του ρατσισμού είναι : οι οικονομικοί λόγοι, η έλλειψη παιδείας, τα διάφορα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που έχει μία κοινωνία, η επιθυμία κάποιων για απόκτηση εξουσίας, η επιρροή των θρησκευτικών δοξασιών, η κοινωνική διαστρωμάτωση, οι προκαταλήψεις που δημιουργούνται από την οικογένεια, την παράδοση ή το περιεχόμενο των σπουδών εκπαιδευτικού συστήματος και τέλος τα εθνικιστικά αίτια.

    Οι συνέπειες του ρατσισμού είναι τραγικές! Τα φαινόμενα βίας γίνονται όλο και περισσότερα, ενώ ο φόβος κυριαρχεί μέσα στους ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ομάδες και άτομα περιθωριοποιούνται και ο εθνικισμός μπορεί να γίνει η γενεσιουργός αιτία διαφόρων πολεμικών συγκρούσεων. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία θεωρούνται ως θεμελιώδεις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τα άτομα που υφίστανται τις συνέπειες του ρατσισμού δέχονται πλήγματα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης καθημερινότητας.

    Όλοι μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Μπορούμε να βγάλουμε από το μυαλό μας όλες αυτές τις λανθασμένες αντιλήψεις και να σταματήσουμε να θεωρούμε τους μετανάστες κάτι το ξένο και κάτι το τελείως διαφορετικό. Κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να διαθέτει κοινωνική συνείδηση και τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε να μην περνάνε προκαταλήψεις στα νεαρά μέλη της οικογένειας. Ας κρατήσουμε το ρατσισμό έξω από τη ζωή μας!!
 
Θεοδοσία Διακογιάννη, Γ1
Η Θεοδοσία δημιούργησε και ένα συνοδευτικό υλικό για την εργασία της.
 

3 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

(Τόσο απλά και τόσο δύσκολα να τα υιοθετήσουμε ως στάση ζωής..)

Μπράβο, Θεοδοσία! Συνοπτικό, πυκνό, λειτουργικό, αποτελεσματικό κείμενο. Το υλικό καλά έκανα και το αποθήκευσα στον υπολογιστή μου για χρἠση στην τάξη; ( Κάθε φορά που θα το χρησιμοποιώ, Θεοδοσία, θα αναφέρω ότι είναι δικό σου έργο, ΟΚ;)

Πολλά φιλιά, κυρία:-)

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Καλησπέρα Διονύση μας!Καλά έκανες!Κάθε φορά που το θέμα είναι ενδιαφέρον, τα παιδιά μας δημιουργούν ωραίες εργασίες!Καλό απόγευμα!Ανταποδίδουμε τα φιλιά!

Unknown είπε...

Κύριε Μάνεση σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που οι προβληματισμοί μου και οι σκέψεις μου σας άγγιξαν τόσο ώστε να σας φανούν χρήσιμες και στην τάξη! Από τη μεριά μου θέλω να ευχαριστήσω τη καθηγήτριά μου που αποτελεί μοναδική πηγή έμπνευσης για μένα!!
Διακογιάννη θεοδοσία.