Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Κώδικας για ιππότες, Ίθαν Χοκ

Ο Ίθαν Χοκ γράφει το βιβλίο «Κώδικας για ιππότες» με αφορμή την επιστολή ενός φανταστικού πρόγονου του - του Ιππότη σερ Τόμας Λέμιουελ Χοκ. Ο πρόγονος του καταγράφει στο γράμμα αυτό τη λίστα των αξιών που θέλει να παραδώσει στα παιδιά του προκειμένου να τα καθοδηγήσει στη ζωή τους. Ο σερ Λέμιουλ Χοκ, όπως υποστηρίζει στην αρχική του επιστολή, θέλει να ενδυναμώσει το χαρακτήρα των παιδιών του και να τα ωθήσει στο να αναλαμβάνουν κάθε φορά τις ευθύνες τους, ακόμα κι όταν αυτός δε θα είναι στη ζωή. Ο συγγραφέας, λοιπόν, υποστηρίζει ότι μετέφρασε και ενοποίησε όλες αυτές τις συμβουλές του προγόνου του δημιουργώντας ένα κώδικα για την ιπποσύνη.. Οι συμβουλές αυτές είχαν παραδοθεί σε εκείνον με τη μορφή ενός χειρογράφου από το δικό του παππού.
Οι οδηγίες ζωής του προκύπτουν από απλές καθημερινές ιστορίες που έχει ζήσει με τον παππού του ο σερ Λέμιουελ και καταδεικνύουν ένα άνθρωπο που γνωρίζει να φέρεται σαν ιππότης, ακόμη κι όταν η ζωή του στήνει ανυπέρβλητα εμπόδια. Οι συμβουλές του είναι ξεκάθαρες και διαγράφουν ένα πλήρη χαρακτήρα. Τα επεισόδια αυτά της ζωής του αναφέρονται σε σημαντικές αξίες: Πώς να αναγνωρίζεις την αξία της μοναξιάς. Πώς να χτίσεις μια φιλία αληθινή και μακρόβια. Παρουσιάζει την αξία της ταπεινότητας στη ζωή του ανθρώπου, την ευγνωμοσύνη, το να μάθει να είναι περήφανος για όλα όσα αξίζει ο καθένας από μας. Η συγχώρεση και το θάρρος είναι αρετές που μας βοηθούν να προχωράμε στη ζωή μας. Η ειλικρίνεια εξοικονομεί χρόνο και μας σώζει από μια άσκοπη σπατάλη ζωής. Η ικανότητα να δεχόμαστε τις αλλαγές και η υπομονή μας οδηγούν αβίαστα σε μια ζωή γεμάτη ηρεμία και απαλλαγμένη από το άγχος . Η διεκδίκηση της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας καθώς και η ισότητα μεταξύ των ανθρώπων πρέπει να αποτελούν βασικά ορόσημα για ένα ιππότη. Η γενναιοδωρία κάνει τον άνθρωπο να προχωρά ανάλαφρος, ενώ η πειθαρχία και η αφοσίωση τον οδηγούν στη επιτυχία. Τέλος, η αληθινή αγάπη κατακτιέται με υπομονή, ενώ ο θάνατος ολοκληρώνει μια γεμάτη ζωή.
Το βιβλίο αυτό μπορεί να αποτελέσει μια πυξίδα στη ζωή των νέων. Καταφέρνει να μιλήσει με απλότητα για όλα όσα απασχολούν τον άνθρωπο και να παρουσιάσει όλα όσα δίνουν αξία στη ζωή και την ομορφαίνουν. Σε πολλά σημεία του βιβλίου ο αναγνώστης θα προβληματιστεί, θα αναλογιστεί τη δική του θέση στον κόσμο, θα συγκινηθεί και θα χαμογελάσει . Οι επιταγές ζωής του βιβλίου μπορεί να αποτελέσουν το δικό του εξοπλισμό στην πορεία του μέσα στην κοινωνία και στη συναναστροφή του με τους συνανθρώπους του. Κι αυτό γιατί οι αξίες αυτές είναι διαχρονικές και διόλου παρωχημένες και μας βοηθούν να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Όπως λέει και ο ίδιος σε μια από τις προτροπές του: «Πρέπει να ψάχνετε το καλύτερο στους άλλους και τον εαυτό σας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: