Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

"Μα γιατί μου φταίνε όλα;" Βασίλης Παπαθεοδώρου

Με το Βασίλη Παπαθεοδώρου γνωριζόμαστε από το 2010, αφού έχει επισκεφτεί δύο φορές το 1ο Γυμνάσιο Κω και τη Λέσχη Ανάγνωσης του σχολείου. Η ιδιαίτερη γραφή του-απλός, εφηβικός, ρέων λόγος, χωρίς υπερβολές και πομπώδες λεξιλόγιο, αλλά εύστοχος και ουσιαστικός- καθώς και ο φιλικός και άνετος χαρακτήρας του τον καθιστά αγαπητό στους έφηβους μαθητές αλλά και σε μας τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά έφηβους στην καρδιά!
Πριν τρεις μήνες κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο, «Μα γιατί μου φταίνε όλα;», ένα graphic novel. Η αλήθεια είναι ότι το είχα στην αναγνωστική λίστα του καλοκαιριού και τελικά κατάφερα να το διαβάσω με τη λήξη του. (Το αστείο είναι ότι πρώτος το διάβασε ο γιος μου που φέτος θα πάει Α Γυμνασίου. Το διάβασε μονορούφι και το βρήκε και διασκεδαστικό αλλά και ενδιαφέρον! Ίσως γιατί το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό- έφηβους και ενήλικες. )
Το βιβλίο το ξεκίνησα με ένα δισταγμό-πώς ένας συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων θα κατάφερνε να εκφραστεί μέσα από το κόμικ, έναν ιδιαίτερο είδος λογοτεχνίας; Κι όμως η ανάγνωση του με κέρδισε αμέσως! Ο Βασίλης, ευφυής παρατηρητής της κοινωνικής πραγματικότητας, κατορθώνει να απεικονίσει τόσο εύστοχα όσα συμβαίνουν γύρω μας ! Ο ήρωας του ζει μια κανονική ζωή, πηγαίνει στο γυμναστήριο, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , συναντιέται με το σόι, κάνει Πάσχα στο χωριό, πάει διακοπές, στολίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, ψηφίζει και βλέπει Eurovision. Όλα αυτά σε μια αφήγηση χαλαρή , μια αφήγηση που ταιριάζει σε κόμικ. Τα καρέ εναλλάσσονται ταχύτατα και οι ατάκες , που είναι πλούσιες σε ειρωνεία, εντυπώνονται στον αναγνώστη.
Ο ναρκισσισμός αλλά και την ανασφάλεια, ο εύσχημα κρυμμένος ρατσισμός, όπως τον βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, η εμμονή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αυτοπροβολή ( διαρκή ποσταρίσματα στο fb , φωτογραφίες για να πάρουμε like, ατάκες για να κερδίσουμε κοινό), η πολιτική και οικονομική κατάσταση, ο ωχαδερφισμός, το βόλεμα, η αγένεια, η απαξίωση προς τον συμπολίτη, τον συνάνθρωπο- όλα αυτά θίγονται στο βιβλίο και παρουσιάζονται μέσα από την κριτική ματιά του συγγραφέα. Είναι ένα βιβλίο θα σε κάνει να θυμώσεις, να προβληματιστείς, να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις με την οπτική του ήρωα, αλλά σίγουρα λειτουργεί λυτρωτικά, αφού θα σε κάνει να γελάσεις και να δώσει- ίσως!- μια απάντηση στο ακανθώδες ερώτημα: Μα γιατί μου φταίνε όλα; Εγώ είμαι ο παράξενος ή οι άλλοι όντως με εκνευρίζουν και με ενοχλούν;
Βρήκα ιδιαίτερα ελκυστική τη διχρωμία που χρησιμοποιεί ο εικονογράφος Tasmar στα καρέ αλλά και την ολοσέλιδη καταγραφή των σκέψεων του συγγραφέα με τη μορφή συννεφόλεξων σε αρκετά σημεία του βιβλίου. Ο λόγος του Βασίλη είναι καίριος , σύντομος και λιτός, αφού αυτό υπαγορεύεται από τη μορφή του κόμικ, χωρίς όμως να χάνει την καυστικότητα και την αυθεντικότητα και χωρίς να υποκύπτει στην ευκολία της βωμολοχίας- γεγονός που θα το επέτρεπε και η μορφή αλλά και η θεματολογία του βιβλίου. Παράλληλα, η εικονογράφηση (χρώμα, έκφραση προσώπου, γκριμάτσες) αναδεικνύει το λόγο και αποδίδει ανάγλυφα το συναίσθημα του ήρωα σε κάθε καρέ.

Ο Βασίλης είναι ένας συγγραφέας που συνομιλεί με τους αναγνώστες του και η αληθινή επαφή και σχέση τουμε αυτούς αποτυπώνεται και στον τρόπο που γράφει. Και στο συγκεκριμένο βιβλίο καταφέρνει να κερδίσει και το ενήλικο κοινό , αφού πολλά από τα κακώς κείμενα που καυτηριάζονται στο βιβλίο τα ζούμε και εμείς οι ίδιοι καθημερινά και πολλές φορές μας οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές, ενώ άλλες απλώς τα ανεχόμαστε. Ένα βιβλίο που ξορκίζει τη γκρίνια με το χαμόγελο! Σας στο συστήνω ανεπιφύλακτα!
(αναδημοσίευση από το Μαγικό Κόσμο του Παιδικού Βιβλίου )

Δεν υπάρχουν σχόλια: