Η 15χρονη Έλενα ,μαθήτρια Β Λυκείου, βιώνει έντονα το άγχος του σχολείου αλλά και των σχέσεων. Διαπληκτίζεται μόνιμα με τη μητέρα της για όλους αυτούς τους λόγους που τσακώνονται καθημερινά οι έφηβοι με τους γονείς τους (χρήση του κινητού, του υπολογιστή, βαθμοί, πτυχία ξένων γλωσσών, σύγκριση με συμμαθητές και φίλους, αδιαφορία για το διάβασμα, σχόλια για τους φίλους…) και νιώθει άγχος για το μέλλον της.
Μια ερωτική απογοήτευση την οδηγεί στο να χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της και τα οικογενειακά προβλήματα - η προοπτική να οδηγηθεί ο πατέρας της στην ανεργία και να αλλάξουν πολλά από τα δεδομένα της ζωής της- την κάνουν να έχει ακόμη πιο στενή σχέση με το ψυγείο και το φαγητό. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να οδηγηθεί στη βουλιμία και αργότερα με μαθηματική ακρίβεια στη νευρική ανορεξία. Δεν ευχαριστιέται πια την παρέα της, τσακώνεται με την καλύτερή της φίλη, ενώ οι γονείς της δεν έχουν αντιληφθεί το παραμικρό. Το μοναδικό της αποκούμπι αποδεικνύεται ο αδελφός της , ο Νίκος, ο οποίος θα ακούσει όλα τα παράπονα, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες της, αλλά δεν θα καταφέρει να την πείσει να λύσει το πρόβλημα με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου.
Η Έλενα, λοιπόν, συνεχίζει να είναι κολλημένη με τα κιλά της και τις εμμονές της σχετικά με την εμφάνιση της , παρά το γεγονός ότι έχει υποσχεθεί στον αδερφό της ότι θα προσπαθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα της και έχει και τη στήριξη ενός αγοριού, που ενδιαφέρεται γι αυτή. Η λύση θα δοθεί,όταν πια η κατάσταση θα έχει φτάσει στο απροχώρητο, και θα οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Εκεί θα αρχίσει και η αλλαγή της: θα εντάξει την ψυχολογική υποστήριξη στη ζωή της, θα αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες και θα αποφασίσει να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τα προβλήματα της.
Η συγγραφέας εστιάζει στο πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών. Όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της και η ίδια ήρθε σε επαφή με αυτό το θέμα, όταν ήταν είκοσι ετών, και κατάφερε να το ξεπεράσει. Το ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου είναι ότι η πρωτοπρόσωπη αφήγηση των γεγονότων. Ουσιαστικά η εκ βαθέων εξομολόγηση της Έλενας παρουσιάζει με ρεαλιστικό τρόπο το θέμα της βουλιμίας-νευρικής ανορεξίας και των ψυχολογικών αιτίων που οδηγούν σε αυτό. Ο αναγνώστης διεισδύει στην ψυχολογία της έφηβης , έρχεται αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει, αντιλαμβάνεται πώς το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών έχει βαθιές ψυχολογικές ρίζες και συνήθως πλήττει άτομα με ευαίσθητο ψυχισμό και ανύπαρκτη αυτοπεποίθηση. Η Έλενα είναι ένα κορίτσι όμοιο με πολλά άλλα της ίδιας ηλικίας, επιρρεπές στην κριτική των άλλων για την εμφάνισή τους, με αδύναμο χαρακτήρα και πολλές ανασφάλειες.
Οι αναγνώστες κάθε ηλικίας- είτε είναι έφηβοι, είτε είναι ενήλικες- οδηγούνται στην κάθαρση στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου. Εκεί η ηρωίδα κάνοντας μια αποτίμηση της περιπέτειάς της καταθέτει πώς γλύτωσε από την ασθένεια: αγαπώντας τον εαυτό της, σεβόμενη τις επιθυμίες και τα θέλω της, και αποδεχόμενη τις ατέλειές της. Εξάλλου όπως λέει και η ίδια η Έλενα : η ζωή είναι ωραία και αξίζει κανείς ΝΑ ΖΕΙ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου