Τίτλος: Οι βαλίτσες του Άουσβιτς
Τίτλος πρωτοτύπου: Le valigie di Auschwitz
Συγγραφέας: Ντανιέλα Παλούμπο
Εικονογράφηση: Κλάρα Μπατέλο
Μετάφραση: Ελένη Τουλούπη
Εκδόσεις: Κέδρος, 2017
Σελίδες: 216
Στις 22 Μαϊου του 1940 στην πόλη Οσβιέτσιμ στην Πολωνία οι Ναζί χτίζουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς με στόχο την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης. Οι Εβραίοι φυλακίζονται, καταδιώκονται, αναγκάζονται να στοιβαχτούν στα γκέτο της Πολωνίας και τελικά να θανατωθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ευρώπης. Αυτό που έμεινε να μας θυμίζει τη φριχτή τύχη τους είναι τα στρατόπεδα αυτά, που σήμερα αποτελούν τόπους μνήμης και προσκυνήματος. Σε μια αίθουσα, λοιπόν, στο στρατόπεδο του Άουσβιτς ο επισκέπτης μπορεί να δει στοιβαγμένες τις βαλίτσες των ανθρώπων αυτών, που οι Ναζί τους έβαζαν να κουβαλούν θέλοντας να τους ξεγελάσουν και να πιστέψουν ότι θα επιζήσουν. Τα ονόματα τους είναι γραμμένα πάνω τους .
Η Ντανιέλα Παλούμπο μέσα από τις βαλίτσες αυτές έβγαλε τις ιστορίες τεσσάρων παιδιών, τεσσάρων Εβραιόπουλων, που έζησαν σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και βρήκαν φριχτό θάνατο στο Άουσβιτς. Ο Κάρλο, η Χάννα, ο Νταβίντ, η Εμελίν διηγούνται σε πρώτο ενικό πρόσωπο τη δική τους ιστορία και εκφράζουν τις δικές τους απορίες. Γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά ; Γιατί οι Ναζί να κυνηγούν τους Εβραίους; Γιατί να μην μπορούν να πάνε στο σχολείο; Γιατί οι φίλοι τους δεν τους κάνουν πια παρέα; Γιατί είναι υποχρεωμένοι να φορούν ένα κίτρινο άστρο στα ρούχα τους; Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που τα ανέχονται όλα αυτά και δεν εξεγείρονται; Γιατί γύρω τους να κυριαρχεί η κακία και η απανθρωπιά;
Ο Κάρλο από την Ιταλία αγαπάει τα τρένα και, αφού κρυφτεί για ένα χρονικό διάστημα σε ένα άδειο βαγόνι, θα βρεθεί μαζί με τους γονείς του στο δρόμο για το Άουσβιτς. Η Χάννα από τη Γερμανία - που ο αδερφός της ο Γιάκομπ έχει νοητική υστέρηση και οι Γερμανοί , αφού τον έκλεισαν σε ένα ίδρυμα, στη συνέχεια τον δολοφόνησαν- θα οδηγηθεί και κείνη μαζί με την οικογένεια της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Εμελίν από τη Γαλλία, που θα φύγει από το σπίτι της και θα ζήσει μαζί με έναν άστεγο στο πάρκο και αυτό θα είναι και η σωτηρία της. Ο Νταβίντ , ο Πολωνός μουσικός, που δεν αποχωρίζεται το βιολί του, ούτε όταν οδηγείται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Η Ντανιέλα Παλούμπο καταφέρνει να αποδώσει τη συναισθηματική φόρτιση, τα αδιέξοδα που βιώνουν οι μικροί πρωταγωνιστές της και συγκινεί χωρίς να γίνεται μελό. Τα βάσανα, ο διωγμός και η ταλαιπωρία των Εβραίων αποτυπώνονται με ακρίβεια, αλλά και τη γνήσια απορία των παιδιών αυτής της ηλικίας. Παράλληλα, στο βιβλίο φαίνεται ξεκάθαρα και η στάση των υπολοίπων πολιτών που συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Γερμανών, χωρίς να προβάλλουν καμιά αντίσταση. Η δική τους στάση είναι που προκαλεί μεγαλύτερη οργή, γιατί οι άνθρωποι αυτοί συναίνεσαν με τη σιωπή και την αδιαφορία τους σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της Ιστορίας.
Διαβάστε το βιβλίο «Οι βαλίτσες του Άουσβιτς» , ένα βιβλίο καταγγελία μιας γενοκτονίας. Τα τέσσερα αυτά παιδιά, αν και αποτελούν προϊόντα μυθοπλασίας, έχουν να σας πουν πολλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου