Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Βαθμολογίες, Lauren McLaughlin

 


Βαθμολογίες

Συγγραφέας: Lauren McLaughlin

Μεταφραστής: Στέλλα Κάσδαγλη

Ηλικία:12+

Σελίδες:288

Βαθμολογίες. Ένα βιβλίο για ένα σκοτεινό μέλλον, όπου η ζωή ενός εφήβου καθορίζεται από την παρακολούθηση της βαθμολογίας και της συμπεριφοράς του. Η τεχνολογία εισβάλλει στη ζωή του και τη βάζει στο μικροσκόπιο. Οι σχέσεις με τους φίλους του όπως και το μέλλον του καθορίζονται από αυστηρά κριτήρια του συστήματος. Μια υψηλή βαθμολογία θα κρίνει το αν θα πάρει την υποτροφία και θα πάει στο ακριβό κολλέγιο ή αν θα ψάξει να βρει μια δουλειά για να επιβιώσει.

Η πρωταγωνίστρια, Ιμάνι Λεμόντ, είναι ένα τυχερό κορίτσι. Έχει υψηλή βαθμολογία και το μέλλον της μοιάζει στρωμένο. Θα τελειώσει το σχολείο, θα πάει στο κολλέγιο, στο οποίο θέλει να σπουδάσει θαλάσσια βιολογία και θα επιστρέψει να εργαστεί κοντά στο σπίτι της.

Τα πράγματα όμως αποδεικνύονται πιο περίπλοκα, όταν η κολλητή της Ιμάνι , η Κάντι, πάει ενάντια σε όλα όσα έχει θεσπίσει η Score Corp- που παρακολουθεί τους μαθητές και καθορίζει τη βαθμολογία τους- και μαζί της θα παρασύρει τη βαθμολογία της Ιμάνι. Παράλληλα, η φιλία της Ιμάνι με τον Ντιέγκο Λάντις, έναν Αβαθμολόγητο (Αβαθμολόγητοι ήταν τα παιδιά που δε γίνονταν αποδεκτά στο σχολείο, και γενικά το σχολείο προσπαθούσε να τα ξεφορτωθεί) – της δημιουργεί επιπλέον προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει, εφόσον η σχολική της ζωή παρακολουθείται διαρκώς. Μέσα σε όλα αυτά κομβικός αποδεικνύεται ο ρόλος του καθηγητή Κάρολ, ο οποίος επιδίωκε να ξυπνήσει στους μαθητές του την αγάπη για τη γνώση και τη διάθεση αμφισβήτησης, και εμπλέκει την Ιμάνι και τον Ντιέγκο σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την υποτροφία ενός ιδρύματος και να μπορέσουν να σπουδάσουν. Η Ιμάνι και ο Ντιέγκο πρέπει να γράψουν μια εργασία στην οποία οι βαθμολογημένοι θα γράψουν ενάντια στη βαθμολόγηση και οι Αβαθμολόγητοι υπέρ αυτής. Η Ιμάνι λοιπόν αρχίζει να γράφει την εργασία της, αν και προσπαθεί να μην πάρει επί της ουσίας θέση και διατηρεί μετριοπαθή στάση απέναντι στο σύστημα, γιατί ακόμη δεν έχει πειστεί για την ύπουλη δράση του. Έτσι γίνεται υποχείριο της διευθύντριας του σχολείου και δρα ως «καρφί».

Η Λόρεν ΜακΛέφλιν γράφει ένα δυστοπικό βιβλίο για μια σχολική κοινωνία, όπου οι μαθητές αντιπροσωπεύουν έναν αριθμό και ο αριθμός αυτός θα καθορίσει τη ζωή τους. Ανατριχιαστικό μεν, αλλά αληθινό. Η παρακολούθηση από κάμερες και η καταγραφή όλων των δραστηριοτήτων των μαθητών μοιάζει τρομακτική, αλλά ήδη εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς της ζωής μας.

Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας σέβονται ο ένας τον άλλον και συνεργάζονται μεταξύ τους, αν και προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και οι καταβολές τους διαφέρουν . Αναγνωρίσιμοι είναι και πολλοί χαρακτήρες του βιβλίου- η διευθύντρια που χειραγωγεί την Ιμάνι, η άριστη μαθήτρια που είναι προσηλωμένη στην επιτυχία και τίποτε δεν την σταματά από αυτόν, οι γονείς της Ιμάνι που της συμπαραστέκονται, ιδιαίτερα ο πατέρας της.

Το φουτουριστικό αυτό μυθιστόρημα θέτει πολλά ερωτήματα που αφορούν τόσο την αξία και την υπερεκτίμηση της βαθμολογίας στη ζωή του νέου ατόμου όσο και τη χρήση της τεχνολογίας για την ακατάπαυστη βιντεοσκόπηση και καταγραφή της ιδιωτικής ζωής του ατόμου. Ποια είναι τα όρια στην διείσδυση της τεχνολογίας στον ιδιωτικό μας χώρο, ποιος τα καθορίζει και ποιος μας προστατεύει τελικά από αυτή; Πολλά τα ερωτήματα που θέτει το βιβλίο, πολλές και οι σκέψεις που μας προκαλεί. Διαβάστε το για να δώσετε τη δική σας απάντηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: