Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Πάνος Τσερόλας: «Λόκι: Η απόπειρα δολοφονίας μιας δολοφόνου φάλαινας»


 Πάνος Τσερόλας: «Λόκι: Η απόπειρα δολοφονίας μιας δολοφόνου φάλαινας»

Εικονογράφηση: Αποστόλης Ιωάννου

Κέδρος, 2018

256 σελ.

 

Έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία αποστολή του Διονύση Δελή. Ο ερευνητής βρίσκεται πια στην Αλόννησο και μελετά τη μεσογειακή φώκια, έχοντας αποτραβηχτεί από τα δρώμενα . Μια πολύ περίεργη υπόθεση όμως είναι αυτή που θα τον επαναφέρει στην ενεργό δράση και αφορά τη δράση μιας φάλαινας όρκα, τύπου Δ. Η φάλαινα αυτή επιτίθεται σε ανθρώπους στη μακρινή Πολυνησία και δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή. Ο Διονύσης Δελής , λοιπόν, καλείται να βοηθήσει στη σύλληψη της , αφού μελετήσει την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά της.

Ο ερευνητής θα αναλάβει την υπόθεση και θα ταξιδέψει στη Νέα Ζηλανδία, όπου η τοπική κυβέρνηση θα του παρέχει βοήθεια και πληροφορίες για την ανεύρεση του Λόκι. Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και ο Διονύσης πρέπει να προσπαθήσει και να επιβιώσει, αλλά και να εντοπίσει το Λόκι, πριν τους επίδοξους δολοφόνους του. Στην προσπάθεια του αυτή θα βρεθεί κυνηγημένος από το πλήρωμα του πλοίου που του χορηγήθηκε για βοήθεια, θα ξεβραστεί σε ένα νησί με ιθαγενείς Πολυνήσιους, θα τα βάλει με λευκούς καρχαρίες και θα αναγκαστεί να συγκρουστεί με τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη μιας τουριστικής μονάδας που σκοπό έχει μόνο το κέρδος.

Η υπόθεση του βιβλίου συνδυάζει την καταιγιστική δράση με πολλές πληροφορίες περιβαλλοντικού και, όχι μόνο, ενδιαφέροντος. Ο Διονύσης Δελής ,εκπροσωπεί την ηθική πλευρά της επιστήμης και είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση του τόσο με τα οικονομικά συμφέροντα (βλ. Σεμπάστιαν Στάιφλερ) όσο και με τις πολιτικές και άλλες παραφυάδες του συστήματος( εξαχρειωμένοι, από το χρήμα, ναυτικοί αλλά και πολιτικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση). Ωστόσο στη διάρκεια της περιπέτειας του θα γνωρίσει και την αθώα πλευρά – τους ντόπιους κατοίκους που ζουν απομονωμένοι από τον πολιτισμό, έχουν τη δική τους αυτοοργάνωση, στην οποία παίζει καθοριστικό ρόλο η γυναίκα- αρχηγός αλλά και η εξάρτηση τους από τη θεά προστάτη του νησιού τους. Η ανθρωπολόγος που μελετά τη ζωή και τον τρόπο οργάνωσης των ντόπιων, η Κλοντέτ, θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια τον Διονύση, όπως και ο νεαρός ντόπιος Μικαέρε, που θα τον βοηθήσει να γλυτώσει από τους αδίστακτους φαλαινοθήρες ναυτικούς.

Στο βιβλίο θίγονται πολλά ζητήματα- τόσο περιβαλλοντικά όσο και γενικότερου ενδιαφέροντος: η ζωή των ιθαγενών σε διάφορα μέρη του πλανήτη, η ηθική του ανθρωπισμού, η εμπλοκή οικονομικών συμφερόντων με διεθνείς οργανισμούς. Ο συγγραφέας δε γράφει μόνο μια περιπέτεια για εφήβους .Σκοπός του είναι και να τους ενημερώσει για τις διαφορετικές κοινωνίες που υπάρχουν στη γη, να τους προβληματίσει, να ωθήσει τους νεαρούς αναγνώστες του να αναλογιστούν τη θέση τους στον κόσμο. Όπως όταν ο Διονύσης, συνομιλώντας με την Κλοντέτ σχετικά με τη δουλειά της στο νησί της φυλής Ακ-Αλ-Ντανί, της λέει ότι η δράση της δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, αφού δε θα ανακόψει την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή εις βάρος των ντόπιων. Συνεπώς οι θεωρητικές τοποθετήσεις και μελέτες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αν δεν συνδυάζονται με δράση.

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί χάρη στις συνεχείς ανατροπές της δράσης και στο χιούμορ που διαθέτει ο πρωταγωνιστής - που δε χάνει το θάρρος και την αισιοδοξία του ούτε και στις πιο δύσκολες στιγμές. Εξάλλου, όπως λέει στο τέλος του βιβλίου: Είμαστε εδώ για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, έτσι δεν είναι; «Να σώσουμε την ομορφιά του πλανήτη», έτσι δε λέμε στις μπροσούρες μας; Αυτό θα κάνουμε λοιπόν!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: